Hopp til innhold

Påstått uekte tegnspråktolk «så engler» under Mandela-seremoni

Tegnspråktolken som er beskyldt for å ha servert verden tullball under en minneseremoni for Nelson Mandela, og for å ikke være en ekte tolk, sier at han hadde et sammenbrudd under seremonien og at han tar medisiner mot schizofreni.

Sørafrikansk tolk snakker ut

SE VIDEO: – Jeg har jobbet med tegnspråk i mange år, og ingen har satt spørsmålstegn ved det, sier Thamsanqa Jantije i et intervju, etter påstandene om at han ikke er en ekte tegnspråktolk. Likevel beklager han hvis han har fornærmet noen.

Bildene av Thamsanqa Jantjie som tolket under minneseremonien for den avdøde frigjøringshelten på tirsdag, vakte reaksjoner verden rundt.

Døvetolk under Mandela-seremoni

PÅSTÅTT FALSK: Sør-Afrikas ledende døveforbund mener at Thamsanqa Jantjie (t.h.) fant på bevegelsene som «tolket» blant andre USAs president Barack Obama (t.v.).

Foto: Evan Vucci / Ap

Etter seremonien sa Sør-Afrikas ledende døveforbund at Jantije må ha brukt «tulletegnspråk», og funnet på bevegelsene som «tolket» blant andre USAs president Barack Obama og hans sørafrikanske presidentkollega Jacob Zuma.

– Han bevegde hendene, men bevegelsene ga ingen mening, sa leder av det sørafrikanske døveforbundet Bruno Druchen til nyhetsbyrået AP.

Sørafrikanske myndigheter har vedgått at Jantije ikke er en profesjonell tegnspråktolk. Likevel toner de ned sikkerhetsmessige bekymringer om at han delte podiet med verdensledere som Obama.

(Saken fortsetter under videoen)

Døvetolk

SE VIDEO: Se Thamsanqa Jantjie i aksjon under minneseremonien på Soccer City Stadium i Soweto i Johannesburg, som tar 95.000 tilskuere.

Sier han fikk sammenbrudd

Jantije forsvarer nå seg etter episoden, i et intervju med nyhetsbyrået Reuters. Han sier at han tar medisiner mot schizofreni, og at han fikk et sammenbrudd mens han tolket seremonien.

– Jeg kom helt utav det. Mens jeg var opptatt med å tolke, så jeg engler komme til stadion – de kom fra himmelen og til stadion. Så begynte jeg å bli redd. Og da forsøkte jeg å få kontroll over meg selv av hensyn til plattformen jeg sto på. Bak meg var det svært, svært viktige personer, og jeg ønsket ikke å skjemme meg ut foran dem, forklarer Jantije.

På spørsmål fra Reuters' journalist om han faktisk kan tegnspråk, svarer Jantije slik:

– Jeg har jobbet med tegnspråk i mange år, og ingen har satt spørsmålstegn ved det. Jeg har uten tvil drevet med tegnspråk, og ingen har noen gang kommet til meg og sagt «tegnspråket ditt er ikke korrekt».

Han har tidligere fortalt at han tolket under begravelsen til anti-apartheid-aktivisten Albertina Sisulu, og under andre store hendelser i Sør-Afrika.

– Hvis ikke noe av tegnspråktolkningen jeg gjorde var korrekt, hvor mye ukorrekt tolking har jeg da gjort i mitt liv? Og hvis disse tolkningene ikke var korrekte, hva har de gjort med dem? spør han.

Ber om unnskyldning

Ifølge eksperter kunne ikke tegnspråktolken engang tegnene til «takk» eller «Mandela» på tegnspråk.

– På disse klippene som jeg har sett, har jeg sett mange feil. Disse feilene jeg gjorde i min tolkning var ikke så forskjellig fra andres. Men der hvor jeg begynte å ha et sammenbrudd, det er der jeg mener det ikke er korrekt, sier Jantije.

Tolken, som sier at han har jobbet i over fem år, ber om unnskyldning for episoden:

– Hør her, sier jeg. Jeg sier at alle har rett til å ha en mening. Det er deres rett å ha en mening. Samme hvem som sier det, så beklager jeg det hvis jeg fornærmet noen.

(Saken fortsetter under videoen)

Tegnspråktolken tolket for døve ører med tulletegnspråk, hevder det sørafrikanske døveforbundet.

SE VIDEO: Her kan du se hvordan mannen som tilsynelatende er uten tegnspråkkunnskaper opptrådte under minnemarkeringen for Nelson Mandela.

Press på Zuma

Oppmerksomheten etter Jantijes ukonvensjonelle håndbevegelser har ført til en klappjakt på ham og arbeidsgiverne hans.

Jantije sier at han jobber for selskapet SA Interpreters. Firmaet ble leid inn av partiet ANC til tirsdagens seremoni på Soccer City Stadium i Soweto i Johannesburg, som tar 95.000 tilskuere.

Kontroversen rundt Jantije har kastet skygger over Sør-Afrikas ti dager lange avskjed med sin første fargede president, som døde for en uke siden.

Samtidig fører episoden til ytterligere press på president Zuma, som fra før av kjemper mot korrupsjonsanklager og som ble buet på av tilskuere på stadion tirsdag. Bilder fra to store ANC-arrangementer i fjor viser også at Jantije sitter rett ved siden av Zuma, selv om regjeringspartiet ikke visste hvem han var.

Reuters har ikke lykkes i å komme i kontakt med tolkeselskapet.

SISTE NYTT

Siste nytt