Hopp til innhold

Her har barna skidag hver uke

PERU, VERMONT(NRK) Vermont er annerledesdelstaten i USA, hvor supermarkedkjeder er upopulære, kortreist mat og frisk luft er kjerneverdier og barna fåt fri fra skolen en dag i uka for å stå på ski.

FINNES IKKE DÅRLIG VÆR.
Foto: Tove Bjørgaas

Tjukke, hjemmelagede pannekaker med bacon og lønnesirup og havregrøt kokt på helmelk står på bordet foran Noah (6), Miles (6) og Josie (4). Det skal kraftig frokost til for den som skal tilbringe timevis ute i dette været. Utenfor vinduene laver snøen ned, og siden det er fredag skal ungene tilbringe de siste tre timene av skoledagene i alpinanlegget like i nærheten.

-I dag skal dere i bakken. Har dere alt klart, spør mamma Juliette Britton mens hun skjærer opp bananen som ligger på toppen av sønnens havregrøt.

Juliette Britton har allerede vært på jobb i halvannen times tid i landhandelen hun og mannen åpnet for et drøyt år siden. Etter mange år i Boston, der hun jobbet både med mat og i finanssektoren valgte Juliette Britton å forfølge drømmen sin. Hun flyttet tilbake til den bittelille bygda Peru oppe i fjellene lengst sør i Vermont og hun tok med seg mannen Tim som kommer fra storbyen Cleveland i Ohio. Sammen kjøpte de en nedlagt landhandel, pusset den opp etter alle kunstens regler, og i dag er J.J. Hapgoods hjertet i det lille lokalsamfunnet

-Vi ønsket å leve et annet liv på et sted der det er billigere å bo og der ungene kan få en oppvekst med mindre press, forklarer de.

Kjenner Bjørgen og Northug

Lille Peru er et godt sted å komme til for en skiglad nordmann. De 300 som bor her går nesten alle sammen på langrennski. Ikke langt unna ligger WildWings XXC, en gammel gård der en kan leie ski og bruke løypenettet for snaue 200 kroner.

Og i landhandelen er festesmurning et av temaene denne morgenen. Folk kommer inn for å kjøpe kaffe og frokost, og alle vil snakke om Petter Northug og Marit Bjørgen når de hører at det er NRK som er på besøk. Juliette Britton viser meg en klenodie hun har fått av bygdas egen langrennshelt:

En nummertrøye fra verdenscuprennet i Falun i fjor, med autografen til Sophie Caldwell på det amerikanske langrennslandslaget, som ble nummer 10 på sprinten i Falun-VM.

Caldwell er en av langrennsjentene herfra.

- Hun kommer alltid innom når hun er hjemme. Folk følger med på vintersport her, forteller Juliette Britton.

Kortreist

Vermont, USAs nest minst folkerike delstat med snaue 600 000 innbyggere, er ikke en rik delstat på gods og gull, men naturen har gitt dem som bor her mye å glede seg over.

Her er lønnetrær du kan tappe USAs beste lønnesirup fra, her er marmor og granittbrudd, og "made in Vermont" er blitt et kvalitetsstempel i USA.

Selv om grensen til Canada ikke er langt unna, er jordsmonnet godt nok til å dyrke de fleste grønnsaker om du er litt kreativ.

Det er Oliver Levis. Etter noen år i New York flyttet han tilbake hit og startet det økologiske landbrukskollektivet Earth Sky Time Farm. Hit kommer unge amerikanere som vil lære å dyrke jorda på bærekraftig måte. Hele gården er bygget av resirkulerte materialer, og kundene er medlemmer. For prisen for et medlemsskap kan de hente en kasse med grønnsaker hver uke hele sommerhalvåret.

Nå om vinteren er det ikke mye som kan høstes, men i drivhusene sine klarer Levis å holde temperaturen høy nok til å dyke blant annet kål og gulrøtter året rundt.

