Hopp til innhold

Stoltenberg på takketur i USA

– Det er et imponerende redskap. Det er viktig for vår sikkerhet, sier NATOs generalsekretær om F15-flyet han nettopp har inspisert.

Jens Stoltenberg i Florida

IMPONERT: Natos generalsekretær er imponert over de amerikanskproduserte kampflyene

Foto: Gro Holm / NRK

Stoltenberg i USA

TURNE: Stoltenberg skal besøke tre amerikanske militærbaser det neste døgnet.

Foto: Gro Holm / NRK

Jens Stoltenberg skal i løpet av ett døgn innom tre baser i de amerikanske delstatene Florida og Georgia for å takke for deres bidra til europeisk sikkerhet. 12 jagerfly av type F15 fra 125.

Fighter Wing har nylig deltatt på NATO-øvelse i Nederland, og snart skal flere fly av gårde til Romania og Bulgaria. Pilotene er frivillige som tjenestegjør på deltid i Nasjonalgarden og gjerne flyr i sivil luftfart til daglig.

Strategiske atomvåpen fortsatt nødvendig

NRK har foto- og filmforbud da vi følger generalsekretæren over lekteren til en ubåt i Ohio-klassen, som er USAs største. «Alaska» er med sine 170 meter skremmende, eller imponerende, der den ligger ved kaia i marinebasen Kings Bay. Det avhenger av øynene som ser. Med 24 interkontinentale atomraketter om bord er hensikten å avskrekke.

– Alle er klar over hvilke fryktelige skader slike våpen kan påføre mennesker, sier Stoltenberg.

Det vil ta rundt 30 minutter fra presidenten gir ordre om et angrep til atomrakettene avfyres

vakthavende på ubåten "Alaska"

– Atomvåpnene har fått en mye mindre rolle i NATOs strategi enn under den kalde krigen. Men så lenge det finnes kjernefysiske raketter, vil NATO ha slike våpen for å avskrekke dem som kan tenkes å angripe medlemsland, sier generalsekretæren. Ingen er i tvil om hvem det er aller viktigst å avskrekke for øyeblikket.

Tar 30 minutter å avfyre rakettene

Et par etasjer nede i ubåten ligger kontrollrommet for atomrakettene. Det er bemannet 24 timer 265 dager i året, forteller de som er på vakt. Det er bare én av et mannskap på rundt 170 som har koden til å åpne safen med nøkkelen som trengs for å sette i gang et angrep. Hvis noe skulle inntreffe ham, trengs det to mann til å gjennomføre en omstendelig prosedyre for å finne koden i en annen safe.

Jens Stoltenberg i Florida

INSPEKSJON: NATO-sjefen inspiserer amerikanske F15-fly.

Foto: Gro Holm / NRK

– Det vil ta rundt 30 minutter fra presidenten gir ordre om et angrep til atomrakettene avfyres, forteller vakthavende.

Ingen ønsker at det noen gang blir aktuelt.

– Mannskapet forstår åpenbart hvilket ansvar de bærer, og min oppgave er å takke dem, sier Stoltenberg.

Over 100 dager under vann

«Alaska» kan klare seg i neddykket tilstand i opptil 120 dager av gangen. Det er maten som er minimumsfaktoren. Mannskapet produserer sitt eget oksygen og har et avsaltingsanlegg som gjør sjøvann til drikkevann.

De 18 ubåtene i Ohio-klassen er ekstremt stillegående for å kunne bevege seg uoppdaget «over alle verdenshav». For disse soldatene er lite endret med den kalde krigens slutt.

De kan til en viss grad kommunisere med familie via et dårlig internett, men et filter sørger for at meldinger med ord som kan svekke kampmoralen filtreres vekk. «Died», eller «døde» er et slikt ord.

SISTE NYTT

Siste nytt