Hopp til innhold

Tsunamivarsel etter jordskjelv i Indonesia

Folk flyktet mot høyden i flere land i Sørøst-Asia etter et kraftig jordskjelv utenfor Aceh-provinsen i Indonesia, som førte til tsunamivarsel.

Video Frykter tsunami etter kraftig skjelv

Innbyggere i Banda frykter tsunami etter det kraftige skjelvet utenfor Indonesia.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Skjelvet målte 8,9, ifølge de første meldingene som gikk ut. Dette ble senere endret til 8,7 melder U.S. Geological Survey.

Skjelvet gikk 431 kilometer utenfor den indonesiske byen Banda-Aceh klokken 10.38 norsk tid.

Det kom også to etterskjelv, det første i 12-tiden, målt 6,7. En time senere ble jorden rystet enda kraftigere, i et etterskjelv målt til 8,2. Les mer om den løpende utviklingen etter dette skjelvet i denne saken.

Indonesias geofysiske byrå utstedte kort tid etter skjelvet et tsunamivarsel for landene Indonesia, India, Sri Lanka, Australia, Myanmar, Thailand, Maldivene, Malaysia, Mauritius, Seychelle, Pakistan, Somalia, Oman, Madagaskar, Iran, Uae, Jemen, Komorene, Bangladesh, Tanzania, Mosambik, Kenya, Sør-Afrika, Singapore pluss flere mindre land og øygrupper i Det indiske hav.

– Jordskjelv av denne styrken har potensial til å generere en omfattende, destruktiv tsunami som kan ramme kystlinjer over hele Det indiske hav, meldte Indonesias geofysiske byrå.

– Tsunami mindre sannsynlig

Fordi jordskjelvet beveget seg horisontalt, ikke vertikalt, var faren minsre for at skjelvet satt store vannmasser i bevegelse. En mindre tsunami er mer sannsynlig, og noen timer senere meldtes det om at ti centimenter høye bølger hadde truffet deler av Thailands kyst.

– Vi kan ikke utelukke muligheten, men horisontal bevegelse gjør det mindre sannsynlig at det oppstår en skadelig tsunami, sier Bruce Presgrave ifølge BBC.

Seismolog Jan Sfyen ved Norsar bekrefter overfor NRK.no at det er lite sannsynlig med en stor tsunami etter skjelvet.

Vi venter og ser, det er litt tidlig å si nå, men ut i fra det vi vet foreløpig tror vi at det er litt mindre sannsynlig med en tsunami etter dette skjelvet. Hadde derimot havbunnen forflyttet seg vertikalt mange meter, hadde sjansen vært stor, sier Sfyen til NRK.no.

Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono holdt onsdag ettermiddag en pressekonferanse etter jordskjelvet. Presidenten informerte om at det foreløpig ikke har blitt meldt om døde, skadde eller materielle skader etter skjelvet.

– Situasjonen i Aceh er under kontroll. Det er litt panikk, men folk kan komme seg til høytliggende områder, sier Yudhoyono.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Kø for å komme seg høyt

Intenasjonale nyhetsbyråer melder at innbyggere i Aceh-provinsen lagt ut på flukt i panikk. Indonesia har nå sendt et redningsteam til Aceh, som nå skal være uten strøm etter skjelvet.

– Skjelvet kunne kjennes sterkt. Elektrisiteten er slått ut, det er kø i trafikken for å komme seg til høytliggende områder, sier en talsmann for Indonesias krisehåndteringsbyrå.

BBCs reporter i den indonesiske hovedstaden Jakarta sier man kunne kjenne skjelvet i hele fem minutter. Det skal også ha vært merkbart helt til Singapore og Thailand.

Evakuerer turistområder

Også på Andaman-kysten på vestsiden av det sørlige Thailand blir innbyggere oppfordret til å komme seg i sikkerhet etter skjelvet.

Det er flere popuære turistdestinasjoner i området, der folk nå bes om å komme seg høyt i terrenget og komme seg så langt vekk fra havet som mulig.

Turistmagneten Phuket er blant stedene i Thailand hvor folk nå blir bedt om å komme seg opp i høyden. Det samme gjelder folk i Krabi, Ranong, Trang og Satun.

Også den internasjonale flyplassen i Phuket ble onsdag stengt etter skjelvet. Onsdag ettermiddag meldes det om at de første tsunamibølgene har truffet kysten av Thailand. Disse skal ikke ha vært større enn 10 centimeter, melder AFP.

Det samme gjelder Malaysia, der myndighetene oppfordrer folk på vestkysten av landet til å komme seg vekk fra kysten. Særlig innbyggere i Perlis, Kedah, Langkawi, Penang og Perak oppfordres til å evakuere.

Hardt rammet i 2004

Aceh-provinsen i Indonesia har jevnlig blitt rammet av jordskjelv. Den store tsunamien i Det indiske hav i 2004 drepte 170 000 mennesker i Ache, som dermed var et av områdene som ble hardest rammet.

Seismolog Sfyen ved Norsar mener det er helt klart at onsdagens skjelv ikke vil gi like store skader som i 2004.

Onsdagens skjelv er også fire til fem ganger svakere enn det som rammet Indonesia og utløste flodbølgekatastrofen for åtte år siden.

– Skadevirkningene blir opplagt ikke noe i nærheten av det i 2004 uansett, det skjelvet var noe av det største vi har opplevd, sier Sfyen, som likevel ikke nøler med å kalle skjelvet, målt til 8,7, for et meget sterkt jordskjelv.

– Det er ikke mange av disse i året, men de opptrer gjerne i dette området, sier Sfyen.

Ifølge U.S. Geological Survey vil et skjelv på 8,7 havne på delt 8. plass over de kraftigste jordskjelvene i verden etter 1900, da målingene begynte.

KLIKK HER FOR Å SE SISTE JORDSKJELV I VERDEN


SISTE NYTT

Siste nytt