Hopp til innhold

Vil tillate aktiv dødshjelp for barn

Som første land i verden har Belgia innført aktiv dødshjelp uten noen nedre aldersgrense.

Belgias nasjonalforsamling

I dag diskuterte Belgias nasjonalforsamling om de skal fjerne den nedre aldersgrensen for aktiv dødshjelp.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

Før jul stemte det belgiske Senatet (overhuset) ja til at uhelbredelige og dødssyke barn med store smerter kan avslutte livene sine i spesielle tilfeller. I dag fulgte Representanthuset (underhuset) opp.

86 av de folkevalgte stemte ja, 44 stemte imot mens 12 stemte blankt.

– Vi har et ansvar for at alle kan leve, men også dø med verdighet, sa den sosialistiske politikeren Karine Lalieux før dagens avstemming.

Flere må samtykke

Dermed blir Belgia land nummer to som åpner for dødshjelp for barn.

Det er allerede tillatt i Nederland, men der må barnet være over 12 år. I Belgia vil det ikke være noen nedre aldersgrense.

Loven vil likevel insistere på at foreldrene må være enige i barnets beslutning. En psykiater eller psykolog skal også inn og vurdere om det aktuelle barnet fullt og helt er klar over hva ønsket om å avslutte livet virkelig medfører.

Det er kun uhelbredelig syke barn med sterke fysiske smerter som etter den reviderte loven kan be om livsavsluttende hjelp. Det settes også som betingelse at en «naturlig død» må være forventet innen en rimelig tidshorisont.

Som når det gjelder voksne, må behandlende lege sammen med en utenforstående lege samtykke i at dødshjelp bør gis.

Ønsket må også fremmes skriftlig.

Den belgiske legen Marc Van Hoey, som utfører mellom tre og ti livsavsluttende behandlinger per år, forteller til nyhetsbyrået AP om hvordan behandlingen gis:

Enten inntar pasienten selv en drikk som er iblandet en dødbringende dose av smertestillende og/eller sovemidler eller pasienten får dosen intravenøst. Innen få minutter vil den syke sovne inn – for godt.

Motstand og protester

Men selv om et stort flertall av innbyggerne i et liberalt Belgia sier de støtter en utvidelse av loven, har det vært hard debatt og motstand mot forslaget.

Mange har pekt på at moderne medisin kan hjelpe syke mennesker bedre enn da loven ble innført i 2002.

– Vi kan ikke argumentere for at aktiv dødshjelp er en lykkelig slutt, sier Sonja Becq, som sitter i parlamentet for Kristendemokratene.

Den katolske kirken i landet arrangerte tidligere denne måneden en «faste og bønnedag», og i går deltok 160 i en protest mot forslaget.

– De kan ikke drikke før de er 16. De kan ikke røyke før de er 16. De kan ikke stemme før de er 18. De kan ikke gifte seg før de er 18. Men når vi snakker om liv og død, så kan de bestemme? Det henger ikke sammen, sier kristendemokraten Els Van Hoof til den amerikanske radiokanalen NPR.

Beligske demonstranter mot aktiv dødshjelp

I går samlet noen hundre seg i gatene i Brussel og demonstrerte mot lovforslaget.

Foto: LAURENT DUBRULE / Reuters

Tallene øker

Belgia legaliserte aktiv dødshjelp i 2002, og antallet som har benyttet seg av det har steget hvert år siden. I 2011 ble 1.133 personer innvilget eutanasi. 86 av disse var over 60 år, og 72 prosent var uhelbredelig kreftsyke.

Nederland og Luxemburg har også legalisert eutanasi. I Sveits er det tillatt med såkalt assistert selvmord.

Lovutvidelsen om dødshjelp til barn skal formelt godkjennes av kong Philippe, men det er ikke ventet at han vil nekte å godkjenne den nye loven.

SISTE NYTT

Siste nytt