Hopp til innhold

Taliban diskuterer kvinnespørsmål i Norge

Taliban sitter nå i møte med kvinnelige afghanske politikere i Norge.
Utenriksdepartementet bekrefter de hemmelige samtalene overfor NRK.

Afghanske kvinner og barn

Kvinner i Afghanistan kjemper for en plass i landet. Islamistiske Taliban møter nå en kvinnedelegasjon her i landet.

Foto: Anja Niedringhaus / AP

Møtene holdes bak lukkede dører i et lokale utenfor Oslo. Det er synlig vakthold.

De to delegasjonene kom tirsdag og samtalene skal etter planen avsluttes fredag. På bordet ligger spørsmål om kvinners rolle og rettigheter i Afghanistan.

En afghansk soldat ser ut av et militært kjøretøy

Sikkerhetsstyrker patruljerer hovedstaden etter et Taliban-angrep i ambassadestrøket i mai.

Foto: Rahmat Gul / Ap

Ifølge den afghanske fjernsynskanalen 1TV deltar fire kvinner, to parlamentarikere og to myndighetsrepresentanter fra High Peace Council. Taliban har sendt to representanter fra kontoret i Doha.

Også det afghanske nyhetsbyrået Pajhwok melder at det pågår møter, men at fredsrådet, som er oppnevnt av presidenten for å forhandle med deler av Taliban, ikke har hørt om møtene.

Uformelle samtaler

Frode Andersen

Utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen bekrefter at Taliban deltar på møter i Norge denne uka.

Foto: NRK

– Vi kan bekrefte at det foregår samtaler i Norge mellom afghanere fra ulik politisk bakgrunn. Deltakerne i samtalene er både representanter for sivilt samfunn og politikere, inkludert kvinner og medlemmer av Taliban, sier Utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen til NRK.

Han sier også at alle deltar i samtalene i personlig kapasitet og gir uttrykk for sine egne synspunkter.

– Dette dreier seg ikke forhandlinger, men om uformelle samtaler.

Saken fortsetter under bildet

Afghanske kvinner vever tepper

Afghanske kvinner vever tepper i Ghazni for å bedre landets økonomi.

Foto: RAHMATULLAH ALIZADA / Afp

Kvinner i fokus

Det er første gang kvinner utgjør flertallet i en afghansk delegasjon som møter Taliban. Etter det NRK kjenner til, deler norske diplomater erfaringer fra fredsprosessen i Colombia.

Norges offisielle holdning er at en varig fred forutsetter at også kvinner inkluderes i fredsforhandlinger. Innsatsen er spesielt rettet mot Afghanistan, Colombia, Palestina, Sør-Sudan og Myanmar.

– Sett fra norsk side er det positivt at afghanske politiske- og sivilsamfunnsaktører, i personlig kapasitet, engasjerer seg i slike uformelle samtaler, sier Overland Andersen.

Taliban har vært i Norge tidligere

Flere land og private aktører, som Kina og Pugwash Council, prøver å få den afghanske grenen av Taliban til forhandlingsbordet. Den militante og islamistiske bevegelsen har signalisert flere ganger at de er villige til å delta i samtaler om landets framtid.

Saken fortsetter under bildet

Talibansoldater går forbi en bygning de har satt i brann

Taliban satt fyr på en bolig i Kunduzprovinsen i slutten av mai. Samtidig vil den politiske delen gå til forhandlingsbordet.

Foto: Rahmat Gul / Ap

Tidligere i år deltok representanter fra Taliban på fredsmeklingskurs i Oslo. Den omstridte bevegelsen, som er terrorlistet av flere land, har sendt representanter til Norge flere ganger.

Det er ingen formell fredsprosess mellom Taliban og den afghanske regjeringen.

SISTE NYTT

Siste nytt