Hopp til innhold

Stenger London for dronningens gatefester

Denne helgen festes det mer i Londons gater enn under den store folkefesten da Kate og William giftet seg i fjor sommer. Den en gang så folkeskye og tilbakeholdne dronning Elizabeth har klart å snu folkets vrede til respekt og takknemlighet.

Dronning Elizabeth

Gatene i London fylles for å feire dronning Elizabeth. Til høyre scenen der blant andre Elton John og Stevie Wonder skal holde konsert.

Foto: /Alastair Grant / NTB SCANPIX

London: Gry Blekastad Almås
Foto: NRK

Fra og med i dag og i fire dager til ende skal britene feire sin dronning. En dronning som har sittet utrolige 60 år på tronen, bare slått av dronning Victoria.

Fest over hele landet

London preges til de grader av jubileet. Lørdag morgen er gatene forvandlet et stille boligstrøk i bydelen Chiswick i London.

Annethvert hus er dekorert med Union Jack-flagg og -bannere, parker likeså. Den lokale presten Martine Oborne forbereder en to dager lang gratis gatefest til ære for dronningen.

– Vi elsker henne, hun har en spesiell plass i våre hjerter, sier Oborne. Jubileet er dessuten en fantastisk mulighet til å få nye venner i lokalmiljøet. Dronning Elizabeth har en spesiell plass i våre hjerter, hun har vært på tronen siden før vi var født, og har gitt så mye av seg selv for sitt folk på en stillferdig måte. Vi er imponert over henne, sier presten.

Været er grått, lørdagen åpnet med regn. Og regnet ser ut til å komme i strie strømmer også i morgen, på det som betraktes som den aller største dagen for jubileumsfeiringen.

– Vi håper selvsagt på finvær, men briter er vant til å håndtere all slags vær, sier presten Martine Oborne. Så det blir fest uansett.

Martine Oborne

Martine Oborne sier britene elsker dronning Elizabeth.

Foto: St Mary Islingtons Church / NRK

Verdens største piknik

Søndag har britene tatt mål av seg til å arrangere verdens største piknik, der folk oppfordres til å samles på gater og torg til en felles lunsj.

I tillegg arrangeres en båtparade på Themsen britene aldri har sett maken til. Tusen båter av alle tenkelige typer skal speile hele sjøfartsnasjonens historie.

– Jeg har forberedt dette i ett år, sier Andrew Martin Spring.

Han er skipper på kanalbåten «Arthur Dent», og er en av de mange tusen søkerne som ble valgt ut til å være med i båtparaden.

Hans båt er en helt ordinær kanalbåt, men mange av deltakerne har båter med en lang historie. Blant annet er mange av småbåtene som reddet britiske soldater fra tysk bombardement i Dunkirk under andre verdenskrig med i paraden. Denne helgen er siste innspurt i de lange forberedelsene.

– Dette er som julekvelden for oss båtfolk, sier han. Det er det nærmeste vi kommer en nasjonaldag, som deres 17.mai.

Andrew Martin Spring feirer jubileum

Andrew er ute med båten sin for å feire dronning Elizabeth.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Elton John og Paul McCartney

I tillegg til de mange tusen gatefestene, og båtparaden på Themsen, arrangeres det en gigantisk utendørskonsert foran Buckingham Palace, med artister som Elton John, Tom Jones, Paul McCartney og Stevie Wonder, for å nevne noen.

Det hele avrundes med en jubileumsmesse i St. Pauls katedralen på tirsdag.

Men det er ikke bare i London det skal festes og feires.

I hele Storbritannia markeres Elizabeths 60 år som dronning. Mandag skal det tennes 4000 varder rundt om i hele landet, som et symbol for den samlende kraften dronningen har fått de siste årene. Men det har ikke alltid vært slik.

Dronning Elizabeth og Prins Philip

Dronning Elizabeth og Prins Philip.

Foto: AP / AP

Vanskelig start

Da kong George VI døde av kreft i 1952, måtte den da 25 år gamle Elizabeth ta over tronen.

Og bildene av den lille svartkledde unge damen, som med sorgtunge steg gikk ned flytrappen fra British Overseas Airways Corporation sitt fly fra Kenya, har brent seg fast i britenes felles hukommelse.

