Hopp til innhold

Rører ikke regnskogmilliardene

RIO DE JANEIRO (NRK): 2,8 milliarder regnskogkroner fra Norge øremerket Brasil står stadig urørt «på bok». Samtidig brøyter mektige landeiere seg frem i områder som tidligere var vernet, med loven i hånd. Høyre har tidligere kritisert bevilgningene, men nå har utenriksminister Børge Brende stor tro på regnskogmilliardene.

Børge Brende på Copacabana

Brasil er den største mottakeren av norsk bistand, og store deler er øremerket det såkalte «Amazonas-fondet». Høyre kritiserte regjeringen i 2013 for å bevilge tre milliarder nye kroner, til tross for at 1.9 milliarder fortsatt sto ubrukt på konto, men under sitt besøk i Brasil denne uken sa Børge Brende at han ikke vil redusere beløpet. Her sammen med deltakerne i sosialprosjektet «Karamba».

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Miljøvernere slo i fjor alarm da resultatene av en ny skoglov kom til syne i Amazonas. Loven hadde åpnet for rydding av elvebredder og åssider som tidligere var vernet mot hogst, og var presset frem av mektige landeiere som driver med soya og kveg. Satelittbilder viste at avskogingen hadde økt dramatisk.

Les: – En farlig situasjon i Amazonas

Samtidig står omlag 2,8 milliarder kroner «på bok», øremerket «Amazonas-fondet». Midler som skal støtte prosjekter som hindrer en fortsatt avskoging av «verdens lunge». Bidrag fra en av de største norske miljøsatsinger noen sinne.

BRAZIL

Slik så det ut i Novo Progresso, i staten Para, 13. september 2013. Miljøvernere har for lengst slått alarm om den dramatiske situasjonen som fortsetter i Amazonas.

Foto: NACHO DOCE / Reuters

Gir det mer tid

Det var i 2008 at den norske regjeringen besluttet å gå inn med én milliard dollar, rundt seks milliarder kroner, i det såkalte «Amazonas-fondet».

30 prosent av verdens gjenværende regnskog er å finne i Brasil, landet som også står for verdens fjerde største utslipp av CO2. Om lag tre firedeler av utslippene skyldes nettopp avskoging, så skal man verne om planenet må man begynne i Brasil ved å verne skogen.

Bil med norsk flagg

Norge er den sjuende største investor i brasiliansk næringsliv.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Partiene Høyre og Rødt kritiserte regjeringen for å bevilge tre milliarder nye kroner i 2013 da 1.9 milliarder kroner fortsatt sto ubrukt på konto.

På sitt første besøk i Brasil som utenriksminister er Børge Brende derimot klar på at han ikke vil redusere satsingen.

– Dette er et svært komplisert prosjekt, som vi har arvet fra den forrige regjeringen. Men i prinsippet er vi enige om at dette er en riktig satsing. Hvis vi gjør det riktig og vi får de resultatene vi ønsker er det en stor oppside knyttet til dette prosjektet, sier utenriksministeren.

Utålmodig

Men utenriksministeren innrømmer gjerne at han er utålmodig når det gjelder fremdriften i den norske Amazonas-satsingen.

– Den norske regjeringen må jo være utålmodig, for dette handler om å bevare det globale biologiske mangfoldet, og å stoppe avskogingsprosjekter som vil øke klimaendringene ytterligere, med de dramatiske konsekvensene det kan få.

Sentralt på utenriksministerens Rio-program denne uken sto derfor møtet med BNDES, den brasilianske utviklingsbanken. Banken administrerer nettopp støtten til regnskogen i Amazonas.

Wagner Bittencourt og Børge Brende

Visepresident Wagner Bittencourt lover bedre utnyttelse av norske regnskogsmilliarder.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

En av årsakene til at midlene ikke er brukt er at det har gått tregt med å få frem prosjekter som kvalifiserer for den norske pengestøtten. Mer enn fem år etter at den norske satsingen ble iverksatt er mindre enn én milliard kroner overført til Brasil, mens altså 2,8 milliarder kroner står på konto og venter på gode prosjekter.

Visepresident Wagner Bittencourt innrømmer at det går for tregt, og lover bot og bedring.

– Til nå har vi brukt mye tid på å bygge opp et system som kan fungere. Nå føler vi at vi har tingene på plass og kan få fortgang i arbeidet med å få frem prosjektene. Vi har nå den rette organisasjonen, de rette folkene, og ikke minst: en betydelig erfaring. Alt ligger nå til rette for at mye skal skje i tiden fremover, sier Wagner Bittencourt.

