Hopp til innhold

Vil ha Norge tilbake på Sri Lanka

Penger og investeringer vil gjøre det lettere å løse landets utfordringer, mener tidligere fredsutsending Erik Solheim.

Her ankommer fredsutsending Erik Solheim de tamilske områdene i Kilinochchi i 2006

Her ankommer fredsutsending Erik Solheim de tamilske områdene i Kilinochchi i et forsøk på å redde våpenhvileavtalen i 2006.

Foto: ANURUDDHA LOKUHAPUARACHCHI / REUTERS

Seks år etter de norske fredsmeklerne dro fra den blodige borgerkrigen på Sri Lanka, er det igjen behov for norsk hjelp.

– Skulle Sri Lanka mislykkes, vil det skape enorm frustrasjon og legge grunnlaget for nye voldshandlinger og konflikter, frykter Solheim.

Erik Solheim leder nå OECDs utviklingskomite

Erik Solheim vil ha større norsk engasjement på Sri Lanka

Foto: Julien Daniel / OECD

I en kronikk på NRK skriver Solheim at demokratiet på Sri Lanka må sikres. Den nyvalgte presidentens største utfordring er forsoning med det tamilske mindretallet.

– Bare Sri Lanka kan løse problemene, men de vil se mot Norge for støtte, sier Erik Solheim.

Deltakere møtes før ny runde med fredssamtaler i 2006

De politiske forsøkene på en fredelig løsning førte ikke fram. På bildet fra venstre: Vidar Helgesen, Anton Balasingham, Urs Ziswiler, Erik Solheim og Nimal Siripala De Silva.

Foto: STR / REUTERS

Norge spilte en spesiell rolle under den feilslåtte fredsprosessen på Sri Lanka. Den tidligere fredsutsendingen mener ingen andre land utenfor Sør Asia kjenner Sri Lanka så godt som Norge. Også som statsråd tok Solheim til orde for at Norge måtte komme sterkere på banen i arbeidet med minoritetenes interesser.

Den tidligere SV-politikeren er i tett kontakt med de nye makthaverne. Solheim er i dag leder for OECDs utviklingskomite i Paris.

Norges nye rolle

– Det nye Sri Lanka trenger politisk støtte, bistand, turister og investeringer for å lykkes, sier Solheim. Han ser ikke for seg en rolle for det norske fredsdiplomatiet, men oppfordrer Oslo, og andre vestlige hovedsteder, til å ta det nye lederskapet raskt inn i varmen. Solheim mener det er muligheter også for norsk næringsliv innen IT, olje og gass, tekstiler og fiskeri.

Plakater mot omstridte fredsforhandlinger

Den norske fredsinnsatsen på Sri Lanka var tidvis kontroversiell. Dette fra Colombo i 2009.

Foto: Eranga Jayawardena / AP

Fjernet autoritær leder

Forholdet mellom Sri Lanka og vestlige land nådde en bunnivå da landets president i 2008 bestemte seg for å avslutte borgerkrigen militært. Nå er Mahinda Rajapaksa stemt ut av regjeringskontorene.

Flere mener Sri Lanka er en modell for hvordan en splittet opposisjon og en liberal elite kan samle seg for å bli kvitt en omstridt leder.

Solheim mener "Sri Lanka-modellen" kan få mang en diktator til å sove dårlig om natta.

Statssekretær Morten Høglund i Utenriksdepartementet sier til NRK at det er naturlig å ta opp igjen den politiske besøksutvekslingen i lys av den positive utviklingen. Tidspunktet for dette må diskuteres mellom norske og srilankiske myndigheter.

SISTE NYTT

Siste nytt