Hopp til innhold

Tidenes største gravfunn i Hellas

Greske arkeologer og myndigheter er i ekstase etter de siste funnene i det nyoppdagede gravkammeret i Amfipolis. Nå venter de i spenning på å finne ut hvem som er gravlagt der.

Inngangen til gravkammeret utenfor byen Thessaloniki nord i Hellas ble avdekket i august, og allerede da mente myndighetene i landet at det var snakk om et «ekstremt viktig funn».

Nå er gravkammeret åpnet, og det arkeologene har funnet hittil har på ingen måte lagt noen demper på forventningene.

– Vi følger med på utgravningen i Amfipolis i dyp ærefrykt og med sterke følelser. Dette er et monument av unike dimensjoner og imponerende kunstnerisk ekspertise. De vakreste hemmelighetene ligger rett under føttene våre, sier kulturminister Konstantinos Tasoulas til BBC.

Arkeologen Katerina Peristeri, som leder utgravningen, slår fast at gravkammeret er det største som noen gang er avdekket i Hellas.

Fant kvinnestatuer

Inngangen er dekorert med to hodeløse sfinkser i marmor. Deler av vingene er funnet på bakken.

Utgravninger i Amfipolis i Hellas

Bilder av de to kvinnestatuene ble publisert søndag. De er drøyt to meter høye, og har fungert som bæresøyler.

Foto: AP/Scanpix

Da arkeologene kom seg inn i gravkammeret, fant de to godt bevarte kvinnestatuer, som også fungerer som bæresøyler.

Begge er over to meter høye, og ser ut til å ha strukket ut en arm, noe arkeologene tror var en advarsel til eventuelle inntrengere.

De har også funnet fresker, marmorbelagte mosaikkgulv og flere byster.

Utgravningsarbeidet har støtt på flere utfordringer etter at arkeologene tok seg inn, blant annet fordi et nyoppdaget tredje kammer sto i fare for å kollapse. Det finnes trolig også et fjerde kammer, men dette skal være vanskelig å nå.

Spekulasjoner

Det aller lurer på nå, er hvem som ligger begravet der. Arkeologene er enige om at gravkammeret må ha tilhørt en viktig person, men har ikke spekulert i hvem det kan være.

Noen håper på at det kan være selveste Aleksander den store eller noen i hans nærmeste familie, ettersom både tid og sted ser ut til å stemme.

Gravkammeret ligger i en tidligere makedonsk storby ved navn Amfipolis. Selve kammeret er datert til slutten av det fjerde århundre f.Kr.

Området er omringet av en 500 meter lang mur, og er mye større enn gravplassen til Aleksander den stores far, Philip II, vest for Thessaloniki.

Amfipolis ble erobret av Philip II i år 357 f.Kr., og fungerte som en viktig havneby under Aleksander den store.

Utgravninger i Amfipolis i Hellas

To av bystene som er avdekket i gravkammeret.

Foto: Ap

Kan være monument

Greske myndigheter har imidlertid avfeid påstandene om at Aleksander den store kan ligge begravet i kammeret, ettersom han trolig ble begravet i Egypt, skriver Ekathimerini.

Greek Reporter mener det kan tilhøre Aleksanders mor, sønn eller kone. Andre muligheter er høytstående militære ledere eller Aleksander selv.

Det er også en mulighet for at man har oppdaget en såkalt kenotaf, et tomt gravmonument.

Greske medier skriver allerede om den positive effekten funnet kan ha på både turistindustrien og det generelle humøret til grekere som har fått nok av økonomiske nedgangstider.

Utgravningsstedet er nå sperret av og under politibeskyttelse døgnet rundt.

Politisperring ved Amfipolis i Hellas

Utgravningsstedet er sperret av, og strengt bevoktet døgnet rundt.

Foto: Alexandros Michailidis / Ap
Amfipolis

SISTE NYTT

Siste nytt