Møtte flere mottakere av bistand

Utenriksminister Børge Brende er forøvrig ikke annerledes enn andre som kommer til vakre Rio. Han lar seg begeistre og beta, og han bytter gladelig ut diplomatdressen med en fotballskjorte når han kommer til den berømte Copacabana-stranda for å møte deltakerne i «Karanba», et norsk sosialprosjekt som har hjulpet tusener av fattige brasilianske unger til et bedre liv.

Det var den norske fotballspilleren Tommy Nilsen som startet prosjektet, og de siste årene har norske myndigheter vært en viktig bidragsyter.

Norge stiller opp

Tommy Nilsen og Børge Brende

Ros og annerkjennelse til Tommy Nilsen, lederen av sosialprosjektet «Karamba» i Rio de Janeiro.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Dette er en utrolig historie, sier utenriksminister Børge Brende.

– Man har startet i det små og brukt fotballen som virkemiddel for å nå ungdom som var nesten uten et håp. De kommer fra lutfattige favelaer, og noen har ikke engang vokst opp i et slumkvartal, men var gatebarn, sier han.

– Det at noen gir dem mulighet til å lære, og at de føler at noen bryr seg om dem, er noe av det mest meningsfylte man kan tenke seg. Tommy Nilsen som har startet prosjektet fortjener all mulig honnør, og også støtten fra norske myndigheter, sier utenriksministeren.

Vil dere fortsette å støtte prosjektet?

– Dette er et av de flotteste prosjekter jeg har sett i Brasil. Det bygger også på frivillighet, så hvis Norge fortsatt er ønsket som partner for Tommy Nilsen og «Karanba», så stiller vi opp, sier Børge Brende.

Optimismen som bleknet

Når det gjelder størrelse og folketall er Norge en mygg i forhold til det veldige Brasil. Men når det gjelder investeringer er Norge en betydelig aktør i det brasilianske markedet – faktisk det sjuende største landet.

Norske bedrifter strømmet til Brasil etter at det for noen år siden ble gjort enorme oljefunn på den brasilianske sokkelen, og optimismen glødet.

Men de siste årene har utviklingen vært en stor skuffelse for mange. Svak økonomisk vekst, et tungt og vanskelig byråkrati og et raskt økende kostnadsnivå har fått optimismen til å blekne kraftig.

Flere norske selskaper har forlatt Brasil og dratt hjem med store tap, og på en lunsj med norsk næringsliv i Rio fikk utenriksministeren høre om problemene med å jobbe i Brasil. En av forretningsfolkene oppsummerte situasjonen slik: «Brasil er ikke for nybegynnere».

Satser langsiktig

Helge Møgster og Børge Brende

DOF-gruppens eier Helge Møgster har investert tungt i Brasil, og opplever tunge tider.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Blant deltakerne på lunsj-møtet er Helge Møgster, eier og leder av DOF-gruppen, som har drevet en omfattende offshorevirksomhet her i Brasil i mange år.

– Jeg er ikke sikker på at vi hadde satset så knallhardt som vi har gjort hvis vi hadde visst om alle problemene som vi ville møte. Men det viser seg at hvis man har tålmodighet og står på, så er det mulig å løse problemene her også.

Hva er hovedproblemet i Brasil nå?

– Ting går tregere enn vi nordboere er vant med. Beslutningene tar ofte svært lang tid. Men vi satser langsiktig i Brasil. Vi tenker ikke noen få år fremover, men i en generasjon. Vi er forberedt på at ting går opp og ned. At mye av optimismen nå er borte er noe som skjer i alle land og bransjer. På lang sikt er vi optimister. Det finnes enorme oljeressurser her i Brasil, og de skal hentes opp, sier DOF-sjefen Helge Møgster.

Klokkertro på Brasil

Utenriksminister Børge Brende er ikke i tvil om at Brasil er et land å satse på i fremtiden.

– Vi var for euforisk og optimistisk for noen år siden. Nå er vi mer realistisk. Men hvis vi tar dette over tid, så er Brasil et av de viktigste landene i dette hundreåret. Landet har 200 millioner innbyggere og enorme naturressurser.

– Hvis Brasil får det til, både ved å ta vare på regnskogen, og å redusere de store forskjeller mellom fattig og rike, så er dette i høyeste grad et foregangsland som kan påta seg en lederrolle i den sørlige verden. Så hvis Norge kan være partner med Brasil er ingenting bedre, sier Børge Brende.

SISTE NYTT

Siste nytt