Hopp til innhold

Tusenvis av indere i kø for å sende historiske telegram

Verdens siste offentlige telegraftjeneste legges ned i dag, og tusenvis av indere benyttet sjansen til å sende et siste telegram.

Kø i India

I New Delhi står folk i kø for å sende telegrammer som suvenirer før tjenesten stenger for godt søndag kveld.

Foto: RAVEENDRAN / Afp

 M B Jalali

En pensjonert telegrafist, M B Jalali, under en seremoni i Ahmedabad i forbindelse med nedleggelsen av telegrafverket.

Foto: SAM PANTHAKY / Afp

Klokken 18.30 (norsk tid) er det slutt, etter 162 år. Da legges Det indiske telegrafverket ned, den siste offentlige telegraftjenesten som er igjen i verden.

Det sentrale telegrafkontoret i hovedstaden New Delhi har kalt inn ekstramannskaper for å håndtere alle de som vil sikre seg en suvenir ved å sende et telegram den siste dagen.

– Vi har økt antall ansatte på jobb fordi vi forventer en stor tilstrømning til våre skranker, sier Shameen Akthtar ved telegrafverket til nyhetsbyrået AFP.

Ved skrankene rundt om i India var søndag morgen joggere, husmødre og studenter blant dem som var møtt frem for å sende telegram.

– Jeg har aldri sett noen lignende før. Det er noen som sender 20 telegrammer hver, sier Ranjana Das, som er ansvarlig for å sende telegrammene i New Delhi.

Artikkelen fortsetter under bildet.

INDIA-TELECOMS-TELEGRAM

Ansatte ved Det sentrale telegrafkontoret i Mumbai sorterte tidligere denne uken telegrammer, slik de hadde gjort det i 162 år.

Foto: INDRANIL MUKHERJEE / Afp

I krig og fred

Telegraftjenesten ble startet opp i 1851 da British East India Company bygget en 48 kilometer lang elektrisk telegraflinje fra Calcutta til forstaden Diamond Harbour.

Telegrafnøkkel

Telegrafnøkkel av typen «Duborn Sounder »som tidligere ble brukt i Det sentrale telegrafkontoret i Mumbai.

Foto: INDRANIL MUKHERJEE / Afp

De neste årene ble linjene bygget ut i rekordfart, allerede i 1855 dekket linjene store deler av India.

Bare seks år etter at telegrafen var opprettet i India skulle den vise hvor viktig den var for britene.

Det indiske opprøret mot de britiske koloniherrene «mislyktes på grunn av telegraf-teknologien», sier nestleder for Det indiske telegrafverket, CV Gopinath, til BBC.

På grunn av telegrafen kunne britene mobilisere tropper og ressurser til å bekjempe opprøret raskt og i hemmelighet.

– Lord Dalhousie (britenes øverstkommanderende under opprøret red.anm.) sa en gang at telegrafen reddet India, sier CV Gopinath.

20 millioner telegrammer

Telegrafist i India

En telegrafist i Targhar telegrafkontor i Allahabad 12. juli i år. På veggen henger bilder av Gandhi og Nehru.

Foto: Sanjay Kanojia / Afp

I over hundre år etter opprøret, frem til slutten av 1980-tallet, var telegram den raskeste og sikreste måten å kommunisere på.

I de blodige månedene i 1947 da India ble uavhengig og Pakistan ble skilt ut som egen stat var telegrammene den foretrukne kanal for både politikere og indere flest.

Rundt 20 millioner telegrammer ble sendt i India i forbindelse med uavhengigheten.

Da statsminister Indira Gandhi ble drept i et attentat i 1984, uttrykte folk sin sorg ved å sende telegrammer til statsministerens hjem.

– Vi fikk så mange telegrammer til Mrs Gandhis hjem fra hele verden at vi måtte levere dem i en sekk, sier Om Dutt, som har levert telegrammer i 30 år, til BBC.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Telegrafkontor i Allahabad

Telegrafkontoret i Allahabad viser tydelige tegn på å ha sett sine beste dager.

Foto: Sanjay Kanojia / Afp

Taper 140 millioner i året

Å sende et telegram i India har kostet fra tre kroner og oppover. Telegrammene har blitt levert for hånd av sykkelbud, men nå er budene utkonkurrert av moderne teknologi.

Da tjenesten var på sitt mest populære, i 1985, ble det sendt rundt 600.000 telegrammer hver dag. De siste årene har det tallet falt til 5000 per dag.

– Vi pådro oss over 23 millioner dollar (140 millioner norske kroner, red.anm.) i tap i året fordi sms og smarttelefoner har gjort tjenesten overflødig, sier Shamim Akhtar til The Christian Science Monitor.

Ett fem ord langt telegram som ble sendt fra telegrafkontoret i New Delhi søndag oppsummerer dagens hendelse kort og konsist.

«The End of an Era» - «En æra er over».