Hopp til innhold

Tyrkia ber om artikkel fire-møte i Nato

– Det er et uttrykk for at Tyrkia oppfatter situasjonen som veldig alvorlig, sier Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg til NRK.

NATO vil tirsdag holde et hastemøte om Tyrkias sikkerhet etter at landet innledet militæroperasjoner mot Den islamske staten (IS) og PKK.

Møtet finner sted etter at etter selvmordsangrepet i den tyrkiske byen Sucur der over 30 tyrkiske ungdommer ble drept av en selvmordsbomber.

– Hovedformålet med møtet på tirsdag er at Tyrkia skal redegjøre for situasjonen, sier Stoltenberg.

Ifølge artikkel fire kan hvert enkelt medlem av alliansen be om rådgiving dersom det ifølge medlemmet selv har fått sin territorielle integritet, politiske uavhengighet eller sikkerhet truet.

Partene vil rådslå med hverandre når som helst en av dem mener at noen parts territoriale ukrenkelighet, politiske uavhengighet eller sikkerhet er truet.

Natos artikkel 4 / Nato

Alle medlemslandene i Nato skal møtes i Brussel tirsdag. Det er landenes Nato-ambassadører som kommer på møtet, opplyser Stoltenberg.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg besøkte den tyrkiske militærbasen i Gaziantep. sørøst i landet, 10. oktober i fjor, bare dager etter at han hadde tatt over som generalsekretær i Nato.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Han sier at Tyrkia har et veldig sterkt eget forsvar og selv har kapasitet til å bekjempe terror.

– De er opptatt av politisk støtte og å vite at Nato er der hvis situasjonen skulle forverre seg, sier Stoltenberg.

Stoltenberg tror ikke at det tirsdag blir fattet konkrete beslutninger om militær hjelp til Tyrkia.

– Jeg forventer ingen beslutning på tirsdagens møte om noen konkrete nye bidrag. Nato bidrar allerede med at vi har Patriot-rakettsystemer utplassert på grensen til Syria, sier han til NRK.

Terrorangrep sist mandag

Mandag ble over 30 tyrkiske ungdommer ble drept av en selvmordsbomber i den tyrkiske byen Sucur, like ved grensen til Syria,

Onsdag ble også to tyrkiske politimenn drept. Den kurdiske organisasjonen PKK har sagt at de står bak drapene.

Tyrkia har svart på angrepene med å bombe både IS-stillinger i Syria og PKK-mål i Nord-Irak.

I tillegg har landet åpnet for at amerikanske krigsfly kan bruke flybasen Incirlik i det sørøstre Tyrkia til å angripe IS-mål.

– Ikke artikkel fem

Skrittet over artikkel fire i Nato-traktaten er artikkel fem, ofte omtalt som «alle-for-en-artikkelen».

Den slår fast at et angrep på et medlemsland er et angrep på hele alliansen, men Stoltenberg har ikke noen tro på at det vil bli aktuelt nå.

– Det har ikke vært noe tema fordi vi er ikke i en slik situasjon. Det er ikke et angrep mot Tyrkia vi når ser. Tyrkia har opplevd et terrorangrep og er bekymret for situasjonen og det er galt å spekulere i hva som skjer om situasjonen forverrer seg ytterligere, sier generalsekretæren.

P-3 Orion-fly

Et P-3 Orion fra den amerikanske marinen landet lørdag på flybasen Incirlik i det sørlige Tyrkia etter at tyrkiske myndigheter ga USA lov til å bruke basen i kampen mot IS.

Foto: MURAD SEZER / Reuters

Bedt om artikkel fire-rådslagning før

Tyrkia har også tidligere bedt om rådslagning i tråd med artikkel fire. Av dem fem gangene et Nato-land tidligere har bedt om møte etter artikkel fire, står Tyrkia bak fire av dem.

– Det sier noe om at Tyrkia ligger i et veldig urolig område. Irak og Syria er områder der man nå ser brutal vold, man ser terror, man ser IS og det er på grensen til Nato-landet Tyrkia. Det er nær oss alle, men nærmest Tyrkia, sier Jens Stoltenberg.

Under Irak-krigen i 2003 førte det til at Nato styrket sikkerheten langs Tyrkias grense mot Irak.

Da et tyrkisk militærfly ble skutt av Syria i 2012 ba også Tyrkia om en artikkel 4-rådslagning.

Resultatet av rådslagningen var at Nato fordømte nedskytingen, men organisasjonen gikk ikke til noen konkrete skritt.

SISTE NYTT

Siste nytt