Hopp til innhold

Stoltenberg: – Jeg har stor respekt for oppdraget

CARDIFF (NRK): Jens Stoltenberg presenteres i dag som Natos neste generalsekretær.

Jens Stoltenberg under NATO-møtet i Cardiff

Jens Stoltenberg ankommer Nato-møtet i Wales.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Stoltenberg overtar etter Anders Fogh Rasmussen om tre uker, og presenteres fredag for Nato-landenes statsledere på toppmøtet i walisiske Newport.

Fredag morgen møtte han norsk presse før presentasjonen.

– Jeg vil ikke si jeg er nervøs, men jeg har stor respekt for oppdraget. Jeg vet at vi lever i en usikker tid, og da er det desto viktigere at vi har en allianse som skaper trygghet, sier Stoltenberg.

Stoltenberg ble bekreftet som Natos nye generalsekretær allerede i mars, og overtar formelt vervet 1. oktober. I mellomtiden forbereder han seg på å ta fatt på jobben.

– Det første jeg gjør er å begynne å jobbe. Vi jobber med mine planer og mitt reiseprogram, og de er ikke endelig fastsatt. Det vil være et omfattende program, og hele poenget med å ha denne forberedelsestiden er at jeg skal kunne gå rett inn i jobben, sier Stoltenberg.

Stoltenberg presenteres i dag som påtroppende generalsekretær, og har ingen formelle oppgaver.

– Dette er et viktig møte for meg å delta på, fordi det er her det fattes beslutninger som jeg skal følge opp. Jeg opplever at jeg får et klart mandat, og at jobben min er å iverksette det som vedtas nå, sier han.

Les: Derfor valgte Stoltenberg å ta NATO-jobben

Stoltenberg

VIDEO: Jens Stoltenberg ankommer toppmøtet i Wales.

– God atmosfære

Stoltenberg har hatt flere møter med forgjengeren og sine nye kolleger i overgangsperioden.

Jens Stoltenberg og Anders Fogh Rasmussen

Jens Stoltenberg tar over etter Anders Fogh Rasmussen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Vi har møtt hverandre et par ganger, og møtes igjen senere i dag. Men jeg har også møtt mange av hans nærmeste medarbeidere. Noen har vært i Oslo, noen har jeg møtt i Brüssel, sier Stoltenberg.

Toppmøtet i Wales er den største samlingen av statsledere i Storbritannia noensinne.

– Det er en veldig god atmosfære. Jeg tror Nato føler en selvtillit og at hele alliansen har fått bekreftet sin betydning på nytt. Det er viktig for en organisasjon, sier Stoltenberg.

– Jeg treffer mennesker her som jeg har jobbet sammen med i mange år, og det er også hyggelig å simpelthen treffe gamle kolleger, og vite at jeg skal jobbe sammen med dem i årene som kommer, sier han.

I løpet av fredagen skal Stoltenberg også møte USAs president Barack Obama.

Les: Fogh Rasmussens råd til Stoltenberg: – Ukraina og penger
Les: Russlands nasjonalisme bekymrer Solberg

– Må bli enda bedre til å jobbe sammen

Den tidligere statsministeren sier han er opptatt av å behandle medlemslandene likt.

– Jeg er opptatt av at jeg nå skal representere 28 medlemsland, og jeg vil representere dem på en likeverdig måte. Så får den norske regjeringen vurdere hvordan den vil følge opp Natos ulike vedtak. Jeg kommer til å oppfordre alle Nato-land, også Norge, til å gjennomføre vedtak på samme måte, sier han.

Mange av landene er for små til å ha full kapasitet på alle områder, noe som krever samarbeid.

– Det grunnleggende blir å styrke og videreutvikle Nato som en sterk forsvarsallianse. Nato skal ha høy beredskap og en styrke som kan settes inn på kort varsel. Det handler også om at Nato må bli enda bedre til å jobbe sammen, sier Stoltenberg.

Det er ventet at toppmøtet i Newport vil domineres av konflikten mellom Russland og Ukraina, og trusselen fra Den islamske stat (IS) i Irak og Syria.

– Dette toppmøtet handler om hvordan vi kan styrke Natos evne til å avskrekke noen fra å prøve å krenke Nato-landenes suverenitet og avhengighet. Det har Nato gjort gjennom flere tiår, sier Stoltenberg.

Stoltenberg vil imidlertid ikke kommentere noen saker før han formelt er innsatt i jobben.

– Jeg vil nøye meg nå med å si at alle programerklæringer og vurderinger kommer etter 1. oktober. Alt jeg sier nå kan lett bidra til å skape usikkerhet rundt Natos holdninger, sier han.

Les: Nato-møte i skyggen av Ukraina-krisen

SISTE NYTT

Siste nytt