Hopp til innhold

Stoltenberg med i nytt klimaråd

FN-sjef Ban Ki-moon opprettet i dag et eget rådgivingspanel for mobilisering av bistandspenger til kampen mot klimaendringene i fattige land. Jens Stoltenberg er et av medlemmene.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg er med i FNs nye klimapanel.

Foto: NRK

Ban Ki-moon og Erik Solheim

Ban Ki-moon og Norges miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sammen på polisen i fjor.

Foto: Mark Garten / Scanpix

Panelet som skal ledes av Storbritannias statsminister Gordon Brown og etiopiske Meles Zenawi. Planen er at de skal mobilisere ressursene som ble lovt under klimatoppmøtet i København.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon bekreftet i dag på en pressekonferanse at han vil spørre statsminister Jens Stoltenberg om å sitte i en rådgivende gruppe som skal komme opp med forslag til hvordan 100 milliarder amerikanske dollar kan genereres for klimafinansiering til utviklingsland innen 2020.

Les: Her er løftene fra København

- Jeg ser fram til samarbeidet i den nye gruppen. Gruppen vil få en viktig oppgave med å finne fram til finansieringsordninger. Det er et viktig element for å få på plass en ny internasjonal klimaavtale, sier Stoltenberg til NRK i en kommentar.

Penger til de mest trengende

I planene fra København står det at ny og ytterligere finansiering og forbedret tilgang til fond skal gis utviklingsland.

Den samlede forpliktelsen fra industrilandene skal være på nye 30 milliarder dollar fra 2010 til 2012, fordelt på tiltak til tilpasning og kutt.

Disse pengene skal i første rekke gå til de mest trengende, som de minst utviklede, små øystater og land i Afrika.

Les:

Se også:

Komité skal rapportere til partene

Industrilandene skal felles samle 100 milliarder dollar i året innen 2020 for å imøtekomme de nødvendige tiltakene som trengs i utviklingslandene. Pengene skal komme fra både private og offentlige kasser.

For å kunne utføre punktene ovenfor ble det bestemt at det skal opprettes en komité som skal veiledes av, og rapportere til, partene av konferansen.

– Vi har bestemt at Copenhagen Green Climate Fund (Københavns grønne klimafond) skal bli opprettet for å gjennomføre den finansielle mekanismen av konvensjonen, står det i Copenhagen Accord.

Tilpasning, tiltak og strategier

Gruppen er en samling delegater likt fordelt på utviklingsland og industrialiserte land.

– De skal utforme praktiske forslag for å se på langtidsfinansiering for tilpasning, tiltak og strategier i utviklingsland, forteller Ban Ki-moon.

FN-sjefen forventer en foreløpig rapport fra guppen innen månedsskiftet mai-juni når FNs Klimakonvensjon (UNFCCC) møtes.

Les mer: