Hopp til innhold

– Folk bryter seg inn i hus og skyter pappaen og voldtar kvinnene

I Syria tvinges 13 år gamle jenter ut i prostitusjon og barn voldtas. Nordmannen som er ansvarlig for FN-personellets sikkerhet i Syria forteller om en enda mer brutal virkelighet i det borgerkrigsherjede landet enn det som vises i mediene.

Syriske barn i libanesisk flyktningeleir

I en bakgård i Arsal i Libanon har flere syriske familier funnet litt skygge og ro etter at de flyktet fra Qusair i Syria.

Foto: JOSEPH EID / Afp

– Det er så mye elendighet her. Her er det rett og slett ikke mye positivt å se når jeg reiser rundt, men en ting som imponerer meg er hvordan vanlige syrere forsøker å leve et så normalt som mulig, forteller mannen som er en av FNs sikkerhetsansvarlig i Syria.

Nye voldtekter hver dag

Hans jobb er å reise rundt i det borgerkrigsherjede landet og passe på at alle innenfor FN-systemet har en trygg arbeidsplass.

Det er en jobb som ikke bare er farlig, men som også gjør et stort inntrykk.

– Voldtekter og likvideringer skjer hver eneste dag og natt i Syria. Vi får meldinger at folk reiser på tokt og bryter seg inn i leiligheter og hus. Der drar de familiemedlemmer ut på gaten og skyter pappaen og voldtar kvinnene. Bare for at de tilhører feil parti eller klan. Det er helt forferdelig, forteller den erfarne yrkesmilitære nordmannen som ønsker å være anonym.

Han har tidligere tjenestegjort flere steder, i det som kan omtales som noen av de verste konfliktene i verden. I 20 år har han jobbet i Somalia, Rwanda, Angola, Kongo, Afghanistan, Irak, Georgia, Kosovo, Libanon og nå Syria.

– Jeg har ikke sett noe så ille og forferdelig som dette på veldig lenge. For det er noe med denne konflikten jeg ikke forstår. Måten de islamistiske opprørene tar livet av mennesker på er helt forferdelig. Det er noe jeg ikke har sett siden Rwanda der hutuer slaktet nesten en million tutsier på 100 dager. Også der kriget barn og jeg må bare be folk og det internasjonale samfunnet agere før dette utvikler seg til full terrorkrig, men kanskje er det allerede for sent. Vi vil ha et nytt Irak.

Hver uke jobber han inne i Syria med utgangspunkt i Damaskus, men noen dager nå og da er han i Libanon. Et land som for fullt er i ferd med å bli dratt inn i den blodige konflikten.

Sammenraste hus i Homs i Syria

På sine turer i Syria ser FN de enorme ødeleggelsene på nært hold. Her er de på inspeksjon i Homs.

Foto: UNDOF

Det er allerede rapporter om flere drepte øst i Libanon i kamper mellom Hizbollah-krigere og syriske opprørere.

– Jeg håper det internasjonale samarbeidet kan stoppe det som nå skjer, for det vi ser på tv er ikke halvparten av alt som skjer. Det verste skjer i det skjulte.

Trenger alt

Nå roper FN et stort varsku for situasjonen i landet. Halvparten av landets befolkning på 20 millioner vil ha behov for nødhjelp innen utgangen av året, mener organisasjonen.

– Vi har medisiner og mat, men får det ikke ut til de som trenger det på grunn av farlige områder og byråkrati.

Konflikten som startet med fredelige demonstrasjoner i 2011 rammer nå 7 millioner mennesker i store deler av landet, og over 3 millioner av disse er barn.

– Mange unge jenter ender opp i prostitusjon i nabolandene, og vi hører om jenter helt ned i 13 års alderen som jobber på bordeller, eller som blir solgt til andre land. Disse ser vi aldri igjen.

Sammenraste hus i Homs i Syria

Nesten alle ødeleggelsene er sentrert rundt byene Homs, Aleppo og Damaskus. Dette er fra Homs.

Foto: UNDOF

65 prosent av dem som rammes, er i byene Homs, Aleppo og forsteder til Damaskus. Der har grunnleggende sosiale tjenester brutt sammen, og stadig flere skoler, sykehus og helsesentre ødelegges.

22 milliarder

Denne uken tok islamistiske politikere og religiøse leder i Egypt til orde for hellig krig mot Syrias president og hans regime.

Det var da den libanesiske sjibevegelsen Hizbollah engasjerte seg i krigen den nye fasen startet. Nå mener sunnilederne at dette er en «sekterisk krig» mellom hovedsakelig sunnimuslimske opprørere og alawittene, som Assad og store deler av regimet tilhører. Alawittene er en sekt som springer ut av sjiaislam.

Og ingenting tyder på at Hizbollah har tenkt til å trekke seg ut med det første.

– Vi vil fortsette å ta ansvar og situasjonen er den samme før og etter Qusair. Ingenting er forandret. Er ikke sammensvergelsen den samme? Fakta er ikke endret, tvert imot øker motparten konflikten, sier Hassan Nasrallah, Hizbollahs leder.

Samtidig ha Iran besluttet å sende en gruppe med 4000 soldater fra revolusjonsgarden til å støtte Assads-regime, ifølge den britiske avisen The Independent.

FN ber nå om 22 milliarder kroner til nødhjelp til Syria og nabolandene som tar imot de mange millionene flyktningene som har flyktet fra den blodige krigen.

– Situasjon er veldig alvorlig. Det er over en halv million flyktninger bare her i Libanon og hva skal de gjøre? Her er det ikke noe arbeid og alle barna lider.

– Det eneste som hjelper er penger, og verden må begynne å reagere og agere. Noe må gjøres før det er for seint. Et helt folkeslag er i ferd med å gå under, advarer mannen som daglig ser forverringen.

Selv er han ikke bekymret for sin egen sikkerhet.

– Jeg jobber i en stor organisasjon som beskytter oss ganske bra, men hvis det kommer en bilbombe så har vi ingen beskyttelse. Men det er en del av jobben å komme ut og vise folk at vi er her for å hjelpe dem, i hvert fall for å vise litt menneskelighet, sier han, mens han sitter på en kafé i Libanon. På vei inn til en ny arbeidsuke. Men en ting irriterer og forundrer mannen som har sett det meste av krig og elendighet her i verden.

– Jeg vet ikke om det internasjonale samfunnet bare gir blaffen eller hva de gjør. På meg virker det som om de venter på ett eller annet, men jeg forstår ikke hva. For så mange, mange mennesker dør hver eneste dag, og de lar det bare fortsette.

SISTE NYTT

Siste nytt