Hopp til innhold

Strømmer til for å hjelpe medborgerne i Kiev

KIEV (NRK): Dagen etter det voldsomme angrepet mot demonstrantene på Maidanplassen i Ukrainas hovedstad Kiev, oversvømmes byen av hjelp og gode gjerninger.

Med fruktsalat til Maidan-palssen i Kiev

Janna, Rita og Nasha byr folk på Maidanplassen i sentrum av Kiev på fruktsalat.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Det har strømmet til med mennesker til Uavhengighetsplassen, eller Maidanplassen, siden avtalen mellom opposisjonen og styresmaktene ble undertegnet fredag ettermiddag.

Mange for å glede seg over at et av Ukrainas svarteste kapitler kan være avsluttet, men enda flere er der for å hjelpe.

Midt på plassen står en liten vever kvinne. Hun er her for første gang siden urolighetene eskalerte denne uken, og har ikke våget å krysse plassen for å komme til sin egen leilighet på den andre siden på en hel uke.

– I dag planlegger jeg å gå hjem for første gang på en uke. Jeg bor rett der borte, men har ikke turt å gå hjem før nå, sier 25 år gamle Tetiana Kuzmenko til NRK, mens hun peker over plassen og opp forbi gatene som er fullpakket av barrikader og skrot.

(Saken fortsetter under bildet)

Tetiana Kuzmenko på Maidan

SPENT: Tetiana Kuzmenko er spent på hvordan det er å komme tilbake til leiligheten sin på den andre siden av barrikadene.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Ikke turt å komme hit før i dag

I dag har hun, i likhet med tusenvis av andre ukrainere, hjulpet de demonstrerende på plassen hun snart skal krysse.

– Jeg er veldig overrasket over hvor snille ukrainere egentlig er. Jeg meldte meg som frivillig på klosteret her oppe, og det kom mat og medisiner hele tiden, vi måtte bare be dem slutte til slutt.

Julia Savchenko på Maidan i Kiev

DELER UT KLÆR: Julia Savchenko har samlet sammen klær hjemme. Nå håper hun å få bidra med hjelp på Maidanplassen.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Men ingen har sluttet å komme dit. Gjennom hele uken har det strømmet på med hjelpende hender og varme klær.

– Vi har ikke turt å komme hit før i dag, men vi har samlet sammen alt vi har av sokker og gensere hjemme, og sikkert kjørt to fulle billaster hit, forteller Julia Savchenko.

Nå er også hun klar til å bidra.

– Jeg orket ikke sitte hjemme å gråte lenger. Nå måtte jeg bare komme ned hit for å hjelpe til, sier Savchenko.

– Hindrer ikke nye demonstrasjoner

Gatene rundt den svartsvidde plassen er fulle av mennesker som både sørger og gleder seg over dagens utvikling.

Mange er triste for at landet og myndighetene gikk til det utenkelige skritt å be skarpskyttere åpne ild mot mer eller mindre ubevæpnede mennesker.

I dag ble myndighetene presset til å inngå en avtale med opposisjonen om nyvalg like over sommeren, om å gjeninnføre grunnloven fra 2004, og ikke minst om å oppløse regjeringen og fordele statsrådspostene på nytt. Dermed ser det mørkt ut for Maidanplassens mest forhatte mann, innenriksminister Vitalij Zakhartsjenko, mannen som ga klarsignal for at opprørspolitiet kunne utstyres med tyngre skyts.

– I dag er et skritt i riktig retning for Ukraina. De har trukket styrkene ut av byen, og jeg håper dagens avtale er nok til å hindre at mer blod flyter i gatene her i Kiev. Men jeg tror ikke den er nok til å stoppe demonstrasjonene, sier Alexandr Bonder, som i likhet med mange andre i Kiev aller helst hadde sett av president Viktor Janukovitsj hadde trukket seg.

– Ukrainere stoler ikke på Janukovitsj, fastslår han.

(Saken fortsetter under bildet)

Nødhjelp stables ved Mikhailovsky-klosteret i Kiev

HJELP Å FÅ: Langs hele Mikhailovsky-klosteret, like ved Maidanplassen i sentrum av Kiev, står stabler med nødhjelp.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Fruktsalat

Noen de derimot stoler på er folket på Maidan, og dets mange martyrer.

Opp en av bakkene som fører ned til Uavhengighetsplassen kommer tre jenter, en gutt og hans mor.

16-åringene bærer hver sin kurv.

– Vi har med fruktsalat til alle de som vil ha, sier Janna, Rita og Nasha nærmest i kor. Like bak står Igor med en eske full av mandariner og epler.

Tatiana serverer kaffe like ved Maidan-plassen i Kiev

KAFFESTASJON: Tatiana serverer kaffe til alle som vil ha, men hvor all maten skal bli av aner hun ikke.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Vi tar med frukt som vi ønsker å dele med Kievs befolkning og vi vil vise vårt håp for Ukrainas fremtid. Vi tror på dette landet og vi ønsker et nytt styre, sier gutten, mens moren ser stolt på ham.

Overflod

Mandariner og fruktsalat blir delt ut, men de som oppholder seg på Maidan lider ingen materiell nød. Her finnes det varme tepper i bunkevis, drikke i litervis og mat i kilovis.

Eske på eske med varer gitt i beste mening og med den reneste tanke står stablet langs klosterveggen.

– Det har vært nok mat hele tiden, men nå strømmer det over. Det virker som om alle kommer med noe, og vi vet ikke hvor vi skal gjøre av alt. Det er massivt. Det er mat og klær overalt, sier Tatiana.

Hun jobber som en av de frivillige med å dele ut gratis mat til folk som kommer innom Mikhailovsky-klosteret, som ligger like ved det ukrainske utenriksdepartementet.

– Det er ingen som vet hvor mye mat og klær vi har, det er rett og slett enormt. Hvis krisen stopper i morgen vet vi ikke hva vi skal gjøre med alt. Fortsetter den, så fortsetter vi også, forklarer Tatiana.

– Ingen har opplevd lignende

Men vi skal ikke skru klokka veldig mange timene tilbake før dette klosteret og disse gatene var et inferno av vold og ondskap, der kampen mellom liv og død var viktigere enn hvor all maten skulle stables.

– I dag er det rolig, men i går strømmet alle de alvorlig skadde hit, forteller legen Taraz.

Han er en av de få som fortsatt er på jobb. De andre er hjemme og slapper av etter det som var Ukrainas blodigste dag i fredstid.

– Totalt kom det rundt 100 skadde mennesker hit, 30 av dem alvorlig. 20 mennesker mistet livet bare her. Ingen av oss har opplevd noen som ligner det vi så i går, mens i dag så skinner sola og folk viser sin hjertevarme og gavmildhet.

Legen Taraz ved Mikhailovsky-klosteret i Kiev

TAKKNEMLIG: Legen Taraz er veldig takknemlig for alle gavene som blir gitt.

Foto: Kristian Aanensen / NRK