Hopp til innhold

11 år på overtid og prislapp på 220 milliarder kroner

USA har store problemer med å ødelegge sine kjemiske våpen. 16 år etter at de startet destruksjonen, står fortsatt over 3000 tonn igjen.

Debra Michaels inspiserer granater

Debra Michaels ved den amerikanske hærens lager for kjemiske våpen i Pueblo, Colorado, inspiserer granater med sennepsgass 21. januar 2010.

Foto: Ed Andrieski / AP

Bjørn Arne Johnsen

Bjørn Arne Johnsen, forskningsleder ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Foto: NRK

USA og Russland har bedt Norge om å ødelegge Syrias kjemiske våpen i Norge.

Så langt er det ikke antydet noe om kostnadene det vil føre med seg,

– Det er helt umulig å si, men det blir nok ikke billig, sier forskningssjef ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Bjørn Arne Johnsen, til NRK.no.

Skulle vært ødelagt i 2007

Da konvensjonen om kjemiske våpen trådde i kraft i 1997, forpliktet alle landene seg til å ødelegge sine våpen av i løpet av ti år. I verste fall kunne landene be om en forlengelse på fem år, men innen 2012 skulle alle kjemiske våpen være ødelagt.

Fem land, US, Russland, Sør-Korea, India og Albania, rakk ikke fristen i 2007 og måtte be om utsettelse.

Da den nye fristen gikk ut i 2012 hadde hverken USA eller Russland klart å oppfylle forpliktelsene sine, skriver Guardian.

Har igjen over 3000 tonn

USA har ødelagt rundt 90 prosent av sine kjemiske våpen, men fortsatt står det igjen to lagre til sammen rundt 3135 tonn kjemiske stridsmidler:

  • I Pueblo i Colorado er det lagret 2611 tonn med sennepsgass. Det siste anslaget fra USA er at de skal være ferdige med destruksjonen i 2018.
  • I Bluegrass-regionen i Kentucky er det lagret 524 tonn med dødelige gasser og nervegasser. Noe av dette er vanskeligere ødelegge fordi de befinner seg inne i granater og bomber. Det siste anslaget er dette vil være ferdig destruert i 2023.

2023 vil da være 11 over på overtid i forhold til den allerede utsatte fristen på å destruere alt innen 2012.

Det vil også være åtte år etter Russland, som sier de vil ha ødelagt alle sine kjemiske stridsmidler innen 2015.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Granater

Rekker med 105 millimeters granater med sennepsgass er lagret på den amerikanske hærens lager for kjemiske våpen i Pueblo, Colorado, på dette bildet fra 21. januar 2010. Fortsatt er det over 2600 tonn kjemiske stridsmidler ved lageret.

Foto: Ed Andrieski / AP

Koster over 220 milliarder kroner

Så langt har USA ødelagt 28.364 tonn kjemiske våpen, til en prislapp på 28 milliarder dollar (165 milliarder norske kroner), skriver The Atlantic.

Å ødelegge de resterende 3135 tonnene er beregnet å koste 10,6 milliarder dollar (63 milliarder norske kroner).

- USA bygget ni destruksjonsanlegg til en pris av én milliard dollar per stykk, sier forskningssjef ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Bjørn Arne Johnsen, til NRK.no for å vise kostnadene.

Må endre reglene

Ifølge reglene i konvensjonen om kjemiske våpen er det ikke tillatt å flytte kjemiske våpen et annet land for destruksjon.

Dermed vil det være nødvendig å endre reglene i konvensjonen, eller lage en unntaksbestemmelse. før våpnene kan fraktes ut av Syria og til Norge eller et annet mottakerland.

– Det er en del ting som må avklares før det kan bli aktuelt. Blant annet må det til en tilleggsbestemmelse, kommenterer Bjørn Arne Johnsen ved FFI.

SISTE NYTT

Siste nytt