Peter Wittig - Slettingen av talibanledere fra terrorlisten er et forsøk på å involvere gruppen i politisk dialog, sier Tysklands FN-ambassadør Peter Wittig. - Foto: Gemunu Amarasinghe / Ap

Slettingen av talibanledere fra terrorlisten er et forsøk på å involvere gruppen i politisk dialog, sier Tysklands FN-ambassadør Peter Wittig.

Foto: Gemunu Amarasinghe / Ap

FN sletter 14 talibanledere fra svarteliste

FNs sikkerhetsråd har slettet 14 talibanledere fra en internasjonal svarteliste. Slik vil FN støtte opp om den afghanske regjeringens forsøk på å slutte fred med Taliban.

Ifølge Tysklands FN-ambassadør, Peter Wittig, sender slettingen et sterkt signal til Afghanistan om at «Sikkerhetsrådet og det internasjonale samfunnet støtter den afghanske regjeringens forsøk på å involvere Taliban i en politisk dialog for fred og sikkerhet i Afghanistan.»

Sikkerhetsrådet innførte i midten av juni ulike regler i det internasjonale sanksjonsregimet som er rettet mot Taliban og terrornettverket al-Qaida.

Også dette ble gjort i et forsøk på å oppfordre Taliban til å ta del i det pågående forsoningsarbeidet i Afghanistan.

(NTB)

Utvalgte dokumentarer

No. dokumentar. Sumaren 1989 opnar grensa mellom Østerrike og Ungarn nokre dagar. Eit ungt par fra Aust-Tyskland, Gundula Schafitel og Kurt-Werner Schultz, bestemmer seg for å krysse grensa med den seks år gamle sonen. Men før dei når fram, har grensa blitt stengd igjen. Når dei likevel prøver å komme seg over, blir Kurt-Werner skoten og drepen framfor Gundula og sonen. Hendinga får store ringverknader, og blir byrjinga på murens fall.
Am. dokumentar. En surrealistisk og utrolig historie om en flyktig kjærlighetsaffære mellom to fiendtlige supermakter på høyden av den kalde krigen. Denne historien kunne blitt slutten på stillingskrigen lenge før Gorbatsjov. Høsten 1959 drar Sovjetunionens leder, Nikitia Khrusjtsjov, til Washington på det han senere beskriver som sitt livs reise. På samme tid bygde vanlige amerikanske borgere tilfluktsrom i hagene sine i frykt for en russisk atombombe. Khrusjtsjov både forførte og skremte amerikanerne på de to ukene han var på besøk. (Khruschev Does America)
Svensk dokumentar. Da den sovjetiske ubåten U137 gikk på grunn utenfor Karlskrona i Sverige i oktober 1981, var det mange detaljer som aldri kom fram i mediene. Nye opplysninger og vitnemål kaster nå nytt lys over hendelsesforløpet.