Hopp til innhold

Kan bli ydmyket av 35 år gammel kvinne

ASHLAND, KENTUCKY (NRK.no): Republikanernes viktigste senator Mitch McConnell står i fare for å ryke ut av Senatet etter 30 år. Men utfordreren hans nekter å fortelle om hun faktisk stemte på president Barack Obama i i 2012.

Mitch McConnell

Siden 1985 har senator Mitch McConnell vært en av Republikanerens viktigste menn. Nå kan det være slutt på tilliten.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

Så upopulær er president Obama på landet i Kentucky at 35 år gamle Alison Lundergan Grimes i intervju etter intervju nekter å svare på om hun faktisk stemte på ham for to år siden.

Alison Lundergan Grimes

Alison Grimes nekter å innrømme om hun stemte på president Obama eller ikke for to år siden.

Foto: Timothy D. Easley / SCANPIX Ap

Grimes (35), som i dag sitter i delstatsadministrasjonen, ble igjen konfrontert med dette i en TV-debatt mot Mitch McConnel denne uka.

– Det er en privatsak hva en gjør inne i stemmelokalet, svarte hun.

Sjarmerer gamle velgere

– Jeg kan i alle fall avsløre at jeg stemte på Mitt Romney, ler 72 år gamle Mitch McConnell der han står på en improvisert scene inne i en garasje for Catepillar anleggskjøretøy.

Iført fleecejakke og med en enorm gul hjullaster bak seg, snakker han sin bredeste Kentucky-dialekt. Han har den inne fortsatt selv om han ble senator i Washington allerede i 1985.

Siden har han blitt gjenvalgt fire ganger. Men denne gangen sliter han i motbakke.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mitch McConnell

Mitch McConnell smiler sammen med en tilhenger på valgmøtet i lille Ashland, men han får en tøff siste uke i valgkampen.

Foto: Tove Bjørgaas

Utfordreren Grimes er «utenriksminister» i delstatsadministrasjonen, advokat og datter av en tidligere kongressrepresentant.

Hun er blitt løftet fram av Demokratene som en som kan slå den erfarne McConnell, og har hatt stor suksess med å samle inn penger til valgkampen sin.

De to ligger fortsatt jevnt på meningsmålingene.

12 prosent har tillit til politikerne

Mitch McConnell representerer det etablerte Washington som amerikanerne har en snart ikke-eksisterende tillit til.

Drøye 12 prosent av de spurte mener politikerne på Capitol Hill gjør en god jobb. Det er den laveste prosentandelen noensinne, og en viktig årsak til at etablerte politikere som McConnell sliter.

– Det er vanskelig å score når en spiller i forsvar. Vi må gjenvinne flertallet i Senatet, og da skal jeg bli majoritetsleder og bestemme agendaen i Washington, sier McConnell på talerstolen.

Han har de siste årene fått den tvilsomme æren for at budsjettet ikke ble vedtatt, og de føderale myndigheten stengte i 16 dager i oktober i fjor.

Men de frammøtte i den lille byen Ashland øst i Kentucky, ikke langt fra West Virginia, er overbevist om at det ville være en katastrofe dersom McConnell ikke blir gjenvalgt.

– Det står utrolig mye på spill. Alt står på spill. De må bare bruke så mye penger de overholdet har bruk for i denne valgkampen, sier Keithlan Daniels.

Han forteller at mange av de frammøtte jobber i kullindustrien og mener president Obama er i ferd med å rasere levebrødet deres med sin grønne politikk.

240 millioner kroner på TV-reklame

Kampen om senatsplassen i Kentucky er verdt mye for dem som støtter kandidatene. Til sammen er mer enn 40 millioner dollar brukt i valgkampen her.

Demokratene og Republikanerne pøser ut penger på TV- reklame, men det er såkalt Super-PACs, utenforstående grupper som opererer på egen hånd og kan bruke så mye penger de vil fordi de ikke gir dem direkte til kandidatene, som har brukt mest.

29 millioner dollar har slike grupper brukt på å kjøre kampanjer mot Grimes eller mot McConnell.

Republikanske grupper, som Americans for Prosperity finansiert av de styrtrike Koch-brødrene, bruker mest. Men nytt i denne valgkampen er at Demokratene har stable på beina svært pengesterke Super-PACs som kjører like negative kampanjer som Republikanerne.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bill Clinton og Alison Lundergan Grimes

Alison Lundergan Grimes vil helst ikke nevne president Barack Obama, mens hun tar gjerne imot hjelp fra ekspresident Bill Clinton.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

Kjemper for kull og for likelønn

På den andre siden av delstaten, i den lille byen Owensboro, kommer Alison Lundergan Grimes på scenen i en stor konferansehall. Hun er hes etter mange måneder med valgmøter.

– Vil dere reise dere og kjempe sammen med meg? roper hun til tilhengerne sine og nevner saker som minstelønn, likelønn for kvinner og menn og at hun vil kjempe for kullindustrien her på landbygda.

Grimes nevner ikke president Obama. Hun snakker ikke om helsereform og i alle fall ikke om klimapolitikk.

Selv om USA blir sett på som en sinke i klimapolitikken, synes mange her i Kentucky at president Obama er skremmende grønn. De er redde for hva krav om lavere klimagassutslipp og satsing på grønn teknologi vil gjøre med levebrødet og livene deres.

Også på Demokratenes valgmøte er det mange som har T-skjorter hvor det står «Coal country».

Alison Grimes får stadig kritikk for ikke å innrømme hvorvidt hun faktisk stemte på presidenten fra sitt eget parti. Men hun står på sitt. Hun vil ikke avsløre stemmen, og det er tvilsomt om det betyr så mye for hennes egne tilhengere.

De vil ha en ny stemme fra rurale Kentucky i Washington. For mange her er både Mitch McConnel og president Barack Obama beviser på hva som er feil med USA.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kullarbeidere i Kentucky med valgbudskap

Amerikanske kullarbeidere er svært skeptiske til president Obama og hans grønnere politikk, som betyr reduksjon av kullindustrien. 'Kull-landet for team Mitch' er budskapet fra disse.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

Ler av klimaaktivister

På Republikanernes lokale valgkampkontor i den samme byen som Grimes holder valgmøte, treffer jeg Chris Holt. Han mener klimaaktivister har lite å gjøre i Kentucky.

Det finnes heller ikke så mange av dem her. Men en venninne av kona hans, en tilflyttet psykolog, inviterte nylig til «grønt» bursdagsselskap.

– Alt var økologisk på den festen. Hun kjøper bare økologisk mat som koster dobbelt så mye som vanlig mat, ler Holt.

Han har ikke noe imot grønne verdier, sier han. Men det må være opp til den enkelte hvilken miljøprofil en ønsker å ha.

– Jeg resirkulerer søppel for eksempel, men det gjør jeg fordi jeg har lyst. Ikke fordi myndighetene krever at jeg gjør det. Frihet er viktigst, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt