Hopp til innhold

– Må minne meg selv om å slutte å mene noe om norsk politikk

– Jeg gikk av som partileder lørdag og reiste til Washington DC søndag. Jeg har lett abstinens. Det ikke bare blir rart, det er rart, sier NATOs påtroppende generalsekretær der vi rusler opp langs Kongressbygningen på vei til neste møte med Senatsmedlemmer som steller med sikkerhetspolitikk.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg besøkte tirsdag Kongressen for å bli kjent med sentrale politikere fra forsvars- og utenrikskomiteen.

Foto: Kristian Elster / NRK

Jeg må innrømme at jeg har vært inne på nettet litt for mye for å sjekke norske nettaviser, og så har jeg begynt å mene noe. Men så har jeg minnet meg selv om, NEI, nå skal ikke du mene noe om det, Jens. Så jeg jobber med saken. For eksempel flyktninger fra Syria til Norge, tenkte at det kanskje være i nærheten av noe NATO kunne mene noe om, men det er det jo ikke. Heller ikke norsk helsepolitikk. Det er Jonas som må svare nå.

Jens Stoltenberg / NRK

- Jeg kommer til å fortsette å være på sosiale medier. Jeg tror jeg kommer til å ha Facebooken på norsk og Twitterkontoen på engelsk, sier Stoltenberg.

- Jeg tror det er grenser for mye tid man kan bruke på sosiale medier. Når det gjelder Twitter, regner jeg med at det blir sånn som i dag. Enten skriver jeg, eller så skriver noen av mine medarbeidere, men det er på diktat fra meg. Jeg ser alt som står der, jeg må ha kontroll, sier Stoltenberg.

Men med 28 medlemsland, 28 statsledere, utenriksminister, forsvarsministre og nasjonalforsamlinger å forholde seg til, kan det hende han må justere ambisjonene på sosiale medier noe etter hvert.

Øver på å slutte med partipolitikk

I Kongressen møter Stoltenberg både demokratiske og republikanske politikere.

Noen av dem har et ganske annet syn på bruk av militærmakt enn Arbeiderpartiet. Men NATOs nye generalsekretær gjentar tålmodig:

- Nå er jeg ikke partipolitiker, nå skal jeg representere 28 land, inklusive USA, enten de har republikansk eller demokratisk president. Jeg må altså øve meg på å slutte med partipolitikk, både norsk og internasjonal, og konsentrere meg om å være den som samler 28 land.

- Vi må bli enige om ting som hvor mange soldater som skal utplasseres i Polen og Baltikum, om hvordan vi skal få mest mulig forsvar for pengene, om hvordan vi trapper ned vår tilstedeværelse i Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jonas Gahr Støre (t.v.) og Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg (t.h.) overleverte ledelsen i Arbeiderparitiet til Jonas Gahr Støre (t.v.) i Folkets Hus sist helg, men må fortsatt minne seg selv på det.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Borgerkrigene Syria og Irak berører NATO

Stoltenberg sier plent nei til å svare på spørsmålet om NATOs mulige rolle i Irak å Syria så lenge alliansen har en annen sittende generalsekretær.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg vinket farvel til norsk politikk på Arbeiderpartiets ekstraordinære landsmøte på Folkets hus i Oslo lørdag.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Men det som er poenget med det som nå skjer i Syria og Irak er at det er kamphandlinger og borgerkrig veldig nær NATOs grense. Det handler om å beskytte NATO-landet Tyrkia, og om å beskytte oss mot faren ved at mange unge fra NATO-land drar til Syria, deltar i kamphandlinger og er en sikkerhetsrisiko når det kommer tilbake.

Stoltenberg vil ikke utelukke nye oppdrag for alliansen utenfor kjerneområdet, det vil si NATOs egne grenser.

Vil øke NATOs nærvær i øst

- Mens vi i vinter, da spørsmålet om jeg skulle bli generalsekretær kom opp, snakket om hvorvidt NATO var relevant, så er det nå bred enighet om at NATO er viktigere enn på lenge, fordi det handler om medlemslandenes sikkerhet. At det ikke er noen selvfølge, ser vi i Europa i dag.

– Men vil du som generalsekretær gå inn for å plassere flere soldater i landene som grenser til Russland?

- Ja, økt militært nærvær i østlige medlemsland er et viktig tema. Landene selv ber om det. NATO er allerede i gang med å trappe opp sitt militære nærvær, både på bakken, men også med mer luftovervåking, og også mer nærvær i form av marinestyrker.

Sier NATOs påtroppende generalsekretær, som fra sist søndag fram til 1. oktober skal bruke tiden til å lytte, lære og gjøre seg klar til å lede verdens mektigste militærallianse.

SISTE NYTT

Siste nytt