Hopp til innhold

USA i sjokk over ISILs framrykking

WASHINGTON (NRK): Kommentatorer i USA mener det lenge har vært på på høy tid å gi klarsignal til et luftangrep mot ISIL. De spør om USA ikke tidligere burde ha sett hvor farlig ISIL er blitt i Irak.

Obama om Irak

USAs president Barack Obama bekreftet natt til fredag at han har godkjent to militæraksjoner i Irak etter at irakiske myndighetene ba om hjelp til å beskytte folket mot ekstremistene i ISIL.

Foto: SAUL LOEB / Afp

– Jeg forstår ikke hvorfor etterretningen vår ikke mye tidligere har varslet om hvor farlige og effektive ISIL er blitt, sier kommentator John Heileman til MSNBC. Flere kommentatorer her er enige med ham.

Amerikanerne er nærmest i sjokk over ISILs framrykking i Irak.I sin motvillighet mot å sende amerikanske styrker tilbake til landet, har Obama-administrasjonen latt ISIL bli svært farlige, mener flere eksperter.

Kommentator David Ignatius i the Washington Post sier at ISIL virker mer sofistikerte og bedre organisert enn tidligere antatt.

– Folk er slått av hvor raskt ISIL har rykket framover. Der er overraskende sofistikerte og gode til å mobilisere styrkene de har rekruttert. Dette er en større trussel mot både Irak og mot oss enn den vi tidligere har vært vant til fra for eksempel Al Qaida, sier Ignatius til MSNBCs frokost TV, Morning Joe.

Mareritt for Obama

ISILs krigere er et mareritt som fortsetter å vokse for president Obama. Da de angrep Mosul i juni, sendte presidenten motvillig 800 militære rådgivere.

Nå er det blant annet disse han er så bekymret for når han har tatt en beslutning han i det lengste hadde håpet å unngå.

Bombing av framrykkende ISIL-krigere fra lufta er først og fremst nødvendig for å beskytte amerikanere på bakken i Irak, forklarte Obama i talen sin i natt.

Og klokka 15 i ettermiddag slapp USA de første laserstyrte bomene nær Erbil, en by ISIL-opprørerne kommer stadig nærmere.

Administrasjonen vil for alt i verden unngå et nytt Benghazi. Angrepet på konsulatet i den libyske byen, 11. septemer 2012, der den amerikanske ambassadøren ble, drept har vært et traume for administrasjonen.

Mennesker på flukt fra Sinjar

Mennesker på flukt fra Sinjar.

Foto: - / Afp

Ingen ny Irak-krig

I natt gjorde Obama et stort poeng ut av hvor motvillig han er til et nytt militært engasjement i Irak.

Jeg vet at mange av dere med god grunn er bekymret selv for selv begrensede aksjoner som disse, sa Obama før han nok en gang understreket at han ikke vil la USA bli dratt inn i en ny krig i Irak.

Men det kan virke som Presidenten selv er mer skeptisk til militæraksjonene han beordret i går enn mange andre her i Washington. Når USA nå er i gang med luftangrep, er kommentatorkorpset samstemt i at det er nødvendig at USA gjør noe nå i forhold til ISIL.

Advarer mot folkemord

Obama bruker sterke ord om det som det har rammet Jezidi-sekten som er fanget på toppen av et fjell i Nord-Irak.

– USA må hjelpe til rundt om i verden når landet har en unik mulighet til å hindre en massakre, sa Obama.

– Vi må handle ansvarlig for å hindre et potensielt folkemord, la han til.

Pentagon sier tre amerikanske fly allerede har sluppet 72 pakker med mat og medisiner ned over området. 20 000 liter vann og 8000 måltider skal ha blitt ble sluppet i løpet av 15 minutter i natt.

USA jobber også med å forsøke å lage en fluktrute for de desperate irakerne på toppen av fjellet.

At det er en kristen religiøs minoritet som er forfulgt rettferdiggjør også militæraksjonen i større grad her og får nokså stor oppmerksomhet i amerikanske medier.

Vanskelig å stoppe ved luftangrep

Men debatten her er også allerede i gang om hvordan president Obama skal klare å stoppe ved luftangrep.

Pentagons eksperter legger i dag, som ofte tidligere, vekt på at USA sjelden vinner kriger ved luftangrep alene.

Men det sitter svært langt inne for en allerede motvillig president Obama og gå til ytterligere militære skritt i Irak.

Han ble i natt den fjerde presidenten på rad som beordrer militære aksjoner i landet New York-times journalist Peter Baker kaller «Amerikanske ambisjoners kirkegård».

Amerikanske styrker skal ikke tilbake på bakken i Irak, understreker Obama gang på gang.

ISIL skremmer nå imidlertid både USA og resten av verden til å handle raskt.

– ISIL er som en giftgass som har rammet oss, sier Billy Kristol – den konservative kommentator og redaktør av ukemagasinet «The Weekly Standard»-

Senator John McCain og Linsay Graham ber president Obama om en bredere militær kampanje mot ISIL fra lufta enn den som er satt i gang.

– Vi trenger mer enn halvhjertede tiltak. Vi kan begynne, ed å og mer hjelp til kurdiske, irakiske og syriske partnere i kampen mot ISIL, sa de to senatorene.

Hva folk flest mener om Obamas beslutning er ikke kartlagt ennå, men i en meningsmåling gjort av Washington Post/ABC i juni var de delt på midt i spørsmålet om amerikanske luftangrep i Irak.

SISTE NYTT

Siste nytt