Hopp til innhold

Rike og fattige kriger i Bangkok

Medlemmer av FN-gruppen G77 forlot i går forhandlingsbordet i Bangkok i sinne. Utviklingslandene raser over de rikes uvillighet til å inkludere Kyoto-mål i en ny klimaavtale.

Politi utenfor FN-bygningen i Bangkok

Politi utenfor FN-bygningen i Bangkok hvor de internasjonale forhandlingene finner sted.

Foto: Chaiwat Subprasom / Scanpix/Reuters

Under forhandlingenes nest siste dag ser det fortsatt dystert ut for en enighet i FN-bygningen i Bangkok.

Ifølge Reuters forlot både Sør-Afrikas hovedforhandler diskusjonssalen, sammen med Kina og flere OPEC-land.

Raseriet som utspant seg i Thailands hovedstad Bangkok i går kveld grunner i at utviklingslandene nekter å diskutere en ny klimaavtale som ikke inkluderer Kyoto-protokollen.

Les også: Beskylder industriland for klimasabotasje

USA truet i går forsamlingen om å forlate klimasamtalene dersom de skal være bundet til en «20 år gammel avtale».

I tillegg oppfordret den amerikanske delegasjonen andre rike land til å enes om en ny, bindende avtale som kan, i motsetning til Kyoto-protokollen, tvinge alle land til å redusere klimagassutslipp.

– Må signeres av alle land

Amerikanerne, under George W. Bush, trakk seg fra protokollen i 2001, og viser liten vilje til å gjenoppta samtaler om den gamle avtalen.

– Vi kommer ikke til å bli en del av Kyoto-protokollen. Vi kommer ikke til å ta del i en avtale vi ikke kan gjennomføre. Vi mener at en ny avtale må signeres av alle land. Mye har endret seg siden møtene i Kyoto. Der enkelte land befant seg i 1990 er svært forskjellig fra hvor de befinner seg i dag. Vi kan ikke være bundet til en avtale som er 20 år gammel, sa USAs hovedforhandler, Jonathan Pershing i går, ifølge avisa The Guardian .

EU har tidligere uttalt at de ønsker en avtale som inneholder elementer fra 1997-avtalen, men sa seg i går enig med USA om å forsøke å nå en ny avtale.

– USA har en ny rolle

Verden øynet nytt håp i klimadebatten da president Barack Obama overtok i Det hvite hus i januar i år. Obama har vært klar på at han ønsker å lede USA inn i en foregangsrolle.

– Det har vært en enorm utviling i USAs posisjon. Nå finnes det engasjement, sier Pershing.

Pershing forteller at det har kommet en tidobling av pengemidler fra USA og $80 milliarder til en grønn stimuleringspakke.

– For et år siden var det ingen forpliktelser til en global enighet.

Til tross for dette mangler de likevel konkrete betingelser på hjemmebane.

Ifølge Norges forhandler, spesialrådgiver i Miljøverndepartementet, Hanne Bjurstrøm, er en ny verdensavtale helt avhengig av at de største utslippskjempene, USA og Kina, er med.

– Problemene ble ikke skapt av oss

Kina har gang på gang under samtalene i Bangkok påpekt at industrilandene prøver å drepe Kyoto-protokollen med en ny avtale.

– Vi har en avtale. Dersom du tar den bort, fjerner du basisen i forhandlingene, sa Kinas forhandler Yu Qingtai i går.

Kina får støtte av G77 og Alliansen av små øystater.

– Vi står foran en krise. Vi ønsker forpliktelser. Det var ikke vi som skapte problemene, uttalte Dessima Williams, som er talskvinne for Alliansen av små øystater.

Avtalebrudd

Selv om USA står på sitt har advokater uttalt at det vil bli vanskelig å avslutte Kyoto-protokollen fordi alle parter formelt må enes om å avslutte den. I tillegg vil det sees som et avtalebrudd dersom de rike landene ikke går med på nye forplktelser etter at avtalen utgår i 2012.

Mer enn 170 land er denne uken samlet i den thailandske hovedstaden Bangkok i forberedende møter forut for klimatoppmøtet i København i desember.

Les mer: Hvem mener hva i klimadebatten?

Les også: Dette mener folket om klimakrisen