Få, om noen, hadde spesielt høye tanker om henne. Det sies at daværende statsminister Winston Churchill gråt like mye over tanken på Elizabeth som dronning som tapet av hennes far. Og hun har hatt sine feider med det britiske folk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dronning Elizabeth og hennes familie på besøk i Bergen i 1969

Dronning Elizabeth har vært i Norge ved flere anledninger. I 1969 var hun og hennes familie i Bergen og der besøkte de blant annet Trollhaugen.

Foto: NTB Arkiv/Scanpix

Første gang hun var i utakt med folket var i 1966, da et steinras begravet en skole i Wales og 140 mennesker omkom, deriblant 116 barn. I over en uke holdt dronning seg hjemme, før hun til slutt besøkte den lille byen Aberfan og utrykte sin sympati.

Og hennes tilbakeholdenhet og fravær av unødvendig prat har skapt flere problemer for henne. Hun har blant annet ikke gitt et eneste intervju i løpet av sine 60 år på tronen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Båter ved Canary Wharf

Båter ved Canary Wharf gjør seg klare til å feire dronningen.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Kongelig krise

Det toppet seg i 1992. Året som kunne ha blitt begynnelsen på slutten på det britiske kongehuset. Skandalene og ulykkene stod nærmest i kø det året hun selv har omtalt som «Annus Horribilis».

Ikke nok med at to av hennes barn, prins Andrew og prinsesse Anne, skilte seg. I desember tar arveprins Charles og Diana ut separasjon, 11 år etter det eventyrlige bryllupet som rørte en hel verden.

Og bare for å toppe det hele så brenner Windsor Castle, hennes favorittslott, ned.

I årene som følger avløser den ene skandalen den andre, og i 1997 rammes den britiske kongefamilien på nytt av en tragedie.

Dronning Elizabeth og prins Phillip

Dronning Elizabeth og prins Phillip.

Foto: POOL / Reuters

Den folkekjære Diana dør i en tragisk bilulykke i Paris. Mens et helt folk sørger og blomsterhavet foran Buckingham Palace vokser, murer dronningen og familien seg inne på Sandringham i Skottland.

De nekter å uttrykke eller vise noen form for sorg overfor det britiske folk. Til slutt klarer daværende statsminister Tony Blair å overbevise henne om at hun burde komme hjem til London og gjøre begge deler.

Folket var i harnisk og det ble ikke bedre i årene som fulgte, med en arveprins som kranglet med alle om alt fra økologisk landbruk til byplanlegging, og en tankeløs yngste prins som plutselig dukker opp i et nazikostyme på fest.

Hva i all verden skulle britene med denne dysfunksjonelle kongefamilien, spurte mange seg for ti år siden.

Reformatoren

Men etter syv magre kommer ofte syv fete. I det neste tiåret forandret stemningen seg og mange peker på dronningen som en viktig faktor.

Hennes initiativ til selv å betale skatt, stod i sterk kontrast til sine egne holdninger i 1992 da hun fikk staten, og dermed det britiske folk, til å betale for rehabiliteringen av Windsor Castle. Det ble symbolsk viktig for den «nye» dronningen.

Hun åpnet flere slott for publikum. I fjor endret hun arverekkefølgen, slik at førstefødte arver tronen uavhengig av kjønn. Og sist men ikke minst, godkjente hun også at tronearvingen kan gifte seg med en katolikk.

Kontrastene er derfor store fra den øredøvende tausheten i 1997 til den massive hyllesten i fjor sommer da prins William og Kate giftet seg .

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kate og William

En hel verden satt med tårer i øynene da prins William fikk sin Kate i fjor sommer.

Foto: BBC/NRK

Hyllesten ble en begivenhet som mange mener har gitt britene tilbake troen på monarkiet, og den befestet dronningens posisjon blant det britiske folk.

Det er derfor heller ingen som lenger krever hennes avgang. Og meningsmålinger i blant annet The Guardian viser at de fleste mener hun gjør en solid jobb, 60 år etter at hun som en vever, ung kvinne steg ned flytrappen og møtte det britiske folk for første gang som dronning.

Politibåt på Themsen

Opp mot 6000 ekstra politifolk bevokter feiringen. I tillegg skal 7000 sikkerhetsmannaskaper følge med langs Themsen.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK
Feiring på pub

Feiringen er i gang på en pub i London sentrum.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK
Prinsessen av Wales sammen med dronning Elizabeth II (1987)

Diana, Prinsessen av Wales sammen med dronning Elizabeth. Bildet er fra 1987.

Foto: AP