Hopp til innhold

Tenner lys på årsdagen for katastrofen

– Det har vært en røff tid, men folk her har ikke mistet håpet og alle jobber for å bygge seg en bedre fremtid. Det sier Carin van der Hor i Plan International til NRK. I dag er det ett år siden tyfonen «Haiyan» traff Filippinene.

Minneseremoni Tacloban

Mange barn er blitt foreldreløse. I dag minnes de sine døde familiemedlemmer ved å tenne lys for dem.

Foto: Plan International

«Haiyan» er den kraftigste tyfonen som noensinne har truffet land. 8. november 2013 ble 16 millioner mennesker rammet, inkludert fem millioner barn, sentralt og øst på Filippinene.

Lørdag kveld, lokal tid, blir årsdagen markert med en lysseremoni og flere andre markeringer.

Tenner lys for de døde

Carin van der Hor

Carin van der Hor er landsjef for Plan International i Filippinene.

Foto: Plan International

– Det er en fin måte ikke bare til å minnes de døde, men for også å stå i stillhet sammen med de overlevende. NRK treffer landsjef for Filippinene i Plan International, Carin van der Hor, på telefonen idet lysseremonien i Tacloban skal begynne.

Hun forteller at mange har møtt opp for å stå sammen på dagen ett år etter at de voldsomme naturkreftene feide inn over land.

Over 6200 mennesker ble drept, og tusener er fortsatt savnet. Over én million hus ble ødelagt og fire millioner ble tvunget til å forlate sine hjem.

– Det er fremdeles rundt 95.000 familier som venter på å få seg et hjem. Hovedårsaken til det er at det ikke er trygt å bygge et nytt hus der deres forrige sto, vi må finne et tryggere sted, sier van der Hor.

Sørgende i Tacloban

Abigail Macalinga mistet tre barn da tyfonen rammet.

Foto: AP

Tidligere i dag var Abigail Macalinga på kirkegården der mange av de omkomne er begravd. Hun mistet tre barn i uværet og satt foran gravstedet deres med den yngste på fanget.

– Det smerter fremdeles, jeg har det fremdeles vondt. Jeg klandrer fremdeles meg selv, sa hun til nyhetsbyrået Ap.

Trønderen Erlend Johannesen og barna overlevde katastrofen. De klamret seg fast på et tak, mens gjenstander og trær ble kastet rundt dem i 300 km/t. I helgen er de på barnehjemmet i Tacloban og minnes de som de mistet livet i den voldsomme tyfonen.

Erlend Johannesen sine egne iPhone-bilder fra tyfonen på Filippinene.

SE VIDEO: Erlend Johannesen filmet tyfonens herjinger i Filippinene i november i fjor.

Et av de landene som er mest sårbare for naturkatastrofer

Det har vært demonstrasjoner, og flere er varslet fordi mange mener nemlig at myndighetene har vært altfor trege i å svare på de store utfordringene. Først i forrige uke godkjente president Benigno Aquino den statlige gjenoppbyggingsplanen til over 25 milliarder kroner, skriver NTB.

Etter planen skal det bygges 250.000 hus, men bare 405 står ferdige til årsdagen for katastrofen. Også skoler, veier, bruer, havner og offentlige bygg skal gjenreises – og alt skal være bedre rustet mot uvær enn det som fantes fra før.

Filippinene er et av de landene i verden som er mest sårbare for naturkatastrofer. I gjennomsnitt treffer 20 tyfoner øygruppen hvert år, og på grunn av klimaendringer er det sannsynlig at det vil bli enda flere sterke tyfoner i fremtiden.

President Aquino dropper besøk til Tacloban på årsdagen lørdag. I stedet dro han til det lille stedet Guiuan lenger sør fredag.

Nye bilder fra byen Tacloban på Filippinene viser store ødeleggelser etter tyfonen Haiyans herjinger

Dette bildet fra byen Tacloban viser de enorme ødeleggelsene etter tyfonens herjinger.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

– Det er utrolig hva som har skjedd siden sist jeg var her

Sandra Bulling fra Care International sier til NTB at de har et godt samarbeid med myndighetene, og at Tacloban nesten ikke er til å kjenne igjen.

