Hopp til innhold

Sexslave-aktivist trekker seg etter anklager om løgn

Den verdenskjente aktivisten Somaly Mam har trukket seg som leder for sitt eget fond etter anklager om at hun har fabrikkert sin egen historie.

Somaly Mam

NRK intervjuet Somaly Mam i 2012, der hun fortalte sin historie, som kan være fabrikkert.

Foto: Dag Robert Johansen / NRK

Hun reiste verden rundt og fortalte sin tårevåte historie om hvordan hun ble solgt som sexslave av sin egen bestefar. Hun besøkte Det hvite hus og dronning Sofia av Spania.

Millioner av dollar ble samlet inn i arbeidet mot prostitusjon og menneskehandel i Kambodsja, og tusenvis av kvinner fikk et bedre liv på grunn av arbeidet Somaly Mam gjorde.

Nå kan det vise seg at hennes egen historie ikke er helt sann.

Trakk seg

Det amerikanske magasinet Newsweek som har sjekket historien til Mam, etter at Cambodia Daily først nevnte saken, og funnet flere feil. Det hele endte i en lang artikkel i det anerkjente magasinet med det resultat av Mam denne uken trakk seg fra alle sine verv i fondet som bærer hennes navn.

Selv ønsker hun ikke å kommentere saken, verken til Newsweek eller New York Times som også har skrevet om saken.

NRK har i likhet med mange andre internasjonale medier skrevet den tåredryppende historien til Mam, der hun fortalte om sin egen oppvekst i jungelen i Kambodsja, uten mor eller far men med en mann hun bare kalte «bestefar».

Det var denne mannen som senere skal ha solgt den lille jentungen til et bordell i hovedstaden Phnom Penh.

Somaly Mam sammen med dronningen av Spania, Sofia

Flere kjente og profilerte mennesker lot seg avbilde og åpnet sine dører for Somaly Mam, som dronningen av Spania, Sofia i 2008.

Foto: TANG CHHIN SOTHY / Afp

Vurderer søksmål

Det er usikkert hvorfor Mam skal ha løyet om oppveksten, for det er ingenting som tyder på at hun har fabrikkert historien for egen vinning, og millionene hun har samlet inn har gått til arbeidet for å bedre livene til de mange som er solgt som sexslaver i Sørøst-Asia.

– Vi er utrolig lei oss for denne nyheten, men vi alltid være evig takknemlig for det arbeidet Somaly har gjort de siste 20 årene med å bygge opp dette fondet og hjulpet tusenvis av kvinner og jenter ut av prostitusjon, sier Gina Reis-Wilchins i organisasjonen Somaly Mam Foundation i en pressemelding denne uken.

– Vi forventer ikke at denne omstillingen kommer til å bli lett, men vi ber alle våre støttespillere om å fortsette å hjelpe oss i arbeidet med disse kvinnene og jentene og alle de som fortsatt holdes som slaver i hele verden, sier Reis-Wilchins som understreker at de nå jobber med advokater for å vurdere om det skal rettslig forfølge anklagene som er fremsatt mot Mam.

Barndomsvenner kjenner seg ikke igjen

Newsweek har i sin artikkel snakket med flere lærere i landsbyen Thloc Chhroy som ikke husker noen «bestefar», og en barndomsvenn forteller at Mam bodde i landsbyen helt frem til hun var ferdig med en videregående skole (High School) der.

Artikkelen peker også på at hun ved enkelte anledninger har fortalt at hun ble solgt til bordellet som 9–10-åring, mens hun andre ganger har sagt at hun var 15–16 (som til NRK).

Stiftelsen driver tre sentre i Kambodsja som hjelper tidligere prostituerte til et nytt liv.

Og til NRK i mai i 2012 fortalte hun om kvinnene som kom til sentrene.

– Mange som er i eller har vært sexslaver klarer ikke å elske, men livet er å elske og vi må lære oss å glemme og finne fred med oss selv. For ting har blitt bedre. Folk har blitt mer opplyst, men fortsatt er korrupsjon et stort problem, og mange kvinner voldtas og mange mindreårige blir utsatt for grove overgrep, fortalte hun.

Totalt er det et sted mellom 40 000 og 50 000 prostituerte og sexslaver i Kambodsja. Det vil si at hver 40. jente som blir født i landet vil ende opp som en sexslave en gang i fremtiden.

SISTE NYTT

Siste nytt