Hopp til innhold

Teleskandale lammer indisk politikk

Den nylig avgåtte teleministeren delte ut mobillisenser som beriket ham selv, men kostet staten 200 milliarder kroner i inntekter. Saken lammer nå arbeidet i den indiske nasjonalforsamlingen.

Telenor i India

Flere mobiloperatører er nå stevnet etter å ha fått billige mobillisenser mot gjenytelser til teleministen.

Foto: NOAH SEELAM / AFP

Baksaas og Telenor går inn i India.

I 2008 bestemte konsernsjef Jon Fredrik Baksaas å ta Telenor inn i India.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

I mer enn to uker har opposisjonen i det indiske parlamentet sabotert all debatt med høylytte krav om at regjeringen må nedsette en uavhengig granskningskommisjon for å komme til bunns i G-2 skandalen som den kalles.

Et av selskapene som har fått mobillisens på tvilsomt grunnlag er Telenors partner i Uninor, det indiske Unitech.

LES OGSÅ: Korrupsjonsskandale i India: Telenor kan miste mobillisens

Indisk skattepoliti stevner Uninor?

Den indiske PR-konsulenten og lobbyisten Niira Radia står sentralt i etterforskningen rundt den indiske tele-skandalen.

Hun har hatt en rekke innflytelsesrike klienter og er nå stevnet av det indiske skattepolitiet (Enforcement Directorate) mistenkt for valutasvindel og hvitvasking av penger.

Sammen med henne er sju av mobiloperatørene, som fikk mobillisenser på billigsalg mot gjenytelser til teleministeren, stevnet.

Unitech, senere Uninor, er et av disse selskapene. Selskapene blir bedt om å overlevere alle økonomiske dokumenter for fullt bokettersyn.

Ifølge indiske medier er det ikke kjent hvilke selskaper som er stevnet, men Hindustan Times skriver i dag at representanter for blant annet Uninor allerede har vært inne til avhør.

LES OGSÅ: Telenor satser i India

LES OGSÅ: Solid resultat for Telenor

Langvarig etterforskning

Det sentrale politibyrået (CBI) som etterforsker korrupsjonsdelen av G-2 skandalen sier det vil ta mer enn tre måneder å gå igjennom alt materialet de har tatt beslag i.

Det dreier seg om flere tusen telefonsamtaler som er avlyttet, tusenvis av ringpermer og 80.000 sider med dokumenter.

Først i mars kan man vente eventuelle tiltaler.

Politiske konsekvenser

Hvordan kunne det skje? Det er det store spørsmålet i indisk politikk akkurat nå.

Regjeringen nekter å imøtekomme opposisjones krav om en uavhengig granskning. For det første fordi saken er under etterforskning og regjeringen mener en gransking må komme etter at politiet har avsluttet sitt arbeid.

Dernest fordi det er gått politikk i det. Opposisjonen har alt å vinne på å holde skandalen «varm» gjennom stadige lekkasjer fra en slik kommisjon.

I tillegg har regjeringen, og spesielt Kongresspartiet, alt å vinne på å «legge saken død», da det er flere viktige delstatsvalg neste år.

De samme lekkasjene, som kan bidra til å gi Kongresspartiet dårlig PR i regjeringssammenheng, kan angivelig slå tilbake på Kongresspartiet på lokalt nivå.

Harmløse kommisjoner

Flere kommentatorer skriver i dag at partiet, ved å mosette seg en slik kommisjon, gir inntrykk av at de har noe å skjule.

Tidligere kommisjoner av samme type har aldri ført frem, ifølge disse kommentatorene. De har aldri klart å avsløre noe som helst, så Kongresspartiet har lite å frykte, heter det.

Da er handlingslammelsen i nasjonalforsamlingen mer alvorlig.

Opposisjonen har i åtte arbeidsdager på rad forlatt sine plasser og fremmet sine krav med tilrop og fakter fra rotunden foran "the Speaker" som ikke har hatt annet å gjøre enn å avbryte forhandlingene og avslutte møtene.

Det spekuleres nå på om hele vintersesjonen, som skulle vart til 13.desember, vil bli avlyst.

SISTE NYTT

Siste nytt