-Og kom og møt jentene!, sier han og tar oss med ut i hønsehuset for å vise oss noe annet.

Her går et hundretalls høner rundt i et stort drivhus. De ser ut til å ha nok av plass og de spiser godt.

-Vi mater hønene med matavfall vi får fra skolen og lokale restauranter, sier han og viser oss en stor plaststamp full av frossen hummer!

-Hønene spiser det de vil ha. Resten lager vi kompost av, sier han.

Oliver Levis er en av mange i Vermont som driver gård på denne måten. Produktene deres er dyrene enn de som masseproduseres, men i Vermont er det nærbutikken som gjelder. Her finner du langt færre store supermarkeder enn andre steder i USA. Og folk handler gjerne i lokalt.

Det gjør også Juliette Britton. De fleste av råvarene hun bruker i maten i butikken sin kommer fra Vermont.

-Jeg har faste leverandører av det meste. Folk er rett og slett villige til å betale mer her når det brukes lokale råvarer, sier hun.

Gratis sesongkort

Litt senere på dagen møter vi tvillingene Noah og Miles igjen ved alpinsenteret Bromley.

Det snør langt tettere enn det gjorde tidligere på dagen, men likevel var mer enn 100 barneskoleunger møtt fram for å få sin ukentlige dose med skitrening og frisk luft.

-Dette programmet har eksistert siden 1954, forklarer Amy Wetzel Zimmer, som er koordinator for JISP, eller Junior Instructional Snowsports Program.

-Hver ettermiddag kommer elever fra ulike skoler hit. Programmet varer i ni uker om vinteren, og elevene får også kjøre gratis på søndager, forklarer hun.

Å delta i alpinprogrammet koster bare 700 kroner per elev for hele sesongen, og de aller fleste er med.

-Hvis du har slalombriller, er det en god ide å bruke dem i dag, roper instruktøren til seksåringene.

Miles Britton er lei av å kjøre i barnebakken og staker ivrig av gårde da gruppa hans endelig får klarsignal til å ta stolheisen opp på kvelden.

-Det er ikke kaldt i det hele tatt, sier han.

Det synes heller ikke den to år gamle datteren til Shannon Sirjane at det er. Hun sitter på et akebrett mens mamma venter på at den to år eldre sønnen hennes skal bli ferdig med dagens undervisning.

-Han går på førskolen og elsker dette. Dette gir barna noe morsomt å gjøre om vinteren. Her gjelder det å komme seg ut i all slags være, sier den grafiske designeren som har tatt fri fra hjemmekontoret slik hun pleier å gjøre på skidagen.

Utfordrer Hillary Clinton

Også politikerne i Vermont mener sunn mat og frisk luft bidrar til folkehelsen i delstaten.

I delstatsforsamlingen treffer vi demokrat Tim Brighlig som jobber for at Vermont skal vedta en helsereform som er langt mer omfattende enn den president Obama har fått så mye tyn for i Washington.

-Vi ser på et system der staten betaler for alle, men vi har ikke helt blitt enige om hvordan vi skal finansiere det, sier Brighlin.

-Vi har en stor befolkning av eldre, men samtidig er vermontere flinke til å være ute og i fysisk aktivitet. Det bidrar positivt til folkehelsen, sier han.

Folket i Vermont har, ikke uventet, for vane å velge noen av de mer progressive politikerne i USA.

Til senatet i Washington har de sendt Bernie Sanders, som er uavhengig og kaller seg selv demokratisk sosialist.

Han er en varm tilhenger av skandinaviske velferdsstatsmodellen.

Nå vurderer Sanders seriøst å stille opp i kampen om Demokratenes nominasjon til det hvite hus til det neste år. Han arbeider nå med å samle inn penger selv om Sanders vet at han vil ha store problemer med å danke ut Hillary Clinton.

- Jeg ønsker bare å stille som kandidat dersom jeg kan være en seriøs kandidat, sa han til amerikanske MSNBC for et par uker siden.

SISTE NYTT

Siste nytt