Hopp til innhold

– Gjenvinner regimet kontrollen blir det massehenrettelser i Syria

Regimet løsner grepet i opprørsbyen Daraa. – Nå må opprørerne holde trykket i gatene, hvis ikke er revolusjonen tapt, sier Syria-ekspert.

Bilde fra amatørvideo fra Daraa i Syria. Her pågriper politiet demonstranter.

Bilde fra amatørvideo fra Daraa i Syria. Her har politiet pågrepet en rekke demonstranter.

Vitner skal ha sett en kolonne med rundt 30 militærtanks kjøre ut av opprørernes hovedsete Daraa torsdag. Byen har vært under hærens kontroll siden 25. april.

LES: Titusener protesterte, mange drepne
LES OGSÅ: Et nytt Syria er i emning, men når?

Den offisielle versjonen fra syriske myndigheter er at de har avsluttet et oppdrag mot terrorister i byen.

Demonstranter i Daraa har protestert mot president Bashar al-Assads regime i seks uker. Hæren rykket raskt inn byen og har slått hardt ned på opprøret.

Ifølge menneskerettighetsgrupper er over 600 mennesker drept i landet den siste tiden, mens 8000 er savnet eller satt i fengsel.

Risikerer liv

Fafo-forsker Kjetil Selvik

Fafo-forsker Kjetil Selvik.

Foto: Fafo

– Det er kostbart for regime å undertrykke i så stor grad som de har gjort de siste ukene. De vil nå se om greier å kontrollere byen med mindre styrker, sier Syria-ekspert Kjetil Selvik i forskningsstiftelsen Fafo til NRK.no.

LES: Spørsmål og svar om Syria

Selvik sier det pågår en nedtrapping av styrker i Daraa, men understreker at det fortsatt er militær kontroll over byen.

– At hæren nå delvis trekker seg ut av Daraa er et forsøk på å normalisere situasjonen i landet. Det kan også tenkes at myndighetene mener de har kontroll på situasjonen i byen, sier han.

Stormet Saqba

Hundrevis av kampklare syriske soldater utenfor hovedstaden Damaskus etter en fredelig demonstrasjon. Flere hundre mennesker skal ha blitt pågrepet i aksjonen.

At demonstrasjonene i landet fortsetter sier noe om sinnsstemningen demonstrantene er i, mener Selvik.

– Til tross for vold og trusler fra regimet fortsetter demonstrantene å protestere i gatene. De gir seg ikke fordi det er en kollektiv følelse om at man må ofre alt - til og med sitt eget liv.

Militærtanks forlater Daraa, Syria

Militærtanks forlot i dag opprørsbyen Daraa.

Foto: AP

– Det pågår et utholdenhetsspill

Til tross for risikoen føler demonstrantene at de må opprettholde trykket i gatene.

– Opposisjonen snakker mye om at det er nå eller aldri. Gjenvinner regimet kontrollen blir det massehenrettelser av demonstrantene som har vært i gatene de siste ukene.

Selvik sier det pågår et utholdenhetsspill i Syria.

– Demonstrantene må opprettholde momentet til tross for at det koster liv. Hvis ikke de klarer det er revolusjonen over.

Han sier regimet jobber mot klokka.

– Det er kostbart for dem å undertrykke, og det er en risiko for avhopping. I tillegg legger det internasjonale samfunnet press på landet.

Video Amatørvideo: Demonstrasjoner Jasim, Deraa i Syria

Amatørvideo fra demonstrasjoner i Daraa i Syria.

Frykter frysing av eiendeler

FN og en rekke land fordømmer volden i Syria, og spesielt Frankrike og Italia har kommet med krass kritikk av syriske myndigheter.

– Regimer frykter at det internasjonale samfunnet vil peke på enkeltindivider og fryse eiendelene deres. Syria ønsker også å vinne tilbake sin posisjon i det internasjonale samfunnet etter at landet har vært mer integrert de siste årene, sier Selvik.

FNs sikkerhetsråd har heller ikke klart å bli enige om en resolusjon når det gjelder Syria, og USA og Storbritannia har understreket at de ikke vil bruke militær makt i på samme måte som i Libya.

Tviler på militær inngripen

Selvik tviler på at de blir en militær inngripen i Syria, men mener likevel at internasjonalt press på regimet har en effekt.

LES: Derfor tør ikke USA å angripe Syria

– Vesten ønsker ikke å gå inn i et nytt land. Det er også en konfliktfylt situasjon at Syria grenser til Israel.

Selvik tror kombinasjonen av de kompliserte forholdene mellom landene i områdene og USAs begrensede økonomi og kapasitet er grunnen til at Barack Obama sitter på gjerdet mens FN diskuterer seg frem til en resolusjon.

SYRIA/

Syriske menn demonstrerer med brød i kystbyen Banias i Syria.

Foto: HO / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt