Hopp til innhold

Trekker Nasjonalgarden ut fra Ferguson

Guvernøren i Missouri har gitt beskjed om at Nasjonalgarden skal forlate byen Ferguson fordi ro og orden er i ferd med å bli gjenopprettet.

Nasjonalgarden i Ferguson, Missouri

Soldater fra Nasjonalgarden kom til Ferguson på mandag. Etter vel fire dager forlater de byen.

Foto: Charlie Riedel / Ap

Guvernør Jay Nixon sa torsdag morgen amerikansk tid at det ikke lenger var bruk for soldatene fra Nasjonalgarden og at byens eget politi kunne håndtere den videre situasjonen alene.

Det var på mandag at guvernøren gav ordre om at Nasjonalgarden skulle settes inn i Ferguson. Beslutningen ble sett på som en bekreftelse på at det lokale politiet slet med å få kontroll over situasjonen.

Forstaden til storbyen St. Louis har siden 9. august vært ridd av store protester og opptøyer etter at den 18 år gamle ubevæpnede Michael Brown ble skutt og drept av en politimann.

Nixon sa i dag Nasjonalgarden hadde fått i oppgave å sikre viktige bygninger, som politiets hovedkvarter, slik at byens politifolk kunne konsentrere seg om å ta hånd om situasjonen med de protesterende ungdommene.

– Ettersom vi kan se en forbedring så har jeg gitt ordre om at Nasjonalgarden kan starte med å trekke soldatene sine ut av Ferguson, sa Nixon.

Spenningen dempet

Natt til i dag var det langt roligere i forstaden enn tidligere netter. Dette skyldes trolig flere ting.

Ron Johnson, som egentlig er sjef for utrykningspolitiet i delstaten, men som ble hentet inn for å håndtere demonstrasjonene fordi han i motsetning til flertallet av byens politimenn er svart i likhet med de rasende ungdommene, takket lederne i de lokale kirkene og andre institusjoner, for at de har fått redusert spenningene og dempet de mest kritiske røstene.

Han mener også besøket til justisminister Eric Holder har hjulpet til å dempe gemyttene.

Justisministeren, som også er svart, lovet at både FBI og justisdepartementet skal være med og granske hva som skjedde da Brown døde.

Holder møtte også ungdommer og lokale ledere, og uttalte at han, utifra sin bakgrunn, kan gjenkjenne den mistroen som hersker mellom det svarte nabolaget og lovens håndhevere.

94 prosent av de lokale politimennene er hvite, mens et stort flertall av innbyggerne er svarte.

Også delstatens statsadvokat Bob McCulloch, som er ansvarlig for den lokale etterforskningen, omfattes av mangelen på tillit.

McCullochs far var en politimann som i sin tid ble drept av en svart ungdom, og borgerrettsforkjempere mener dette ligger bak at han ofte har hatt en svært kritisk holdning til svarte som har vært i konflikt med politiet.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Tove Bjørgaas om politiet i USA

SE VIDEO: NRKs korrespondent Tove Bjørgaas sier situasjonen er roligere i Ferguson.

Storjury skal avgjøre tiltale

En storyjury, som skal avgjøre om politimannen som skjøt skal tiltales, startet sitt arbeide samtidig med Holders besøk. Men det kan lett gå både en og to måneder før en konklusjon er nådd.

Det tas derfor til orde for en hastebehandling av saken i storjuryen og bytte av statsadvokat.

Ifølge politiets forklaring forsøkte avdøde Michael Brown å gripe fatt i politimannens våpen gjennom bilvinduet og at politimannen deretter skjøt for å forsvare seg.

En venn av Brown derimot sier at politimannen tok tak i tenåringen gjennom vinduet og også etterpå, da Brown trakk seg unna med hendene i været.

En uavhengig obduksjon som ble bestilt av Browns familie, viser at han ble skutt seks ganger, to av dem i hodet.

Politimannen som skjøt, Darren Wilson, er midlertidig suspendert med lønn. Han har ikke uttalt seg offentlig og skal ha gått i dekning. Ifølge kolleger er han en snill, rolig og mild person.

Det er uansett knyttet stor spenning til om hvordan helgen blir, spesielt tatt i betraktning av at Michael Brown skal gravlegges mandag, og at det i dag ble offentliggjort en video som viser hvordan politiet i byen skjøt og drepte en annen ubevæpnet mann.

SISTE NYTT

Siste nytt