Hopp til innhold

Sør-Sudan: Ingen fredsavtale

Erkefiendene i Sør-Sudan, Riek Machar og Salva Kiir, har sluttet å forhandle om en fredsavtale. Det bekrefter kilder NRK har snakket med.

SOUTHSUDAN-UNREST/ South Sudan's President Kiir gestures as he leaves after attending peace talks with the South Sudanese rebels in Ethiopia's capital Addis Ababa

Sør-Sudans president, Salva Kiir, forlater fredsforhandlingene i Etiopias hovedstad Addis Abeba.

Foto: TIKSA NEGERI / Reuters

President Salva Kiir og opprørsleder Riek Machar har sittet i forhandlinger i Etiopias hovedstad, Addis Abeba, denne uka i et forsøk på å danne en samlingsregjering.

Fristen for forhandlingene var opprinnelig satt til midnatt, natt til i dag. Men partene fikk en siste sjanse til å møtes klokka 10 i dag, for å komme fram til en form for enighet.

SSUDAN-UNREST-TALKS-KIIR-MACHAR-COMBO

Erkerivalene Salva Kiir og Riek Machar sloss om makta i Sør-Sudan.

Foto: ZACHARIAS ABUBEKER / Afp

Forhandlingene skal ha vært harde, og stemningen bar preg av manglende tillitt mellom partene.

– Uakseptabelt og umoralsk

Og nå har de sluttet å forhandle, uten at de har klart å komme fram til en avtale for å få en slutt på den snart 15 måneder lange borgerkrigen.

Dette er uakseptabelt både moralsk og politisk, sier Etiopias statsminister, Hailermariam Desalegn ifølge nyhetsbyrået AFP.

Den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD har så langt ikke hatt noen suksess i flere forsøk på å få en slutt på Sør-Sudans snart 15 måneder lange borgerkrig.

Les også: – Gir Noreg skuld for krigen i Sør-Sudan

– Ansvarsfraskrivelse

Etiopias statsminister, Desalegn, sier at han ba partene være modige og gå inn for kompromisser og alternative løsninger istedenfor å holde på sine gamle posisjoner. Men han lyktes ikke og i en uttalelse sendt ut av IGAD til folk i Sør-Sudan, får erkerivalene Salva Kiir og opprørsleder Riek Machar sterk kritikk :

– Å fortsette krigen er ikke i folks interesse. Det er en ansvarsfraskrivelse av en leders viktigste oppgave: å gi folk fred, velstand og stabilitet, sier Desalegn.

Forhandlingsledelsen diskuterer nå veien videre. Trolig vil Den afrikanske union trekkes inn for å gi forhandlingene enda større tyngde, hvis det skal forhandles videre.

Det er foreløpig ikke satt en dato for nye samtaler, sier en kilde til Reuters.

Kampene i Sør-Sudan startet i desember 2013 etter at president Salva Kiir anklaget visepresident Riek Machar for å prøve å gjennomføre et statskupp.

Flere titusen har blitt drept og rundt 1,5 millioner mennesker har blitt drevet på flukt som følge av konflikten.

Les også: Sammen skal de bygge et nytt Sør-Sudan

SISTE NYTT

Siste nytt