Hopp til innhold

Tysk-fransk splittelse om Hellas

Eurosamarbeidets to mektigste land er splittet i synet på hvordan de skal forholde seg til den greske finanskrisen og folkeavstemningen.

Hollande, Merkel og Tsipras

François Hollande (t.v.) og Angela Merkel (i midten) i et møte i Brussel med Alexis Tsipras i forrige uke.

Foto: Bundesregierung/Guido Bergmann / Reuters

Vanligvis pleier den tyske forbundskansleren Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande å fremstå mest mulig samlet i EU-spørsmål.

Det har også vært tilfelle når det gjelder den greske finanskrisen, men nå går de to hver sin vei i spørsmålet om når det skal forhandles videre med Hellas.

– Det kan ikke bli forhandlinger på nye hjelpeprogrammer før etter folkeavstemningen, er den klokkeklare beskjeden fra Angela Merkel.

Hun vil i stedet at Europa skal «ta det med ro» og avvente resultatet av folkeavstemningen.

Skal være irritert

President Hollande vil derimot at forhandlingene skal komme i gang igjen med en gang.

– En avtale må komme på plass så raskt som mulig. Vi har snakket om en avtale en god stund nå. Det må skje nå, sier Hollande.

Uttalelsene fra de to statslederne viser at de er klart uenige om hvordan de skal håndtere den greske regjeringen.

Ifølge Le Figaro skal president Hollande være irritert over den tyske oppførselen i saken.

Stiller spørsmål i Berlin

I den tyske hovedstaden har uttalelsene til Hollande ført til en rekke spørsmål, ifølge rådgiver til Merkel-regjeringen.

Hollande og Merkel skal ha forskjellige analyser når det gjelder faren for en «Grexit» – at Hellas forlater valutasamarbeidet euroen.

Den franske presidenten skal være kritisk til innstramningspolitikken, som Merkel har vært den fremste forkjemperen for i EU.

– En god europeer ikke den som søker et kompromiss for enhver pris, sa Angela Merkel i et møte med partiets parlamentsmedlemmer onsdag.

– Har ødelagt drakmepressene - NRK Verden - Utenriksnyheter og -dokumentarer

Demonstrasjon i Athen

Nei-tilhengerne som demonstrerer i Athen kan se et tegn på splittelse mellom EU-landene.

Foto: Petros Karadjias / Ap

Advarte nei-siden i Hellas

Også lederen for eurogruppen, den nederlandsk statsministeren Jeroen Dijsselbloem vil vente til etter at folkeavstemningen er over før man forhandler videre med grekerne.

– Et nei-flertall i folkeavstemningen i Hellas kommer ikke til å styrke regjeringens forhandlingskort, fastslår eurosjef Jeroen Dijsselbloem.

Torsdagens uttalelser om at nei-flertall i folkeavstemningen i Hellas kommer ikke til å styrke regjeringens forhandlingskort, mener han.

Han sier at han tror at et overveldende flertall av den greske befolkningen ønsker å beholde euroen.

– Folkeavstemningen vil vise hvorvidt de er forberedt på å godta kuttene som kreves for å oppfylle det ønsket, mener Dijsselbloem.

SISTE NYTT

Siste nytt