Hopp til innhold

Vanskelig å tjene penger på 3 øre minuttet

Det norskeide mobilselskapet Uninor kjemper om kunder i et tøft indisk marked. Unødig tøft, sier norske investorer som vil at Telenor trekker seg ut. Og når det koster 3 øre minuttet å ringe kan det ta tid før Uninor tjener penger.

Uninor-skandale i India

Det norskeide mobilselskapet Uninor er synlig til stede i India.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Indisk høyesterett har opphevet 122 mobillisenser som ble tildelt på feil premisser, i det som etter alt å dømme er Indias største korrupsjonssak noen gang.

Eiendomsselskapet Unitech var en av søkerne som fikk konsesjon i strid med både regler og tidsfrister og må nå svi for gamle synder. Men dette rammer også Telenor.

Den norske telegiganten kjøpte seg inn i Unitech senere i 2008 og etablerte Uninor, med utgangspunkt i de lisensene som forretningspartneren – ifølge indiske høyesterett – hadde jukset til seg.

Retten har satt en frist på fire måneder. Innen utgangen av mai må altså Telenor og andre ha bestemt seg for hva de gjør.

I prinsippet er det bare to alternativer: Trekke seg ut, eller kjøpe de samme lisensene én gang til.

Dersom indiske myndigheter tillater et slikt gjenkjøp av et produkt man allerede har betalt for.

Penger

Uninor-skandale i India

Når det koster 3 øre minuttet å ringe, så er det ikke så rart det tar tid å tjene penger.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

Norske investorer og aksjonærer protesterte da Telenor satset i India. Men det var mot forretningsmodellen, ikke mot korrupsjonsfarene.

Telenor har hele tiden understreket at de er i India på lang sikt. Med nærmere én milliard kunder er det klart at det ligger stor fortjeneste og venter – en gang i det fjerne.

De første tegnene til prisøkninger – og dermed økt inntjening – er allerede kommet. Den indiske landsbygda har på en måte "hoppet over" fasttelefonen.

Potensialet er enormt i et land med en økonomisk vekst på 7–8 prosent i året. Det var naturligvis det Unitech og andre forutså. Derfor ville de ha sin del av denne kaka.

De inngikk kreative – men lovstridige – avtaler med den korrupte (men ennå ikke dømte!) eks-teleministeren om tildeling av lisenser. Telenor har satset mye penger i India, men måten lisensene ble solgt på og den prisen som ble betalt, kan ha kostet den indiske regjeringen mye mer.

Det blir litt "tenk på et tall", men på statskassens vegne har det vært tenkt så høyt som 200 milliarder kroner i korrupsjonstap for India.

I en slik situasjon er det all grunn til å tro at indiske myndigheter vil tenke på seg selv, før de viser forståelse for krav fremmet av multinasjonale selskaper med baser i andre verdensdeler.

Politikk

Eks-teleminister Raja representerer et av de mindre partiene i regjeringen. Men en koalisjon er en skjørbar sammenslutning.

Opposisjonen har stått knallhardt på at så vel innenriksministeren som finansministeren kan ha vært involvert samt at statsministeren har utvist dårlig skjønn i denne saken.

Høyesterett har med sitt utspill politisert korrupsjonskonflikten ytterligere. I India dreier det seg dermed ikke bare om en alvorlig korrupsjonssak, men om regjeringens videre liv.

Sanjay Kapoor

Sanjay Kapoor er redaktør av tidsskriftet Hardnews.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

Og det har skjedd mye i India de siste årene, sier Sanjay Kapoor som er redaktør av tidsskriftet Hardnews, til NRK.

Det har vært en enorm folkelig mobilisering mot korrupsjon og for åpenhet; og denne grasrotbevegelsen er igjen blitt inspirert av den arabiske våren, sier han Indere som er lei all korrupsjonen har sett at det nytter.

Derfor må myndighetene ta 2G-skandalen som den kalles på alvor. Kampen mot korrupsjon er en ganske annen nå, enn bare for noen få år siden, sier Sanjay Kapoor.

Seg selv å takke

Sanjay Kapoor synes ikke synd på Telenor. Han mener de gjorde en for dårlig jobb da de kjøpte seg inn i Unitech i 2008.

