Hopp til innhold

Uganda droppet omstridt homo-lov

Nasjonalforsamlingen i Uganda fikk ikke vedtatt det omstridte lovforslaget om dødsstraff for homofili i dag. Forsamlingen er oppløst og forslaget lagt bort - inntil videre.

Politi og aktivister i Ugandas nasjonalforsamling

Homofili-aktivister fikk politi-beskyttelse til nasjonalforsamlingens debatt om lovforslaget onsdag. Debatten ble ikke noe av.

Foto: Stephen Wandera / Ap

Ugandas nasjonalforsamling valgte i dag å skrinlegge behandlingen av et høyst kontroversielt lovforslag som ville gitt dødsstraff for homofile handlinger.

"Avskyelig forslag"

Det veide nok tungt at ett av landets største bistandsytere - USA - fordømte lovforslaget med meget sterke ord.

USA gjorde det klart at det ikke er mulig å forsvare en slik lov, og kalte lovforslaget "avskyelig".

Homofobe prester demonstrerer mot homofili

Ugandiske prester demonstrerer til støtte for loven om dødsstraff, og ber Obama holde seg unna.

Foto: Stephen Wandera / AP

Sverige gjorde det klart allerede i 2009, da forslaget ble påbegynt, at landet ville kutte all bistand hvis loven ble vedtatt. Andre land har siden sagt det samme.

Ifølge lovforslaget skulle de som ble tatt for å praktisere homofili to ganger, bli dømt til døden. Det samme skulle HIV-smittede homofile som har sex, selv om begge kjenner til smitten og risikoen.

Nasjonalforsamlingens president Edward Ssekandi droppet den planlagte homofili-debatten, oppløste nasjonalforsamlingen og sende representantene hjem. Egentlig varer sesjonen fram til onsdag, men mandag og tirsdag vil gå med til å ta nye parlamentsmedlemmer i ed, før nasjonalforsamlingen tar pause.

Tvilsom valgkamp

Og i og med at regjeringen alt ble oppløst i forkant av gjeninnsettelsen av president Yoweri Museveni i går, kunne ikke nye lover bli godkjent i Uganda uansett.

Museveni ble tatt i ed til sin fjerde presidentperiode, etter en valgkampanje der opposisjonen ikke fikk slippe til og et påfølgende valgskred for en stadig mer diktatorisk president.

Mannen bak lovforslaget om dødsstraff, David Bahati, er likevel fornøyd fordi de fikk en debatt om saken.

David Bahati

David Bahati, mannen som foreslo loven om dødsstraff for homofile, tvilte selv i april på om dødstraff for homofili ville bli innført.

Foto: Ronald Kabuubi / Ap

- Vi har tatt viktige skritt framover og fått satt saken på dagsordenen. Vi skal fortsette å jobbe med dette, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Siste mulighet i dag

Nasjonalforsamlingen startet debatten om forslaget forrige fredag. Da debatten skulle fortsette sist onsdag, var saken plutselig strøket fra lista. I dag var siste mulighet - men lovforslaget dukket aldri opp igjen.

Lederen for organisasjonen Seksuelle minoriteter i Uganda, Frank Mugisha, er lettet.

- Nå er jeg nesten sikker på at loven ikke vil bli vedtatt, sier han.

En aktivistgruppe har samlet 1,5 millioner underskrifter mot loven fra alle kanter av verden.

Forslaget har vakt større internasjonal oppmerksomhet enn internt i Uganda, der loven mot homofili ikke ses på som en stor sak. Homofobi er utbredt i befolkingen.

"Heng dem!"

Homoseksualitet er særs upopulært hos store grupper av ugandere. Dette har blant annet gitt utslag i flere stygge angrep på homofile. I slutten av januar i år ble en aktivist slått i hjel i sitt hjem.

Drapet skjedde etter at Uganda-avisen "Rolling Stone" trykket bilder av og navn på 100 mennesker den hevdet var homoseksuelle, under tittelen "Heng dem".

Loven kan komme til å bli fremmet av en ny nasjonalforsamling senere. Den inneholdt for øvrig også et forbud mot å diskutere homoseksualitet offentlig. Dessuten ville det bli straffbart å leie ut husvære til homofile.

Også i dag er homoseksualitet forbudt i Uganda. Men maksimalstraffen er "bare" livsvarig fengsel, og ikke dødsstraff som i det nye forslaget.

Journalistikk i Uganda

Avisoppslaget som førte til forfølgelse av og drapstrusler til mange homofile - og minst ett drap - i fjor høst.

Foto: Stringer / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt