Hopp til innhold

Flyktningbarn trygler om å få bli i USA

57.000 barn og unge fra latinamerikanske land har det siste året blitt pågrepet på vei inn i landet. Nå diskuterer USA intenst hva man skal gjøre med den historiske flyktningkrisen – mens barna bønnfaller om å få bli.

US-CONGRESSIONAL-PROGRESSIVE-CAUCUS-HEARS-FROM-CENTRAL-AMERICAN-

TRYGLER: 12 år gamle Mayeli Hernandez bønnfaller politikere i den amerikanske kongressen om å la henne få bli i USA.

Foto: ALEX WONG / AFP

– Reisen til fots fra Honduras gikk fint, Men det var veldig skummelt etter at vi krysset elva, for da ble vi tatt av politiet, forklarer Mayeli Hernandez. (12).

Hun sitter foran kongresspolitikere på Capitol Hill for å fortelle sin historie.

Kongresshøringen handler om barna alle snakker om her i USA om dagen: Enslige mindreårige som Mayeli, som er kommet ulovlig til USA de siste årene.

Det er en gruppe progressive politikere fra Det demokratiske partiet som har invitert Mayeli og noen få andre barn til å fortelle hvorfor de med fare for livene sine flyktet til USA.

Eksplosiv økning

Bare siden i fjor er antallet barn som er blitt pågrepet på vei inn i USA uten foreldre mer enn fordoblet.

Mange av dem legger også ut på en livsfarlig reise nordover for å finne igjen foreldrene som reiste i forveien.

– Da jeg var åtte år reiste mamma til USA for å skaffe oss et bedre liv. Jeg gråt hver dag, for jeg savnet henne så mye, forklarer Mayeli Hernandez.

Sammen med lillesøsteren gjorde hun det titusener av andre barn fra voldsherjede Honduras og nabolandet El Salvador gjør: De rømte til USA alene i en gruppe med noen andre voksne.

Vold og fattigdom er årsakene til at de legger i vei til fots eller med busser og tog. Mange betaler menneskesmuglere store summer, andre dør under flukten.

– Reisen gikk fint, men det var veldig skummelt da vi krysset Rio Grande og ble arrestert av politiet, sier Mayeli.

Provisoriske mottak

USA står overfor en virkelig immigrasjonskrise. Rundt omkring i landet sitter mer enn 50.000 barn og venter på å få avgjort sin skjebne.

US-U.S.-AGENTS-TAKE-UNDOCUMENTED-IMMIGRANTS-INTO-CUSTODY-NEAR-TE

HÅPER PÅ NY FREMTID: Stefany Marjorie (8) fra El Salvador venter mens en grensevakt undersøker papirene hennes i Mission, Texas.

Foto: JOHN MOORE / Afp

Noen av dem er blitt gjenforent med foreldre eller andre slektninger. Men tusener av andre blir sendt til ulike deler av USA, der de blir plassert i provisoriske mottak i kirker, på skoler eller i fengsler med ledig kapasitet.

Mange av dem har, som Mayeli, foreldre som kom til USA i forveien for flere år siden og som ikke ser noen annen løsning enn å lå barna legge ut på den farlige ferden.

Spesielt fra Honduras er det mange som kommer. Landet som har den dystreste drapsstatistikken i verden.

– Volden i Honduras spesielt, og i El Salvador og Guatemala, er blitt svært intens, ikke bare i byene, men også ute på landsbygda. Det er derfor vi ser denne eksplosjonen i antall barn som emigrerer, forklarer Adriana Beltran, koordinator i tankesmien Washington Office of Latin Amerika (WOLA).

Hun forteller om barn helt nede i femårsalderen som blir sendt hjemmefra av desperate foreldre eller andre slektninger.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Adrinana Beltran

VOLDEN HAR SKYLDEN: Adriana Beltran jobber for tankesmien WOLA i Washington og kjenner forholdene i El Salvador og Honduras godt. Hun sier at den eksplosive volden i disse landene er den største årsaken til at barn sendes til USA.

Foto: Tove Bjørgaas

Strid om amnesti

Barna kommer også fordi det har spredt seg et rykte om at det er lettere å få opphold i USA dersom man kommer hit som enslig mindreårig.

