Hopp til innhold

Stengte hele Yara-fabrikken i Libya

En militsgruppe har sperret av Yara-fabrikken i Libya i over en uke. Situasjonen er uavklart og alle arbeiderne er sendt ut av landet.

Kommunikasjonsdirektør i Yara Esben Tuman - Marsa El Brega

AVDRAMATISERER: Yaras kommunikasjonsdirektør Esben Tuman bekrefter at de har sendt ut alle de ansatte fra gjødselanlegget i Libya. Han hevder at utsendelsen var udramatisk, men at selskapet gjorde dette først og fremst av sikkerhetsmessige hensyn. Anlegget i Marsa El Brega er innfelt.

14. januar gjorde NRK det kjent at deler av kunstgjødselanlegget i Marsa al Brega i Libya ble sperret av en lokal politisk gruppering.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Sendte arbeidere ut av Libya

Opprørsgruppe med blokade av Yara

STÅR PÅ KRAVENE: Den militante gruppen krever penger for innsatsen de gjorde i kampen med å styrte tidligere Libya-diktator Muammar Gadaffis regime.

Nå har Yara besluttet å stenge ned hele produksjonen. Det bekrefter kommunikasjonsdirektør i Yara Esben Tuman til NRK.

– Det vi har gjort nå er å stenge ned hele produksjonen på en kontrollert måte. Etter at dette skjedde valgte vi, til tross for at ingen følte seg truet, å sende våre arbeidere hjem. Det er ingen Yara-ansatte igjen på dette anlegget og produksjonen er stengt inntil situasjonen er avklart.

Militsgruppen sperrer fortsatt fabrikken og har nå vært der i over en uke. Yara sier de har sendt vekk arbeiderne av sikkerhetsmessige årsaker.

– For oss er det alltid prioritet nummer en å ta vare på sikkerheten til våre ansatte. Det går alltid før materiell sikkerhet. Da denne situasjonen oppstod valgte vi for sikkerhets skyld å sende våre folk hjem, men det skjedde over flere dager, så det var ingen hasteevakuering, understreker Tuman.

Les også: Unge til kamp mot voldtekt og korrupsjon

Les også: Yara-tiltalt permitteres - beholder millionlønna

Les også: Fire Yara-topper tiltalt for korrupsjon

Uklart med gjenåpning

– Er det vanskelig å drive forretninger i Libya nå?

– Når situasjoner som dette oppstår må vi forholde oss til det.

Grupperingen det er snakk om sperret av inngangen til en del av fabrikken, slik at arbeidere som skulle på nytt skift ikke kom inn.

– Nå må vi avvente hva som skjer videre mellom den lokale militsgruppen og de sentrale myndighetene. Så får vi se hvordan de behandler det og se om militsgruppen går fra fabrikken eller ikke. ;

– Har du noen tro på at den kan åpnes igjen med det første?

– Nå skal ikke jeg spekulere i tidsaspektet her, men jeg ser for meg at vi får en løsning og at arbeiderne kan komme tilbake til fabrikken, sier Tuman.

Krever penger

Den militante gruppen krever betalt for innsatsen de gjorde i kampen mot å styrte tidligere Libya-diktator Muammar Gadaffis regime.

Kjemikalieselskapet Yara er deleier i selskapet Lifeco, som eier fabrikkanlegget. Samtidig er Lifeco delvis eid av libyske investorer, det skal være på denne måten den politiske grupperingen ønsket å ramme regjeringen økonomisk.

Da militsgruppen sperret anlegget forrige mandag var det ingen som kom til fysisk skade og ingen ble fysisk truet. Det var 23 ansatte på området, men ingen av dem var nordmenn.

Yara samarbeider med det internasjonale sikkerhetsselskapet Control Risks som har spesialisert seg i global risiko og strategisk rådgivning. Selskapet har spesialisert seg i sikkerhet i områder med politisk usikkerhet.

SISTE NYTT

Siste nytt