– Det er helt utrolig hva som har skjedd siden sist jeg var her. Jeg avviser ikke at det er utfordringer, men dette er en stor bragd. Man er nødt til å beundre folks sterke vilje til å komme seg på beina igjen, sier hun på telefon fra Tacloban.

Hun beskriver en by der butikker, restauranter og bedrifter har poppet opp siden hun besøkte byen etter katastrofen i fjor. Også Care er opptatt av at det må bygges bedre hus enn før.

– Vi lærer snekkere å bygge sterkere hus så de ikke bokstavelig talt blåser bort i den neste stormen, sier hun, men legger til at man aldri kan sikre seg helt mot voldsomt uvær.

En amatørfotograf tok bilder av tyfpnen Haiyan idet den treffer Tacloban i Filippinene.

VIDEO: En amatørfotograf filmet den voldsomme tyfonen idet den traff Tacloban på Filippinene.

Røde Kors skal bygge 40.000 hus

Røde Kors skal bygge 40.000 hus i området som ble lagt i grus av tyfonen. Allerede har over 5000 familier flyttet inn i sine nye hjem. Generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid besøkte nylig Filippinene:

– Det er imponerende å se hvor langt gjenoppbyggingen har kommet i løpet av ett år. Men det er fortsatt store behov for hjelp for dem som ble rammet av tyfonen. Mange bor fremdeles i telt eller i midlertidige skur, og mange bor på steder som vil bli rammet ved neste store storm, sier Havnelid.

I løpet av de tre første månedene etter tyfonen delte Røde Kors ut nødhjelp til 1,3 millioner mennesker. Nå fokuseres innsatsen på å bygge opp igjen.

– Denne katastrofen ble større en noen kunne forutse. Derfor skal Røde Kors ha et langsiktig perspektiv på innsatsen. Samtidig er det også en kraftig påminnelse på hvor viktig det er å forebygge, og å bygge opp robuste lokalsamfunn slik at de kan takle kriser på best mulig måte i fremtiden, sier Havnelid.

Overlevende fra tyfonen på Filippinene

Omkring 25.000 mennesker bor fortsatt i midlertidig husvære ett år etter at deler av Filippinene ble rammet av tyfonen Haiyan. Uværet, som på filippinsk kalles Yolanda, omtales som den kraftigste stormen som noen gang har nådd land.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters/NTB Scanpix

– Må bli mer robuste for å tåle tyfoner i fremtiden

Plan var blant de første hjelpeorganisasjonene på plass i hardt rammede og isolerte lokalsamfunn etter tyfonen. Plan har særlig prioritert å sikre barn beskyttelse og tilgang til utdanning og helsetjenester, samt å gjenoppbygge boliger, skoler, helseklinikker, vann- og sanitærsystemer.

– Livet til mange av barna som ble rammet av tyfonen, er fortsatt vanskelig og risikofylt. Slike katastrofer merker barn for livet. Vi må fortsette arbeidet med å sikre dem trygghet og skolegang, sier Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan Norge.

– Lokalsamfunnene på Filippinene må bygges opp igjen til å bli enda mer robuste for å tåle tyfoner i fremtiden. For folket på Filippinene er det alltid kun et spørsmål om tid før neste kraftige tyfon vil komme. Derfor er forebygging ekstremt viktig – og det er mer bærekraftig enn nødhjelp, sier Thommessen.

Alt i alt har Plans hjelpearbeid på Filippinene nådd ut til 1,3 millioner mennesker – 300 000 husholdninger – i over 1 300 lokalsamfunn.

Demonstrant i Manila

En demonstrant dekket av gjørme roper ut sin frustrasjon utenfor presidentpalasset i Manila fredag. Mange mener myndighetene har vært for trege med å hjelpe de som ble rammet av tyfonen Haiyan. Det gikk ett år fra tyfonen raserte byer og landsbyer til regjeringen godkjente en gjenoppbyggingsplan.

Foto: ROMEO RANOCO / Reuters/NTB Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt