Hopp til innhold

Sterke reaksjoner på sykehusbombing

Det kommer nå sterke reaksjoner etter at 12 helsearbeidere, som arbeidet for Leger Uten Grenser, ble drept i det som kan ha vært en feilbombing av amerikanske fly.

kunduz

FORDØMMER ANGREP: Minst 12 helsearbeidere og syv pasienter er bekreftet drept etter at et sykehus drevet av Leger Uten Grenser ble rammet av bombeangrep 2. oktober i Kunduz i Afghanistan.

Foto: Leger Uten Grenser

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) fordømmer bombingen.

– Slike angrep mot helsearbeidere og sykehus svekker kapasiteten på humanitære organisasjoner til å hjelpe det afghanske folk i en tid da de fleste har akutt behov for det, sier Jean-Nicolas Marti, leder for ICRC-delegasjonen i Afghanistan.

Nicholas Haysom, leder for FN-styrken i Afghanistan er også opprørt.

– Sykehus, pasienter og medisinsk personell kan aldri være gjenstand for angrep, sier Haysom.

Lørdag ettermiddag oppjusterte MSF antall drepte til minst 19. Av disse er 12 helsearbeidere og syv pasienter. I tillegg er 37 mennesker såret, hvor av 19 er MSF-personell. I tillegg er flere personer savnet.

Les også: – Bombingen fortsatte etter at USA var varslet

Solberg og Löfven: – Sivile tap en tragedie

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Erna Solberg (H) sier det nå er viktig å avvente NATOs egen gransking av hva som egentlig skjedde i Kunduz.

– Dette skal etterforskes, så vi må vente med å felle dom til etterforskningen faktisk er gjort. Ethvert tap av sivile liv i en konflikt er en tragedie, sier Solberg.

Sverige statsminister Stefan Löfven, som i likhet med Erna Solberg deltar på Nordisk statsministermøte i Danmark denne helgen, sier dette om flyangrepene i Kunduz.

Sveriges statsminister Stefan Löfven

Sveriges statsminister Stefan Löfven

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Stemmer dette er det selvsagt tragisk. Å bombe sykehus der mennesker skal reddes og tas hånd om, er en tragedie, sier Löfven.

Les også: Nato: USA kan stå bak sykehusbombing

– Må beklage raskt, uten forbehold

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken mener de ansvarlige må beklage uten forbehold.

– Hvis det er amerikanske styrker som står bak bombingen av et sykehus i Afghanistan, må de raskt gå ut med det de vet for å ikke tape informasjonskrigen med Taliban, sier Harpviken.

Harpviken

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Afghanistan-kjenneren understreker at ærlighet og åpenhet er avgjørende.

– Kommer man med en innrømmelse fire uker etter, er informasjonskrigen tapt, advarer Harpviken.

Les også: Taliban lovar å innføre sharia i Kunduz

– Vil få store konsekvenser

Tidligere landansvarlig for Leger Uten Grenser (MSF) i Afghanistan, Alexander Buchmann, sier bombingen vil få store konsekvenser for sivilbefolkningen.

– Det er det eneste spesialiserte traumesykehuset i området, og det holder et eksepsjonelt nivå. Dette er bare trist og ikke minst helt uforståelig og veldig frustrerende. Vi fordømmer angrepet på det sterkeste. Det strider mot alle konvensjoner å bombe et sykehus, sier Buchmann til Adresseavisen.

Laster Twitter-innhold

– Har krav på beskyttelse

Norges Røde Kors fordømmer angrepet i Kunduz, og mener det er et klart brudd på folkeretten.

– I henhold til Genèvekonvensjonene har sykehus, syke og sårede krav på beskyttelse. Det er derfor helt uakseptabelt hvis sykehuset til Leger Uten Grenser er truffet av amerikanske luftangrep. Ved tvil om det kan være et sivilt mål, skal angrepet innstilles, sier Mads Harlem, leder for politikk og folkerett i Norges Røde Kors.

AFGHANISTAN-ATTACK/ An injured civilian is seen lying on the hood of a military vehicle as Afghan security forces prepare to transport him to safety after a battle with the Taliban in the city of Kunduz

SIVILE I KRYSSILD: Flere sivile er skadd i kampene om Kunduz. Her transporteres en skadd innbygger på et militært kjøretøy etter kamper mellom Taliban og regjeringsstyrkene.

Foto: STRINGER/AFGHANISTAN / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt