Hopp til innhold

Tror Obama tok Cuba-motstanderne på senga

WASHINGTON (NRK): – Det som har skjedd, er enormt, og jeg tror det blir vanskelig for motstanderne i Kongressen å stoppe det, sier den amerikanske Cuba-eksperten Mark Hanson.

Mark Hanson, Cuba-ekspert i tankesmien Washington office of Latin America

Cuba-ekspert Mark Hanson mener det som har skjedd i forholdet mellom USA og Cuba onsdag, er enormt.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Obama viste oss hvordan lederskap skal se ut i dag. Han overrasket motstanderne sine med fangeutvekslingen, han la frem veldig vektige argumenter for hvorfor det er på tide å legge bort denne 50 år gamle fastfrossede konflikten, sier Mark Hanson.

Cuba-eksperten jobber tett opp mot Kongressen og Det hvite hus gjennom tankesmien Washington Office on Latin America (WOLA).

Han har vært klar over at forhandlinger har foregått mellom USA og Cuba lenge, men sier at den delen av forhandlingene som førte til den avgjørende fangeutvekslingen onsdag, har foregått i hemmelighet.

– Jeg har ventet at dette snart ville skje, men nyheten kom tidligere enn jeg hadde ventet, sier Hanson.

«Knefall for tyranniet»

Den cubansk-amerikanske republikanske senatoren Marco Rubio fra Florida kritiserer Obamas nye linje overfor regimet i Havana, og kaller det et knefall for tyranniet.

– Presidentens avgjørelse om å belønne Castro-regimet og innlede en normalisering av forholdet til Cuba, er ufattelig, sier Rubio, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Men det er mange, også blant republikanerne i Kongressen, som støtter en slutt på sanksjonene mot Cuba.

– Jeg tror vi kommer til å se en bred koalisjon som etter hvert vil føre til at Kongressen hever handelsblokaden, sier Mark Hanson.

Det er den såkalte Burton-Helmes loven fra 1996 som opprettholder sanksjonene.

Ambassade om et par måneder

Det er imidlertid mye president Obama kan gjøre for å åpne forholdet til Cuba selv uten Kongressen.

Han kan for eksempel åpne en amerikansk ambassade i Havana og gjenopprette diplomatiske relasjoner.

– Jeg tror vi vil se dette skje allerede i løpet av et par måneder. Obama sa også onsdag at han selv vil reise til Cuba, sier Mark Hanson.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Barack Obama i telefonen med Raoul Castro.

Her snakker USAs president Barack Obama med sin cubanske kollega Raul Castro på telefon. De to ble enige om en ny linje i forholdet de to landene imellom onsdag.

Foto: Pete Souza / The White House

– Norskledede fredsforhandlinger kan ha påvirket

I Havana har Norge og Cuba bistått colombianske myndigheter og FARC-geriljaen med fredsforhandlinger det siste halvannet året.

Mark Hanson tror indirekte at også disse forhandlingene kan ha påvirket det som nå skjer med forholdet mellom Cuba og USA.

– Alt henger sammen. USA har støttet opp rundt fredsforhandlingene, og Norge og Colombia har uttrykt overfor Obama-administrasjonen at det ville lette forhandlingene dersom USA normaliserte sitt forhold til Cuba, mener Hanson.

Han mener dette er et eksempel på hvor store ringvirkninger en normalisering av forholdet mellom USA og Cuba vil få.

– Dette vil forandre mange relasjoner på den vestlige halvkule. Dette er en stor dag, sier han.

Elevar og lærarar jublar i Havana.

På Cuba ble oppmykningen i forholdet mellom USA og Cuba møtt med jubel. Her er det elever og lærere på en skole i Havana som jubler etter talen til president Raul Castro.

Foto: Steve Russell / ZUMAPRESS.com

SISTE NYTT

Siste nytt