Hopp til innhold

Søker frivillig til TV-mumifisering

Den britiske kanalen Channel 4 søker etter en dødssyk person som vil la seg mumifisere på TV.

Mumien av dronning Hatshepsut i Kairo

Dersom noen melder seg, kan vedkommene havne på museum etterpå. Her er mumien av den egyptiske dronningen Hatshepsut på utstilling i Kairo.

Foto: Amr Nabil / Scanpix/AP

Sarkofag

Denne sarkofagen inneholdt mumien av Nekhet-iset-aru.

Foto: Vivek Prakash / Scanpix/Reuters
Nærbilde av hodet til Tut-ankh-amon

Hodet til Tut-ankh-Amon.

Foto: NASSER NURI / REUTERS

Channel 4 og produksjonsselskapet Fulcrum TV har satt inn annonser i flere blader der de søker etter frivillige kandidater.

«Vi er for øyeblikket interessert i å komme i kontakt med noen som vet at de lider av en dødelig sykdom og er klar over konsekvensene, og som vil vurdere å gjennomgå den eldgamle prosessen egyptisk balsamering», heter det i annonsen.

Dersom kanalen får tak i en passende kandidat, vil programmet bli en del av en serie dokumentarer som skal utforske forskjellige syn på døden.

- Har løst mumiegåten

Det er en engelsk forsker som hevder han har løst gåten bak egypternes metoder. Hans arbeid med å gjenskape balsameringsprosessen vil være temaet i dokumentaren.

Balsamering var et vanlig dødsrituale i så langt tilbake som 3000 f.Kr., da noen kulturer trodde det var en nødvendig forberedelse på livet etter døden.

Den vanlige praksisen gikk ut på å fjerne kroppens organer, før kroppen ble tørket, pakket inn i tekstiler og lagt i en sarkofag.

Mumiene i Egypt holdt seg lengre enn noen i andre sivilisasjoner, og oppskriften de brukte er fortsatt ukjent.

Les : Mystisk mumie identifisert
Les : Fant 30 mumier i gravkammer

Forskere tror at egypterne brukte en type kvae eller harpiks som bare finnes i Burma, over 6000 kilometer unna, skriver Daily Mail .

Vil stille ut mumien på museum

Den britiske avisen The Independent sendte en reporter som utga seg for å være en frivillig kandidat, i et møte med produksjonsselskapet Fulcrum.

Produsenten Richard Belfield fortalte reporteren at de ville filme vedkommende i flere måneder i forkant, for å fremkalle ekte følelser hos seerne.

– Det høres kanskje makabert ut, men vi har mumifisert en god del griser for å sjekke at prosessen virker, og det gjør den. Vi har en rekke forskere som støtter prosjektet, og et sted som er godkjent av helsmyndighetene der mumifiseringen vil finne sted, sier han.

Etter at liket er balsamert, vil produksjonsselskapet stille ut den ferdige mumien på et museum.

– Dette er ikke obligatorisk, men vi vil gjerne beholde liket i to eller tre år for å kontrollere at mumifiseringen faktisk virket. Deretter vil vi sørge for en vanlig begravelse, sier Belfield.

Han sier også at den frivillige ikke vil få betalt for eksperimentet, men at alle kostnader vil bli dekket, skriver Telegraph .

– Kan bety mye for medisinsk forskning

En talsmann for Channel 4 bekrefter at de har gitt Fulcrum midler til å undersøke om prosjektet lar seg gjennomføre.

– Vi lar oss fascinere av forskningen. Hvis forskerne klarer å finne en frivillig donor, er vi interessert i å følge prosessen, sier han.

Konseptet har allerede fått kritikk i Storbritannia, men kanalens talsmann mener at prosjektet kan føre til et medisinsk gjennombrudd.

– Og hvis du lurer på hvorfor vi er interessert, vil vi si at dersom forskerne har løst et av oldtidens mest utholdende mysterier, vil det gi oss et unikt innblikk i egyptisk historie og vitenskap. Det kan også vise seg å ha betydelige fordeler for medisinsk forskning, sier han videre.

Viste offentlig obduksjon

Gunther von Hagens

Gunther von Hagens.

Foto: Felix Abraham / Scanpix/AFP

Dersom programmet blir en virkelighet, er det ikke første gang Channel 4 har skapt rabalder med sine programmer om døden.

I 2002 gjennomførte den kontroversielle tyske anatomisten Gunther von Hagens en obduksjon foran et levende publikum i London.

Det var den første offentlige obduksjonen i London på 170 år, og von Hagens obduserte en 72 år gammel tysk mann som kjederøyket og var alkoholiker.

Obduksjonen ble vist på Channel 4, og resulterte i 130 klager.

SISTE NYTT

Siste nytt