Hopp til innhold

The Guardian: Flere av FNs hjelpeorganer nær konkurs

Barn får ikke livsviktige vaksiner, helsestasjoner stenges og matrasjoner kuttes, skriver avisen The Guardian.

Syrisk flyktning på den tyrkiske grensa

Et syrisk barn blir løftet over grensen til Tyrkia. Matrasjonene i flyktningleirene nabolandene blir kuttet, noe som fører til at flere forsøker å ta seg til Europa for å få hjelp.

Foto: BULENT KILIC / Afp

António Guterres, FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), sier til The Guardian at FNs humanitære organisasjoner er blakke. De samme organisasjonene forsøker å hjelpe millioner av mennesker på flukt flere steder i verden.

SWITZERLAND-EUROPE-MIGRANTS-UN-REFUGEE-FILES

FNs høykommissær for flyktninger António Guterres mener inntektssystemet til hjelpeorganisasjonene må endres.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Guterres advarer om at skadene de økonomiske problemene medfører vil være umulige å rette opp.

– Vi vet at vi ikke gjør nok. Vi klarer ikke å møte de grunnleggende behovene, sier flyktningsjef Guterres til The Guardian.

Barn blir ikke vaksinert

184 av Verdens helseorganisasjons (WHOs) helsesentre i Irak måtte stenge i august på grunn av pengemangel. Dette betyr at tre millioner internt fordrevne mennesker er helt uten tilgang på helsetjenester, skriver The Guardian. Michelle Gayer, direktør for akutt risikostyring i WHO, er bekymret.

– Folk blir ikke blitt vaksinert, de lider av underernæring og sliter med psykiske problemer på grunn av konflikter. Vi setter land tilbake flere tiår, sier Gayer til The Guardian.

Avhengig av frivillige donasjoner

Flere av FNs humanitære organisasjoner, som UNICEF og UNHCR, er avhengige av frivillige donasjoner fra regjeringer og private donorer for å finansiere driften.

Kun 35 prosent av midlene de trenger for å hjelpe flyktninger fra Syria har kommet inn, skriver The Guardian.

Matrasjonene kuttes

I Libanon og Jordan er den humanitære situasjonen kritisk. Disse to landene har til sammen har tatt imot over 1,7 millioner av de over 4 millioner syrerne som er på flukt. Dette er to av landene hvor FNs organisasjoner har måttet kutte i matrasjonene i sine flyktningleire.

– Mange barn vil få livene sine dramatisk påvirket av feilernæring, sier flyktningsjef Guterres til The Guardian.

Situasjonen fører igjen til at flere forsøker å ta den risikable veien til Europa for å få hjelp.

– I 2010 flyktet 11.000 mennesker hver eneste dag. I 2014 var tallet oppe i 42.000. I år vil inntektene våre være 10 prosent lavere enn i fjor, sier Guterres til The Guardian.

Flyktning fra Darfur i Sudan i en flyktningleir i Tsjad

Denne jenta fra Darfur i Sudan søker tilflukt i Tsjad. FN har varslet at de kanskje må kutte matrasjonene helt innen utgangen av året.

Foto: FINBARR O'REILLY / REUTERS

I Tsjad har flyktninger fra Darfur i Sudan fått beskjed om at matrasjonene deres kan være helt borte innen slutten av året, skriver The Guardian.

– Det globale humanitære samfunnet er ikke knekt, til sammen er de mer effektive enn noen gang. Men vi er finansielt knekt, sier Guterres til avisen.

Les også: Thorning-Schmidt kan bli FNs nye flyktningsjef

SISTE NYTT

Siste nytt