President Obama gjør nå det han kan for å drepe dette ryktet, som da han møtte sine kolleger fra Honduras, El Salvador og Guatemala i den amerikanske hovedstaden for noen dager siden.

– Vi må avskrekke både barna og foreldrene deres, slik at de ikke legger ut på disse farlige reisene. Barn som ikke har virkelig rett til å være her, vil bli sendt hjem igjen, sa Obama.

Lederne i de tre fattige landene i USAs bakgård har ikke mange forslag til hvordan krisen kan løses.

Honduras president Juan Orlando Hernandez appellerte i stedet til amerikanske politikere og sa de bør åpne hjertene sine og se immigrasjonsbølgen som en humanitær krise som angår USAs naboer.

De mellomamerikanske lederne ber om en plan fra USA lik den som ble iverksatt i Colombia som kan bekjempe den ekstreme volden gjenger og narkotrafikk har ført til i landene deres.

Flere av gjengene som nå herjer i Honduras og El Salvador oppsto da unge gutter som hadde flyktet til USA og dannet gjenger i California ble deportert.

Obama har deportert flest

President Obama, som vant stemmene til velgere med latinamerikansk bakgrunn fordi han lovet dem immigrasjonsreform, har ironisk nok blitt den amerikanske presidenten som har deportert flest ulovlige innvandrere. Rundt to millioner er blitt sendt tilbake siden han tiltrådte som USAs president.

De første charterflyene med barn som skal returneres til Honduras har allerede reist.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fly med deporterte barn ankommer San Pedro Sula, Honduras

HJEM IGJEN: Ett av de første flyene med deporterte enslige mindreårige ankommer flyplassen i San Pedro Sula i Honduras.

Foto: HANDOUT / Reuters

Men presidenten har også foreslått å innføre en amnestiordning, slik at mange av barna kan få sakene sine prøvd og kanskje få innvilget lovlig opphold i USA.

Vanligvis tar det rundt ett år før en ulovlig immigrant til USA kan få saken sin hørt i en domstol. Obama-administrasjonen forsøker nå å øke tempoet i denne prosessen for barna, slik at de får en høring bare tre uker etter at de er kommet til USA.

Menneskerettighetsorganisasjoner mener imidlertid dette svekker barnas rettigheter. Det er vanskelig nok å skaffe seg en advokat i USA, og på bare tre uker vil det være nær umulig for mange av disse barna å skaffe hjelp til å legge fram saken sin.

Republikanerne vil deportere

Det republikanske flertallet i Kongressen på sin side er langt fra klare til å la barna få bli i landet.

Før politikerne i Representantens hus tok sommerferie før helgen, klarte de med et nødskrik å vedta en bevilgning som skal finansiere og styrke vaktholdet langs grensen mot Mexico med soldater fra nasjonalgarden.

Deler av bevilgningen skal brukes til å sende enslige, mindreårige immigranter langt raskt ut av landet.

– Vi har vedtatt en ansvarlig bevilgning som adresserer den humanitære krisen på grensen og sørger for at disse barna blir raskt og effektiv sendt hjem, sa kongressleder John Boehner (R) på fredag.

Men Senatet, der Demokratene har flertall, kommet ikke til å vedta bevilgningsforslaget.

Republikanerne blir også sterkt kritisert for vedtaket, for eksempel i en lederartikkelen i The Wall Street Journal i helgen.

– Et parti som er så opptatt av å deportere barn vil støte fra seg mange velgere til høsten, spesielt viktige minoritetsvelgere, skriver avisen, og minner om hvordan det gikk med presidentkandidat Mitt Romney da han foreslo noe av det samme før valget i 2012.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

57.000 barn og unge fra latinamerikanske land har det siste året blitt pågrepet på vei inn i landet. Nå diskuterer USA intenst hva man skal gjøre med den historiske flyktningkrisen – mens barna bønnfaler om å få bli.

De siste månedene har det kommet 57.000 enslige mindreårige til USA, fra latinamerikanske naboland. Mange ønsker å slå ring om barna og la dem bli i landet.

