Hopp til innhold

Sør-Sudans president beskyldes for etnisk rensing

Sør-Sudans president, Salva Kiir, knyttes tett opp til etnisk rensing og massedrap i et utkast til en hemmeligholdt rapport. Det hevder en sørsudansk radiokanal.

SOUTHSUDAN-UNREST/ South Sudan's President Salva Kiir is received by SPLA Chief of General Staff Awan at the airport in Juba

President i Sør-Sudan, Salva Kiir, til høyre, hilser på Paul Malong Awan. Awan er lederen av SPLA, som er den militære fraksjonen av Kiirs parti. Nå beskyldes Kiir for etnisk rensing.

Foto: STRINGER / Reuters

SOUTHSUDAN-UNREST/ South Sudan's rebel leader Machar talks to the journalists after attending peace talks with South Sudan's President Kiir in Ethiopia's capital Addis Ababa

Tidligere visepresident i Sør-Sudan, Riek Machar, er til stede i Addis Abeba, for å forhandle om en fredsavtale i Sør-Sudan. Også han har måtte tåle mye kritikk for sine handlinger i borgerkrigen i Sør-Sudan.

Foto: TIKSA NEGERI / Reuters

Rapporten som er bestilt av Den afrikanske union (AU) skal kartlegge hva som har ledet fram til dagens pågående borgerkrig i Sør-Sudan. De to mest sentrale personene i rapporten er president Salva Kiir og hans tidligere visepresident Riek Machar. De to kjemper en bitter maktkamp i det unge landet.

  • HØR MER OM SITUASJONEN I SØR-SUDAN PÅ URIX PÅ LØRDAG I NRK P2 KLOKKEN 1103

Nå blir presidenten beskyldt for å ha gått til planlagte angrep på sørsudanere som har samme etniske opphav som sin rival, nuerfolket. Det skriver en sørsudansk radiokanal, Radio Tamazuj, som har fått tilgang til deler av rapporten. Det er foreløpig ingen andre kilder med tilgang til rapporten som melder dette.

– Ville ødelegge samholdet

Under kapittelet «Hvem er morderne» blir det skildret hvordan væpnede bander gikk inn i hovedstaden Juba og bevisst drepte nuere. De skal ha gått fra hus til hus og renset Juba for nuere, hevder rapporten.

Skildringene blir forklart i detalj, og det blir understreket at volden er politisk, og at utgangspunktet for volden er en maktkamp blant landets politiske elite.

Mange er på flukt i Sør-Sudan

De kamphandlingene blusset opp igjen i Sør-Sudan i desember 2013 var det mange som så seg nødt til å legge på flukt.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Rett før angrepet startet skal de væpnede mennene ha vært samlet på Salva Kiirs gård utenfor Juba, og på hans hovedkvarter inne i byen, står det i rapporten. Kiir skal også ha holdt hattaler mot nuere noen dager i forveien.

I rapporten hevder et vitne at målet med den etniske volden var å ødelegge det som var av samhold mellom de to etniske gruppen.

– De skår over båndene mellom oss med kniver og forandret den politiske kampen til en etnisk kamp, sier vitnet.

Rapporten holdes hemmelig

Så langt er bare deler av rapporten lekket til det offentlige, og det er for tidlig å si hvor tungt dagens avsløringer blir veid i den totale vurderingen av rapporten.

Rapporten skulle egentlig ha blitt lagt fram for AUs Freds og sikkerhetsråd i slutten av januar, men rapporten ble da henlagt av rådet. Norge er blant landene som har krevd en offentliggjøring av rapporten.

Årsaken til at rapporten blir holdt hemmelig skal være at de to rivalene, som nå forhandler om en fredsavtale i Sør-Sudan, har bedt om at rapporten ikke offentliggjøres. Det er frykt for at en offentliggjøring av rapporten skal stoppe den pågående fredsprosessen.

I går ble det kjent at det samme rapportutkastet gir Norge, USA og Storbritannia skylden for å ha skapt en «politisk, uimotsagt, væpnet gruppe» i Sør-Sudan, og at de derfor har lagt til rette for at dagens konflikt kan oppstå. AU har ikke tatt stilling til rapporten.

SISTE NYTT

Siste nytt