Bart Stupak er senator for Demokratene fra Michigan - Bart Stupak vil trolig stemme for Obamas helsereform, selv om han er skeptisk. - Foto: Foto: Harry Hamburg / Scanpix/AP

Bart Stupak vil trolig stemme for Obamas helsereform, selv om han er skeptisk.

Foto: Harry Hamburg / Scanpix/AP

Trolig flertall for helsereformen

Demokratene ser ut til å ha sikret seg den nødvendige støtten til helsereformen i den amerikanske kongressen.

FRA KL. 20.55: Direkte fra Representantenes Hus

Sent i kveld fikk Det demokratiske partiet støtte for sitt forslag til formell prosedyre for avstemningen, og det betyr trolig at helsereformen vil få de nødvendige stemmene. Avstemningen er ventet å finne sted etter klokken to i natt norsk tid.

Idet Representantenes hus møttes for å behandle lovforslaget søndag, erklærte demokraten Bart Stupak at han vil stemme for. Stupak hadde tidligere truet med å stemme imot av frykt for at reformen vil bidra til offentlig finansiering av selvbestemt abort.

I kveld lovet president Barack Obama at det ikke skal bli mulig å finansiere en abort med offentlige midler, og dermed er det ikke lenger aktuelt for Bart Stupak og hans gruppe å stemme mot lovforslaget.

Barack Obama - Barack Obama kan få sin helsereform gjennom i Senatet. - Foto: Foto: Jim Young / Scanpix/Reuters

Barack Obama kan få sin helsereform gjennom i Senatet.

Foto: Jim Young / Scanpix/Reuters

Hans støtte til helsereformen øker sannsynligheten for at Demokratene vil lykkes i å få flertall i avstemningen.

Demokratenes ledere i Kongressen har sagt de har sikret seg den nødvendige støtten fra minst 216 representanter for å få lovforslaget igjennom.

Langdrygt

En seier er avgjørende for president Barack Obama, som lenge har hatt denne saken øverst på sin politiske dagsorden. Presidenten har tapt mye støtte i den langdryge prosessen, ifølge meningsmålinger.

Den siste uka har han brukt all sin tid på å sikre flertall for reformen, som vil gi helseforsikring til 32 millioner amerikanere som i dag er uten dekning.

Representantene skal søndag ettermiddag stemme over reformforslaget som allerede er vedtatt i Senatet, og som deretter kan sendes Det hvite hus for å undertegnes av Obama.

Men Demokratene ønsker noen endringer i denne loven, og disse vil bli behandlet i en egen avstemning.

Endringene skal så behandles i Senatet, hvor planen er å få dem igjennom med et flertall på 51 av 100 stemmer i neste uke.

Varsler omkamp

Republikanernes leder i Huset, John Boehner, sier de vil forsøke å få loven opphevet dersom de får tilbake flertallet i Kongressen ved mellomvalget i november.

Reformen som ligger på bordet, vil være den største endringen i helsevesenet i USA siden det offentlige helseprogrammet Medicare ble opprettet i 1965. Den vil gjøre det ulovlig å nekte forsikring til folk som allerede har helseplager, og lage et system som skal gjøre det lettere for folk å sammenligne ulike forsikringer før de kjøper dem.

Folk med lav inntekt kan få støtte til å dekke forsikringspremien.
Republikanere sier reformen vil bli en hardhendt offentlig innblanding i helsesektoren som vil gjøre den dyrere og øke underskuddet på budsjettene.

Debatten har virket svært splittende i USA. I helgen har motstandere som tilhører den såkalte Tea Party-bevegelsen holdt demonstrasjoner utenfor Kongressbygningen, og stemningen har til tider vært amper.

En av demokratenes representanter ble spyttet på. Noen av demonstrantene ropte dessuten «nigger» til svarte demokrater som måtte passere menneskemengden på vei til Kongressbygningen lørdag.

LES OGSÅ: Lover kamp mot helsereformen

LES OGSÅ: Hvorfor helsereformen er så vrien

LES OGSÅ: Obama, moren og helsereformen

LES OGSÅ: - Fleirtal for Obamas helsereform

LES OGSÅ: Obama presser fram helsereformen

(NTB-Reuters)

Siste saker

Utvalgte dokumentarer

Ebola - viruset er ute av kontroll. Ingen vet hvor det kommer fra ,men en ting er sikkert. Dette er en av de mest standhaftige infeksjonene vitenskapen kjenner til.
Britisk vitenskapsdokumentar fra BBC.
Norsk dokumentarserie i tre deler. Professor Terje Tvedt har brukt det meste av sitt voksne liv til å forske på Nilen, elven som er livets åre for millioner av mennesker. Nilen renner gjennom elleve land hvor befolkningsvekst, ny teknologi og miljøendringer gjør kampen om vannet stadig mer desperat. I denne serien tar Tvedt en reise gjennom dette gigantiske elvesystemets historie og nåtid, i møte med mennesker og statsledere, fra utløpet i Middelhavet til den hvite Nilens kilde i hjertet av Afrika. (1:3)
Am. dokumentar. Politisk thriller om Sør-Afrikas siste apartheid-president. Frederik Willem de Klerk var en mystisk og svært sammensatt person som gjorde en fascinerende politisk reise. Han var presidenten som slapp Nelson Mandela fri fra fengsel, og fungerte senere som hans visepresident. (The Other Man - F.W. De Klerk and the End of Apartheid in South Africa)