Hopp til innhold

Slik bor rohingya-folket i Myanmar

Tusenvis av mennesker fra Myanmar og Bangladesh risikerer livet for å flykte sjøveien til nabolandene i Sørøst-Asia. – Folk er desperate etter å komme seg bort fra flyktningleirene, sier Oddny Gumaer som har møtt rohingya-folket i Myanmar.

Rohinga-flyktninger i Sittwe-leiren i Myanmar
Foto: Steve Gumaer / Partners

Oddny Gumaer

Oddny Gumaer, grunnlegger av hjelpeorganisasjonen Partners Norge, sitter igjen med sterke inntrykk etter besøket i Myanmar.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Over 7000 flyktninger befinner seg på elendige båter i Bengalbukta og Andamanhavet.

Thailandske journalister som har fått innpass forteller om trange, skitne og kummerlige levevilkår for menneskene om bord på de skrøpelige smuglerbåtene.

Båtflyktningene i Bengalbukta kommer hovedsakelig fra Myanmar og Bangladesh. Mange av dem tilhører den muslimske minoritetsgruppa rohingya-folket som bor i Myanmar.

– Dette er mennesker som er desperate og absolutt trenger hjelp, sier Oddny Gumaer.

– Gjorde sterkt inntrykk

Mange av rohingyaene i Myanmar ble tvangsplassert i flyktningleirene etter en rekke blodige sammenstøt mellom Rakhine-folket og Rohingya-folket i 2012.

Tre uker siden besøkte Oddny Gumaer, en av grunnleggerne av hjelpeorganisasjonen Partners Norge, en av disse leirene for å dokumentere levevilkårene for rohingyaene.

– Det var noen øyeblikk som virkelig gjorde et inntrykk på meg. Jeg tok noen bilder av en mor og en baby, hvor kjærligheten mellom mor og barn var så tydelig. Det gikk sterkt inn på meg å se hvor like vi egentlig er, hun og jeg, sier Gumaer.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Rohingya-folket i Myanmar

Dette øyeblikket mellom mor og barn gjorde et sterkt inntrykk på Oddny Gumaer.

Foto: Steve Gumaer -PRAD

– Ser ingen annen utvei

– Leirene består av provisoriske stråhytter og enkle sanitære fasiliteter. De har for lite mat og medisiner. Hjelpeorganisasjoner deler ut mat, men vi har kun lov til å gi mat til flyktningene som har blitt registrert av regjeringen, og det er snakk om kun 40 prosent av alle som trenger hjelp, forteller Gumaer.

Hun mener det sier sitt om levestandarden i disse leirene, når så mange er villige til å risikere livet om bord på smuglerbåtene for å komme seg vekk.

– De vet at det er stor sjanse for at de kanskje ikke overlever. Dersom de faktisk klarer å komme trygt i land, risikerer de også å bli solgt videre av kyniske menneskehandlere. Jeg har spurt dem hvorfor de likevel velger å gå om bord på disse båtene, sier Gumaer.

– Svaret jeg fikk var at de frykter at de aldri vil slippe ut av disse leirene. De føler ikke at de har en mulighet for å gi barna sine et bedre liv i Myanmar. Derfor er de villige til å risikere alt for den ene sjansen om at det kanskje kan føre til et bedre liv for familien, sier Gumaer.

Men selv for dem som klarer å komme trygt i land, venter det en uviss skjebne. Fredag ble det funnet massegraver med levningene etter flere hundre mennesker i det nordlige Malaysia, nær grensa til Thailand.

SISTE NYTT

Siste nytt