Hopp til innhold

Herman Kahan: Toget stoppet, og stedet het Auschwitz

Herman Kahan var fange ble sendt til Auschwitz under andre verdenskrig. Det er fremdeles vanskelig å fortelle om det som skjedde der.

Video Herman Kahan

– Toget stoppet, og stedet het Auschwitz, forteller Herman Kahan.

27. januar er den internasjonale Holocaustdagen. Denne dagen i 1945 ble konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau frigjort. Da kom de sovjetiske styrkene og befridde de overlevende fangene i konsentrasjonsleiren.

I Norge vil dagen markeres blant annet ved at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) holder hovedtalen ved minnemarkeringen på Akershuskaia i Oslo.

Våknet på amerikansk sykehus

NRK fikk fredag formiddag besøk av Herman Kahan (86), som opplevde og overlevde holocaust på nært hold. Han var i flere av de grufulle konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig.

– Dessverre husker jeg faktisk ingen ting av 27. januar 1945. For på selve befrielsesdagen var jeg på et amerikansk teltsykehus. Der tok det fem-seks dager før jeg kom til live igjen, forteller Kahan. Se video øverst i saken.

Kahan - som ble født i 1926 - forteller om massegravene som ble fylt av døde mennesker etter befrielsen. Han ble selv kastet på en likhaug, før noen oppdaget at han beveget hånden sin. Til Aftenposten for seks år siden, sa han at «slik ble jeg født for annen gang».

Mor drept i Auschwitz

Tiden i Auschwitz sammen med familien, er fremdeles vanskelig å snakke om. Det koster flere netters nattesøvn hver gang han snakker om det som skjedde i konsentrasjonsleiren.

Men siden det selv i dag er nazister blant oss, håper han at noen kan lære av det han har å si. Kahan forsøker å fortelle om hvordan de havnet i Auschwitz:

– Det var en forferdelig reise i tre og en halv dager uten mat og drikke, i en kuvogn full av mennesker. Til å begynne med var det umulig å sette seg. Det var så mange mennesker der at det bare gikk an å stå. Det var både spedbarn og barn der - mennesker i alle aldre. Jeg tror ikke noen mennesker ville tillatt dyr å reise slik, forteller Kahan.

– Toget stoppet, og stedet het Auschwitz. Da dørene, som var låst under hele reisen, ble åpnet, så vi solen og masse mennesker.

– Vi kom ned og trodde at vi var befridd. Vi så mange mennesker i fangeklær, men de var friske. De virket sunne, og de skulle hjelpe oss. Alt gikk så fort, og mor var veldig svak. Min lillesøster og jeg skulle holde henne...

Kahan forsøker å fortelle historien om moren, men klarer ikke.

Moren og søsteren til Khan ble ført rett i gasskammeret ved ankomst til Auschwitz.

Far ble slått og fornedret

Etter Auschwitz ble Kahan sendt videre til leirene Wolfsberg og Ebensee. I Wolfsberg ble Kahan blant annet torturert med slag, og i Ebensee ble han blant annet avkledd på vinteren og jaget av angrepstrente hunder.

– Vi visste vi ikke kom til å overleve, sa Kahan til Aftenposten i 2006.

Han ønsker ikke å fortelle mye om tiden i Ebensee, der opp mot 1000 personer ble drept hver dag.

– Det verste var kanskje å se min egen far, som jeg gjennom hele oppveksten hadde sett opp til og respektert, bli slått og fornedret. Han døde ti dager etter frigjøringen, men rakk å få vite at jeg overlevde, har Kahan fortalt til Aftenposten.

SISTE NYTT

Siste nytt