Hopp til innhold

Tillater forbud mot burka

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg gir Frankrike medhold i forbudet mot å bruke heldekkende slør på offentlige steder.

Burkakledd kvinne

KAN FORBY PLAGG SOM DEKKER ANSIKTET: En burkakledd kvinne i Raqqas gater 31. mars i år, med en plakat som oppfordrer kvinner til å bruke burka i bakgrunnen.

Foto: Stringer / Reuters

Kjennelsen kom i dag etter at en 24 år gammel fransk kvinne hadde klaget burkaforbudet inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Kvinnen hevder at det franske forbudet mot å vise seg på offentlige steder med ansiktet helt tildekket, er et brudd på både religionsfriheten og ytringsfriheten og at det er diskriminerende.

Men hun fikk altså ikke medhold i menneskerettighetsdomstolen.

Kvinnen, som ikke er navngitt, har sagt at hun bærer heldekkende slør av egen vilje og ikke er tvunget til det av noen mann.

Hun har også sagt at hun er villig til å ta av sløret og vise ansiktet når det er påkrevd av sikkerhetshensyn.

– Loven stigmatiserer muslimske kvinner

Genevieve Garrigos

MENER LOVEN ER DISKRIMINERENDE: Amnesty International støttet kvinnen som klaget burkaforbudet til Strasbourg. Her er president i Amnesty International, Genevieve Garrigos, fra en tidligere anledning.

Foto: PIERRE ANDRIEU / Afp

24-åringen, som har blitt referert til ved sine initialer, SAS, har fått støtte fra Amnesty International.

Før kjennelsen kom, uttalte presidenten for menneskerettsorganisasjonen, Geneviève Garrigos, at loven som sikrer forbudet kun tjener en stigmatisering av kvinner, spesielt muslimske kvinner.

– Alle vet at denne loven ikke ble skapt for å stanse folk som går med motorsykkelhjelmer på gata. Hvis alle måtte være gjenkjennelige for sikkerhetsvakter hele tida, så burde de forby alt som kan dekke ansiktstrekk, inkludert parykker og falske skjegg, sa Garrigos ifølge den franske TV-kanalen France24.

Sikkerhetshensyn som bakgrunn

Sikkerhetshensyn var hovedargumentet da burkaforbudet ble innført i 2011 under daværende president Nicolas Sarkozy.

Forbudet har blitt støttet fullt ut av den etterfølgende sosialistregjeringen til president François Hollande.

Brudd på loven straffes med bøter på opp mot 150 euro, tilsvarende drøye 1.200 kroner.

Belgia og enkelte kantoner i Sveits har også innført burkaforbud, og det vurderes nå av Italia og Nederland.

Frp er glad for kjennelsen

Fremskrittspartiet har tidligere fremmet forslag i Stortinget både om forbud mot burka og niqab på offentlige steder, og nasjonalt forbud mot hijab i barneskolene.

Ingen av forslagene fikk imidlertid støtte av noen andre partier.

Mazyar Keshvari

GLAD FOR KJENNELSEN: Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, er glad for kjennelsen som kom i dag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Frps innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, tar i mot dagens kjennelse med åpne armer:

– Den viser det vi har hevdet hele tiden: At at å forby denne type ukultur bryter ikke noen menneskerettigheter, sier han.

Og fortsetter:

– Vi vil fortsette å kjempe for et forbud i Norge. Slike plagg hører ikke hjemme i et sivilisert samfunn som det norske. Men vi har ikke flertall på Stortinget, så vi må vurdere over sommeren om vi skal fremme et nytt forslag eller ikke.

Les også: Vil forby niqab og burka i Alta

SISTE NYTT

Siste nytt