Hopp til innhold

Sprer falske bilder av IS-terrorister i Europa

Bildet av opprørslederen som kjempet mot IS, blir brukt på nettsteder og sosiale medier som bevis på at IS-soldater tar seg inn i Europa som flyktninger.

Montasje med Laith Al Saleh

Montasjen med bilder av Laith Al Saleh er delt nesten 90.000 ganger på Facebook.

Foto: Faksimile

En av dem som er blitt feilaktig brukt som IS-medlem på vei til Europa er den syriske opprørslederen Laith Al Saleh.

Han ledet i flere år en gruppe på 700 soldater innen opprørsbevegelsen Den frie syriske hær – den delen av syriske opprørerne som støttes av vestlige regjeringer.

Der kjempet han både mot regimet, og mot islamistiske grupper som den Al Qaida-tilknyttede gruppen Jabhat al-Nusra og mot terrororganisasjonen IS.

– Sprer ukritisk

Øyvind Strømme

Øyvind Strømmen har fulgt nøye med på høyreekstremisme i Europa. Han mener bilder blir brukt som propaganda for å forsterke budskapet.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Øyvind Strømmen er journalist og forfatter av flere bøker om europeisk høyreekstremisme og nyfascisme. Han har sett flere eksempler på at falske bilder blir spredt over flere land.

– Et av problemene med Facebook er at folk sprer og deler ukritisk. I sosiale medier spres innlegg og bilder over landegrenser på en mye mer effektiv måte enn tidligere.

Han snakker også om makten et bilde har for at folk tror på det som blir hevdet.

– Et bilde forsterker et budskap. Selv om bildet ikke beviser noe som helst, kan budskapet fremstå som sannere når det vises med et bilde, sier Strømmen.

Montasje med Laith Al Saleh

Til tross for at identiteten til Laith Al Saleh for lengst var klargjort, ble han sist lørdag 'avslørt' som IS-terrorist i jewsnews.co.il

Foto: Faksimile

Brukes som bevis

I august flyktet Al Saleh fra Syria med kurs for Nederland. Etter å ha kommet seg fra Tyrkia til den greske øya Kos, lot han seg intervjue av nyhetsbyrået Ap.

Der ble han også fotografert mens han ventet på å komme seg videre nordover i Europa, et bilde av en ung mann i T-skjorte og solbriller. Samtidig offentliggjorde Ap et bilde av Al Saleh fra januar i år, der han poserte med et automatgevær den gang han fortsatt var i Den frie syriske hær.

Bildene av Al Saleh ble montert sammen og publisert på Twitter og Facebook som et bevis på at IS-krigere nå skjuler seg blant flyktningene på vei til Europa.

Delt 90.000 ganger

På Facebook ble bildemontasjen en britisk høyreekstrem la ut delt nesten 90.000 ganger.

Til tross for at BBC for en uke siden avslørte at montasjen ikke er noe bevis på at terrorister er på vei til Europa, blir den fortsatt brukt som nettopp et bevis.

Senest lørdag publiserte det israelske nettstedet jewsnews bildet som et tilsynelatende bevis nettopp på at det er terrorister blant flyktningene.

Brukes igjen

Det er flere eksempler på bilder som blir omtalt som noe de ikke er. Et annet fenomen er at gamle bilder blir brukt om igjen som bevis på at noe nytt har funnet sted.

Det amerikanske nettstedet Conservative Post publiserte denne uken et bilde som bevis på at 4.000 IS-krigere har kommet inn i vestlige land forkledd som flyktninger.

Bildet, som var det eneste beviset, er blitt brukt en rekke ganger tidligere, senest i fjor i en norsk artikkel fra nettstedet frieord.no.

Bilder spres om IS-krigere i Europa

Faksimile fra nettstedet frieord.no

Foto: Faksimile

SISTE NYTT

Siste nytt