Hopp til innhold

John Fredriksen er Storbritannias sjette rikeste

LONDON (NRK): Den for lengst utflyttede mangemilliardæren John Fredriksen troner stadig høyt på listen over Londons absolutte rikeste. Sveisersønnen som i dag fyller 70 år, har bare fem familier foran seg på den siste listen over de superrike.

john Fredriksen

Med en formue på 9,25 milliarder pund, eller over 90 milliarder kroner, plasseres John Fredriksen og hans to tvillingdøtre Cecilie og Kathrine høyt opp på listen over Storbritannias rikeste.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Med en formue på 9,25 milliarder pund, eller over 90 milliarder kroner, plasseres John Fredriksen og hans to tvillingdøtre Cecilie og Kathrine høyt opp på listen over Storbritannias rikeste, som avisen The Sunday Times har fått utarbeidet.

I løpet av fjoråret økte formuen til Fredriksen-familien med om lag 450 millioner pund ifølge avisen. Det tilsvarer om lag avstanden til nummer fem på listen, den italienskfødte sveitsiske forretningsmannen Ernesto Bertarelli, som står oppført med sin kone, Kirsty, tidligere låtskribent i bandet All Saints. De er gode for 9,75 milliarder pund.


Flest rikfolk i verden

John Fredriksen sammen med døtrene

North Atlantic Drillings leder Alf Ragnar Lovdal (nummer to fra høyre), applauderer sammen med styreleder John Fredriksen, Kathrine Fredriksen, og Cecilie Fredriksen (til høyre) når åpnet børsen i New York, 29.januar 2014.

Foto: Richard Drew / Ap

John Fredriksen gjorde seg for alvor bemerket i Londons riksmannsmiljø da han kjøpte den enorme eiendommen The Old Rectory, i fasjonable Chelsea i London tilbake i 2001. Eiendommen ble kjøpt for nærmere en halv milliard kroner den gangen, men regnes nå for å ha en verdi på nær det tredobbelte.

Oversikten i The Sunday Times viser også at London nå er blitt de superrikes by, med flere milliardærer per innbygger enn noen annen by i verden, 72 i tallet. Neste på listen er Moskva, med «kun» 48. Storbritannia er også det landet med flest milliardærer i verden, med over 100 i tallet.

New York inntar tredjeplassen med 43 milliardærer, mens vi må helt ned på en sjuende plass for å finne noen andre europeiske byer. Paris har 18 milliardærer, foran Beijing som har 15.

Brødrepar på toppen

I Londons milliardærklubb, er det et brødrepar som topper listen over de aller rikeste, Srichand og Gopichand Hinduja. Sammen har de indiskfødte brødrene en formue på 11,9 milliarder pund, eller om lag 120 milliarder kroner.

De er store aktører innenfor industri og finans, selv om begge har passert 70 år.
Brødrene er hinduer, og eldstemannen Sri, som er vegetarianer, skal angivelig ha tatt med seg egen mat da han spiste middag med dronningen.

De er for øvrig en av dronningens nærmeste naboer, med sin digre eiendom Carlton House Terrace. I løpet av 2013 økte de formuen med 1,3 milliarder pund, og rykket dermed frem fra 3. plass fra året før.

Det gjorde at den styrtrike russiske forretningsmannen Alisher Usmanov, også kjent som den største aksjonæren i fotballklubben Arsenal, rykket ned til 2. plass med sine 10,65 milliarder punds store formue.


På stedet hvil

John Fredriksen blir i artikkelen introdusert som Norges rikeste mann, med mål om å bygge verdens største flåte av energieffektive skip. Fredriksens kontroversielle frakteventyr fra 80-tallet, da han fraktet store mengder råolje gjennom den persiske gulfen til tross for den intense krigen mellom Iran og Irak, oppgis som grunnlaget for formuen.

Til tross for en pen formuesøkning far året før, står John Fredriksen rangert på samme plass som et år tidligere.

To plasser bak ham har imidlertid to andre skandinaver rykket frem, søskenparet Kirstin og Jørn Rausing, også kjent som barnebarna til grunnleggeren av kartongselskapet Tetra-Pak. Søskenparet hadde en formuesøkning på hele 37 milliarder kroner gjennom fjoråret, noe som gjorde at de hoppet opp fra en 12. plass og frem til en åttende plass på listen til The Sunday Times.


Økningen av milliardærer i London og landet for øvrig kan synes som godt nytt for finansminister George Osbourne, og hans arbeid for å dra landet endelig ut av finanskrisens skygge.

Men like fullt er det kanskje et tankekors at over halvparten av metropolens milliardærer er utledninger, 39 til sammen. Og en av dem er altså norsk.

SISTE NYTT

Siste nytt