Da hadde det lenge versert rykter om urent trav i tildelingsprosessen.

«Det stinket fra dag én!», sier Sanjay Kapoor. Riktignok kan Telenor unnskylde seg med at de har sitt på det tørre. De fikk støtte fra indiske myndigheter, sier han.

Alle tillatelser og stempler var i orden. Som Telenor selv tidligere har sagt: «Vi kan ikke overprøve myndighetene i et land vi går inn i!».

Men Sanjay Kapoor mener at Telenor i tillegg eller i stedet skulle ha lyttet mer til stemningen i landet, til observatører, analytikere og eksterne kommentatorer.

«Da kunne de kanskje ha kommet frem til en annen konklusjon», sier Hardnews-redaktøren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Uninor-skandale i India

Reklameplattformene er litt annerledes i New Delhi enn i Oslo.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

«Viking Strategy»

Times of India skriver i dag om Telenor på sin forside. «Telenor forbereder juridisk og diplomatisk motangrep».

Avisen skriver at fornyingsminister Rigmor Aasrud er i byen for å ha samtaler med partene.

I Times of India står det også å lese at tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, som i disse dager deltar på en miljøkonferanse i New Delhi,
vil tale Norges sak i parallelle møter.

Det dreier seg om å begrense Telenors – og dermed Statens – tap, samt posisjonere seg foran neste tildelingsrunde.

Uninor har i dag om lag 30 millioner kunder i India, av et marked på nærmere 900 millioner. Telenor er ikke operatør i alle delstatene.

Ifølge Times of India har den norske ambassaden i New Delhi allerede diskutert denne «Viking Strategy» med indiske myndigheter. Den vil også ha en handelsjuridisk del, da domsavsigelsen mot Telenor kan være i strid med internasjonale handelsavtaler og konkurranseregler.

Et annet betydelig ris bak speilet er at et Telenortap i India på flere milliarder dollar, vil påføre India et dårlig rykte som et land det er risikabelt å investere i.

«Ingen bombe!»

Uninor-skandale i India

Det er stor konkurranse på det indiske mobilmarkedet.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

At indisk høyesterett kansellerte Uninors lisenser kom ikke som noen bombe, sier Telenor- og Uninordirektør Sigve Brekke til NRK i dag. «Men det var overraskende at det kom nå!».

NRK meldte tidlig i fjor at en slik «nulling» var en av mulighetene som ble diskutert. Men ifølge Brekke var dette alternativet blitt mindre aktuelt etter hvert som tiden gikk.

Strategien fremover er å «komme i dialog med indiske myndigheter» sier Brekke og påpeker at domsavsigelsen – som må respekteres – fremdeles er fersk.

Målet er å ivareta kundenes interesser og de sikre de investeringer som er gjort; sier Brekke, som er klar på at man nå må ta ett og ett steg av gangen.

«Neste punkt for oss nå er å gi klart uttrykk til indiske myndigheter hvilke problemer det (domsavsigelsen) har skaffet oss og så får vi se på hva de nye lisensvilkårene vil gi og så får vi ta ett og ett problem. Det er altfor tidlig å si hva utgangen av denne saken blir!»

Artikkelen fortsetter under bildet.

Uninor-skandale i India

Uninor er svært synlig i India.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

Den enes død ...

Telenor kan ennå være et indisk liv laga; men redaktør Sanjay Kapoor sier at de dominerende indiske mobilselskapene Airtel og Vodafone allerede har innledet kundejakten.

Selskapene som ikke har fått annullert sine lisenser frister nå Uninor-kunder med gode tilbud og lave priser.

Lite tyder på at korrupsjonsanklagene mot Uninor og andre har særlig betydning for Indias telefonerende millioner når de velger operatør. Kundene har til nå kun sett på pris. Men hvis et selskap står i fare for å forsvinne kan det bildet raskt endre seg.

I verste fall kan altså Telenor/Uninor kanskje overleve juridisk og teoretisk, men i mellomtiden kan mye av kundegrunnlaget ha forsvunnet.

Da må det norsk-indiske mobilselskapet ta to skritt tilbake og begynne forfra – dersom de ansatte i mellomtiden ikke er sagt opp eller har sagt opp.

SISTE NYTT

Siste nytt