Glad for å bli arrestert

– Mange av disse barna har vært utsatt for mishandling og vold fra gjengene i hjemlandet. Småjenter har blitt voldtatt og større jenter er blitt utsatt for menneskehandel. De har rett til å få prøvd sakene sine her i USA, men i stedet prøver Kongressen å få deportert dem så fort som mulig.

– Politikerne hindrer også at de får penger til å skaffe seg advokater som kan hjelpe dem, mener Adriana Beltran i WOLA.

Utenfor et fengsel i bydelen Anacostia i Washington D.C., møter NRK Wendy Vasquez. Hun kommer gående ut fra fengselsbygningen med hendene hevet i været.

Wendy Vasquez

FORNØYD MED Å BLI ARRESTERT: Wendy Vasquez fra Iowa er nettopp kommet ut fra arresten etter å ha demonstrert til støtte for asylbarna utenfor Det hvite hus.

Foto: Tove Bjørgaas

– Jeg er så glad for at jeg ble arrestert. Jeg kom hit til Washington for virkelig å forsøke å gjøre noe med den desperate situasjonen disse barna er i, sier Vasquez.

Hun har reist hele veien fra Iowa for å demonstrere til støtte for immigrantbarna utenfor Det hvite hus. Det er strengt forbudt å stå stille seg ved gjerdet der og demonstrere. Derfor ble mer enn 100 mennesker arrestert sist torsdag.

Wendy og de andre er imidlertid villige til å gjøre hva som helst nå for å forsøke å hjelpe ulovlige innvandrere fra Honduras og El Salvador.

– Vi må ta vare på disse barna. Mannen min er fra El Salvador, og jeg vet hvor mye verre situasjonen der blir for hver måned som går. Volden er ekstrem, og det finnes ikke arbeidsplasser. Mange foreldre har følt seg tvunget til å reise til USA for å tjene penger slik at barna har mat.

– Når barna deres nå har risikert livet for å komme hit og møte foreldrene sine igjen, så må vi jo la dem gjøre det.

– Obama må gjøre det rette

Nye demonstrasjoner er varslet. For frustrasjonen fra det latinamerikanske miljøet i USA har for lengst kokt over.

– Dette er en dramatisk tid for immigrasjonsdebatten i USA, forklarer Gustavo Torres, som leder organisasjonen Casa de Maryland og som også ble arrestert i demonstrasjonen utenfor Det hvite hus.

– Republikanerne liker ikke oss fra Latin-Amerika. Vi må forsøke å legge mest mulig press på president Obama slik at han gjør det rette. Å sende disse barna hjem igjen er rett og slett frastøtende. Mange av dem risikere å bli drept, sier han.

Gustavo Torres forsøker i tillegg å få den demokratiske guvernøren i sin hjemstat Maryland til å ta imot flere tusen av barna som er kommet til landet. Delstaten rett nord for Washington D.C. har en stor kontingent innvandrere fra Honduras og El Salvador.

– Det er naturlig at de kommer hit. Vi vil gjerne plassere dem som trenger det i fosterhjem hos sine egne, forklarer Torres.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Unge gutter som har flyktet til USA alene venter i en militærbase sør i Texas

VENTER PÅ SIN SKJEBNE: Ulovlige immigranter fra Mellom-Amerika venter på sin skjebne ved et offentlig mottak sør i Texas.

Foto: HANDOUT / Reuters

Best i klassen

Hva som skjer videre nå, er imidlertid vanskelig å si. President Obama sa nylig at han må gjøre «det som er nødvendig» for å løse krisen.

Uansett er det helt klart hva som kommer til å bli den altoverskyggende saken ved høstens kongressvalg, hvor flere velgere med latinamerikansk bakgrunn enn noen gang før kan stemme. Men det er ikke godt å si hva det kan få å si.

Men lenge før valget i november må president Obama trolig bruke sine fullmakter til å gjøre det han kan for å håndtere krisen på grensen mot Mexico.

Mayeli Hernandez (12) håper presidenten vil gi henne den framtida hun drømmer om sammen med moren og lillesøsteren på Long Island. Når hun blir stor vil hun gjerne bli advokat.

– Vær så snill å la meg bli. Jeg er så lykkelig her, og jeg har best karakterer i klassen min, sa Mayeli gråtkvalt i kongresshøringen på tirsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt