Hopp til innhold

Eldre statsmenn og filmstjerner til stede ved valget i Sudan

Diplomater, eldre statsmenn og filmstjerner har ankommet Sør-Sudan for å følge folkeavstemningen om uavhengighet i et av verdens fattigste land.

George Clooney

Hollywood-stjernen George Clooney snakker med pressen utenfor Det hvite hus i Washington etter å ha vært i møte om Sudan med president Barack Obama i oktober 2010.

Foto: JIM WATSON / Afp

Fredag morgen var horder av unge forkjempere for folkeavstemningen ut i gatene i Juba og feiret at deres månedlige demonstrasjoner for avstemningen endelig skulle bli kronet med seier. Nå håper de endelig å kunne fri seg fra den arabisk-dominerte regjeringen i Sudans hovedstad Khartoum.

Utsendinger fra stormaktene, som i 2005 spilte en viktig rolle i å forhandle frem fredsavtalen som fikk en slutt på Afrikas lengstvarende borgerkrig, er til stede i Khartoum for å sikre at ingen ting går galt mot slutten.

– Landet vil bli delt i to

– Bare noen dager igjen - vi kommer til å stemme, og landet vil bli delt i to, sier Archelango, en eldre mann fra sør som har kommet hjem fra landflyktighet til folkeavstemningen.

Fredag ettermiddag ble all valgkamp stanset,. Folkeavstemningen begynner på søndag, og vil vare en uke. 60 prosent av de omtrent 3,8 millioner registrerte velgerne må delta for at resultatet skal bli gjeldende.

Lenge så det ut til at folkeavstemningen hang i en tynn tråd på grunn av problemer med logistikken. Men nå er 2638 valgkontorer oppe og står, valglistene er oppdatert og materiell er fordelt, og over 5000 nasjonale og nærmere 400 internasjonale valgobservatører står klare til å overvåke at alt går riktig for seg.

Arbeidet med folkeavstemningen ble i fjor oppholdt fordi lederne fra både sør og nord krevde at deres kandidat skulle være styreformann i valgkommisjonen. I august ga de sørlige lederne opp kravet sitt, og tillot en nordlig styreformann i kommisjonen.

Kommisjonens generalsekretær, general Mohamed Osman al-Nujumi, sa fredag at nesten 4 millioner sudanesere hadde registrert seg som velgere i nord, sør og utenlands.

Folkeavstemningen er det viktigste punktet i fredsavtalen fra 2005, som endte en 33 år lang borgerkrig mellom Nord- og Sør-Sudan, der rundt 2 millioner mennesker ble drept.

USAs tidligere president Jimmy Carter

USAs tidligere president Jimmy Carter reiser søndag til Sør-Sudan.

Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / Reuters

Eks-president Carter i møte med al-Bashir

Blant notabilitetene til stede i Sudan og Sør-Sudan, er den amerikanske senatoren John Kerry og USAs tidligere president Jimmy Carter. Carters organisasjon Carter Center har plassert ut valgobservatører i sør, og den tidligere presidenten roser det vanskelige arbeidet som er gjort for å få til avstemningen i det store Sør-Sudan, som til sammen bare har fire mil med asfaltert vei.

I New York roser FNs sikkerhetsråd begge sider, og sier de har overrasket det internasjonale samfunnet ved sine bestrebelser for å få gjennomført avstemningen.

Sikkerhetsrådet roser overraskende også Sudans president Omar al-Bashir, som er ønsket av Den internasjonale krigsforbryterdomstolen (ICC) for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord i Darfur. FNs sikkerhetsråd sier at de «setter pris på» al-Bashirs holdning til folkeavstemningen.

Eks-president Carter brukte også fredagen til å rose al-Bashir, hvis nylige kommentarer, sier han, har mildnet frykten for vold dersom sør velger å løsrive seg fra Sudan, slik det er ventet.

– For en måned siden var vi mye mer bekymret. Men den siste tidens utvikling har vært oppløftende, spesielt uttalelsene fra president al-Bashir, sier Carter.

Al-Bashir, på et sjelden besøk i Juba tirsdag denne uken, fortalte at han ville feire resultatet av folkeavstemningen - «selv om dere velger løsrivelse».

Regimet i Khartoum er kjent for å holde kortene tett inntil brystet når det gjelder taktikkeri og politisk spill. Men mange analytikere er enige om at nord har lite å vinne, men mye å tape på å starte en ny krig mot sørsudanerne. Regimet har allerede godt håp om å bli strøket fra USAs terrorliste og få opphevet sanksjonene, som er en kraftig bremsekloss på økonomien.

Carter og al-Bashir vil møtes i Khartoum i løpet av lørdagen, før USAs tidligere president søndag setter seg på flyet til Juba.

Sør-sudanerne er klare for løsrivelse

Video 7552f2e2-d2ba-40e2-b90e-cdd5faca4818.jpg

Klikk på bildet for å se video.

Oljen, et farlig stridsspørsmål

Samtidig uttrykker sikkerhetsrådet bekymring over at ledere fra nord og sør fremdeles ikke har klart å løse konflikten om det oljerike distriktet Abyei. Opprinnelig var det planlagt å holde en lignende folkeavstemning der på søndag, men den er nå utsatt på ubestemt tid.

Sudans president Omar al-Bashir

Sudans president Omar al-Bashir sier han støtter folkeavstemningen, selv om den ender med løsrivelse.

Foto: ASHRAF SHAZLY / Afp

De første og mest presserende spørsmålene etter en eventuell løsrivelse er hvordan Nord- og Sør-Sudan skal løse opp flokene i sitt hittil sammenvevde fellesskap. Hvordan skal økonomi, ressurser og gjeld fordeles?

Over 80 prosent av Sudans inntekter stammer fra olje, og oljen regnes som det potensielt farligste stridsspørsmålet.

Hollywood-stjernen George Clooney, som kom til Juba for å vise sin støtte på torsdag, dro fredag til Abyei for å lufte sine bekymringer for situasjonen der.

Det fryktes at det skal komme til væpnede kamper mellom folkegrupper som er pro-sør og pro-nord, men leder for FN-styrken UNMIS i Sør-Sudan, David Gressly, er optimistisk til at alt vil gå fredelig for seg.

– I mange uker - i mange måneder - har vi sett de laveste nivået av usikkerhet i det sørlige Sudan siden fredsavtalen ble signert i 2005, sier Gressly.

SISTE NYTT

Siste nytt