Hopp til innhold

Politisk bombenedslag for kenyanere ved domstolen i Haag

For kenyanere flest var det knapt til å tro da Uhuru Kenyatta denne uken møtte til høring i Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Mann i opptøyer ved Eldoret og Uhuru Kenyatta

Uhuru Kenyatta (t.h.) møtte denne uken i Den internasjonale straffedomstolen i Haag. Blant det han må svare for er hendelsene i Eldoret for tre og et halvt år siden, der bildet til venstre viser en mann som beskytter seg mot flammene ved en midlertidig veisperring 18. januar 2008.

Foto: BEN CURTIS/BAS CZERWINSKI / AP/AFP

Lars Sigurd Sunnanå i Nairobi
Foto: NRK

Uhuru Kenyatta er en av Kenyas aller mektigste og rikeste menn, og sønn til landets legendariske frihetskjemper og første president, Jomo Kenyatta.

Jomo Kenyatta

Jomo Kenyatta var Kenyas første president og styrte landet fra uavhengigheten i 1964 til sin død i 1978.

Foto: Wikipedia Commons
Uhuru Kenyatta

Uhuru Kenyatta i Den internasjonale straffedomstolen i Haag onsdag.

Foto: PAUL VREEKER / Ap

Nå er han anklaget for forbrytelser mot menneskeheten sammen med fem andre kenyanske politikere og samfunnstopper.

Onsdag denne uken måtte han møte til høringer i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag for etter de voldelige etniske sammenstøtene som herjet i Kenya ukene etter president- og parlamentsvalget i desember 2007.

Volden i Kenya brøt ut etter at valgkommisjonen erklærte president Mwai Kibaki og hans parti PNU til vinnere av valget, til tross for at opptellingen tydet på at opposisjonsleder Raila Odinga hadde vunnet valget.

Ifølge domstolens sjefanklager skal Uhuru Kenyatta ha fyrt opp under volden som rammet Kenya ved blant annet å ha møtt og finansiert brutale kriminelle som har voldtatt, skadet og drept skarer av uskyldige mennesker.

Tente på kirke

Mer enn tusen mennesker ble drept, titusener såret og flere hundre tusen drevet fra hjemmene sine i sammenstøtene etter valget.

Et av stedene som ble rammet var ved byen Eldoret i i Rift-dalen.

Der søkte mellom tretti og førti menn, kvinner og barn fra Kikuyo-stammen tilflukt i en kirke, drevet på flukt av væpnede grupper fra Kalenjin-stammen.

– Vi hadde ikke trodd at kirken skulle bli brent ned. Men den ble bombardert med bensin-flasker. Flammene og røyken skapte panikk. Selv maktet jeg å nå frem til og presse meg ut av et trangt vindu, sier 75 år gamle Ann Nyokabi til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brennende kirke i Kenya

TV-bilder av en kirke i Eldoret i Kenya som ble satt fyr på 1. januar 2008. Rundt 30 landsbybeboere som hadde søkt tilflukt i kirken ble drept i brannen.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Ann Nyokabi

Ann Nyokabi var den eneste som overlevde massakren utenfor Eldoret i 2008.

Foto: NRK

Hun var den eneste av de som var inne i kirken som overlevde massakren, selv om det var flere som kom seg ut av den brennende bygningen.

– De kastet stein på oss som klarte å komme oss ut, deretter brukte de macheter for å hugge oss ned. Selv fikk jeg et kutt i skulderen, men ble reddet da politifolk endelig nådde frem, forteller Ann Nyokabi til NRK.

600.000 på flukt

Tragedien i Eldoret gjenspeilte seg på sted etter sted rundt om i Kenya de første ukene etter nyttår i 2008.

Mer enn tusen mennesker ble drept, titusener såret og flere hundre tusen drevet fra hjemmene sine.

Landet med sine førti millioner innbyggere var på randen av full borgerkrig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flyktningeleir ved Eldoret

Tusenvis av mennesker bodde i flyktningeleir i Eldoret 23. januar 2008 etter at voldsbølgen som herjet Kenya etter valget.

Foto: DANIEL WALLIS / REUTERS

Kofi Annan meklet

Kofi Annan

En betenkt Kofi Annan holdt pressekonferanse 26. januar 2008 etter å ha besøkt noen av de mest voldsherjede områdene i Kenya.

Foto: SIMON MAINA / AFP

Sammenstøtene i Kenya tok slutt mye takket være FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan.

Han ledet meklingen mellom de stridende etniske gruppene og de politiske partene.

Som en del av forsoningen skulle straffedomstolen i Haag klarlegge hva som hadde skjedd.

Nå er resultatet klart og anklagerne ved ICC sier at 1133 mennesker ble drept og 663.000 drevet på flukt i stridene etter valget.

– Bevisene vil vise ... at Mr Kenyatta og Mr Muthaura (en av de andre anklagede red.anm.) skapte en felles plan og politikk for hevne seg og holde PNU ved makten ved hjelp av alle nødvendige midler, sa anklageren til Adesola Adeboyejo onsdag.

Høringene ved ICC skal klargjøre om det er nok bevismateriale til å stille Kenyatta og hans to medtiltalte, Francis Muthaura og Mohammed Hussein, for retten og skal vare frem til 5. oktober.

Driver valgkamp i Kenya

Til tross for at han er tiltalt for fem tilfeller av forbrytelser mot menneskeheten så er Uhuru Kenyatta på frifot.

Hjemme i Kenya er han en av favorittene foran presidentvalget neste år og med musikk og bønn holdes det massemønstringer for Kenyatta i Kenya.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Uhuru Kenyatta på et bønnemøte

Uhuru Kenyatta talte 4. april i år til tilhengerne sine på et bønnemøte på stadion i Gatundu, 80 kilometer fra hovedstaden Nairobi.

Foto: Khalil Senosi / Ap

Første valgomgang i presidentvalget skal holdes 14. august neste år. Sittende president Mwai Kibaki har sittet i to perioder og kan ikke ta gjenvalg.

Meningsmålingene viser at statsminister Raila Odinga leder, mens Uhuru Kenyatta ligger på 2. plass.

Dermed vil trolig de to gå videre til en andre valgomgang, om ikke dommerne i Haag i løpet av høsten kommer til at anklagene som foreligger, er så velfunderte at det skal reises full straffesak mot Uhuru Kenyatta, landsfaderens sønn.

SISTE NYTT

Siste nytt