Hopp til innhold

Strandede hvaler har blitt turistattraksjon på kysten av Danmark

Flere hundre mennesker flokket i helgen seg til Henne Strand på Jylland i Danmark for å få med seg to spermhvaler som hadde strandet bare 700 meter unna hverandre.

Strandede hvaler

To spermhvaler har strandet på Henne Strand sørvest i Danmark. Video: Dansk TV 2/Danmarks Radio

– Jeg forstår ikke hvorfor de må klatre opp på hvalen. Jeg skjønner hvorfor de er nysgjerrige, vil gå tett innpå og ta bilder, men jeg klarer ikke skjønne hvorfor de må ta på den og gå på den, sier marinbiolog Ragnhild Skov.

– Vi har forsøkt å snakke til dem og si at de ikke skal holde på sånn, men det hjelper ikke noe særlig, sier hun lettere fortvilet.

I helgen kunne besøkende på Henne Strand sørvest på Jylland oppleve et nokså sjeldent syn. Ikke én, men to hvaler hadde strandet på sandgrunna, bare 700 meter fra hverandre.

LES OGSÅ: Fikk hval på julebesøk

Spermhval strandet i Danmark

Mange tok i helgen turen for på se hvalene på nært hold.

Foto: Christer Holte / Ap

Kjempet for livet

Det fikk folk til å (h) valfarte til stranden i hopetall, for å se, ta bilder av og ikke minst ta på hvalen.

– Det er veldig imponerende. Jeg har akkurat fylt 53 og har aldri hatt en mulighet til å gjøre noe sånn, så nå skal jeg bort og ta på hvalen, sier Helge Christiansen, en av de mange som hadde tatt turen for å se på hvalene

En annen tilreisende, Linda Rosenmay, hadde tatt med barna for å se.

– Det er helt utrolig å se hvor store de egentlig er. Det er helt umulig å forestille seg når man leser om det, så det å stå her ved siden av en er helt fantastisk, sier hun til Danmarks radio.

Den ene hvalen, som lå godt oppe på stranden, var allerede død. Den andre kjempet for livet uti brenningene. Det var lite å gjøre for den enorme skapningen, som nok var kort tid fra å miste livet.

Hvalekspert og redaktør på hvaler.dk, Thyge Jensen, mener det ville være dyreplageri å forsøke å redde den kjempende hvalen.

– For å få den ut på dypt vann måtte vi ha trukket den over noen sandbanker, og det vil være kraftig dyreplageri. Spermhvaler har veldig sart skinn og et forsøk på å trekke den ut ville laget noen voldsomme sår i dyret, sier Jensen til Politiken.

LES OGSÅ:

Tar bilder av strandet hval

Flere i Danmark har reagert på det de mener er mangel av respekt for de døde dyrene. Her tar en familie bilder av at de står på den ene døde hvalen.

Foto: Christer Holte / Ap

Kan ha fått panikk

Men hvorfor myndighetene ikke avlivet den allerede ille tilredte hvalen var det ikke noe svar på. Marinbiolog Tore Haug ved Havforskningsinstituttet i Norge har heller ikke noe godt svar.

– Det må nesten danskene svare på. I Norge så er det mattilsynet som tar seg av sånne ting. Hvis dyret lider så er det jo vanlig å avlive. Men man må jo kjenne til hvor man skal skyte, så det blir gjort skikkelig, sier Haug.

– Hva er grunnen til at hvalene strander?

– Det er et godt spørsmål. Spermhval er en art som liker seg på dypt vann. Hvis den har forvillet seg inn i grunnere vann i Nordsjøen er det ikke utenkelig at de kan få panikk, sier Haug.

– Panikken kan gjøre at de trekker seg ut i dypere vann igjen, men det kan også gjøre situasjonen verre. De er veldig store dyr, og hvis de kommer seg inn på et slikt sted hvor det er veldig langgrunt så kan det bli helt umulig å få dem ut igjen.

Skjærer opp strandet hval

En marinbiolog skjærer opp den ene døde hvalen for å kunne undersøke dyret.

Foto: CLAUS FISKER / Afp

Skal undersøkes

I Danmark har flere vist avsky mot at folk oppfører seg om de ulykkelige hvalene er en turistattraksjon. Haug tror populariteten skyldes at det ikke er hver dag man kan få nærkontakt med en hval.

– Det er kanskje litt uvanlig med hval på stranda. Ved kysten her lenger nord er det jo ganske vanlig å se hval. Men her er det jo ofte ikke grunt på samme måte som i Danmark, så de hvalene som strander her er som regel gamle dyr som allerede er døde før de strander, sier han.

Hvalene skal etter hvert åpnes opp og undersøkes av eksperter. Det må skje raskt, før kjøttet begynner å råtne.

Det skjer ganske raskt etter døden har inntruffet, så forskerne har allerede stukket hull på den ene hvalen for å slippe ut gassen som dannes under forråtnelsesprosessen.

En video der en færøysk forsker skulle utføre slikt arbeide på en nokså oppblåst spermhval gikk i fjor sin seiersgang på sosiale medier. I videoen får forskeren seg en eksplosiv overraskelse i det han er i ferd med å stikke hull på hvalen.

Nå kommer landets fremst spermhval-ekspert for å se om hvalen kan reddes.

SISTE NYTT

Siste nytt