Hopp til innhold

Ti år etter Katrina spiser havet opp kysten

Sumpland på størrelse med en fotballbane forsvinner hver time utenfor New Orleans. Dermed er byen enda mer utsatt dersom en ny orkan skulle treffe, ti år etter at byen ble ødelagt av Katrina.

Laster innhold, vennligst vent..

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Over 1800 mennesker mistet livet etter at orkanen Katrina traff kysten av de amerikanske delstatene Louisiana og Mississippi for ti år siden, 29. august 2005.

En million mennesker måtte flykte fra sine hjem etter at 80 prosent New Orleans ble oversvømmet med vann som noen steder sto seks meter over gatenivå.

De økonomiske kostnadene ved Katrina er beregnet til over 1200 milliarder norske kroner, noe som gjør orkanen til den dyreste naturkatastrofen i USAs historie.

Håndteringen av katastrofen var så svak at den ga tilliten til daværende president George W. Bush en knekk han ikke kom over.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Laster innhold, vennligst vent..

Sumpland forsvinner

En av grunnene til at Katrina ble så ødeleggende som den ble, var at mye av sumpområdene på kysten av delstaten Louisiana var borte.

Våtmarker og sump i solnedgang

Havet spiser seg innover sumpene langs kysten av Louisiana, som her i Saint Bernard Parish tirsdag i denne uken.

Foto: Mario Tama/Getty Images / AFP

Når orkaner har kommet inn fra Mexico-golfen og truffet kysten, har sumpområdene tradisjonelt ført til at orkanene har bremset opp og mistet mye av sin kraft før de har nådd frem til New Orleans.

Sumpområdene er dannet gjennom avleiringer som elven Mississippi har ført med seg gjennom årtusene.

Etter storflommen i Mississippi i 1927 har amerikanerne prøvd å temme elven for å unngå nye flommer. Det har bremset tilføringen av sedimentene som elven tok meg seg nedover og ga liv til sumpområdene.

Siden 1930-tallet er 5000 kvadratkilometer sump blitt borte, eller over en fjerdedel av det totale sumpområdet, skriver nyhetsbyrået AFP.

Til tross for forsøk på å redde dem, fortsetter sumpene å forsvinne. Hver eneste time blir sumper på størrelse av en fotballbane borte.

Dermed svekkes også mye av det naturlige forsvaret mot nye orkaner som Katrina.

Hus på Isle de Jean Charles

På Isle de Jean Charles i et av sumpområdene i Louisiana er samfunnet i fare for å dø ut ettersom havet spiser opp stadig mer av sumpene.

Foto: Lee Celano / AFP

Kultur forsvinner

Marilyn Naquin

Maryline Naquin, en av cajunene i Louisiana som opplever at kulturen og levesettet blir borte etter at havet langsomt spiser opp sumpene der de har levd i generasjoner.

Foto: LEE CELANO / AFP

Sammen med sumpområdene forsvinner også den særegne cajun-kulturen til folket som bodde i området.

70 år gamle Maryline Naquin er født i Isle de Jean Charles, et av områdene i sumpene.

Da hun var en liten pike bodde det 700 familier der, nå er det bare 30 igjen.

– Den gang var det fullt av trær her. Nå er det bare vann, masse vann, sier hun.

Nå frykter innbyggerne at etter den neste store stormen vil alle være borte.

32-åringen Chris Chaisson er en aktivist som kjemper mot erosjonen, men har allerede flyttet fra sumpområdet han vokste opp.

– Samfunnet er i ferd med å dø ut på grunn av erosjonen og det er ingen ordentlig løsning for hvordan det skal beskyttes mot golfen, sier han. Og med samfunnet forsvinner også mye av sumpene som beskyttet New Orleans mot orkaner som Katrina.

Se ødeleggelsene etter Katrina i 2005

SISTE NYTT

Siste nytt