Hopp til innhold

Revolusjonens frontfigurer bak lås og slå

KAIRO (NRK.no): I Egypt er to av landets mest kjente aktivister arrestert etter at landets kontroversielle protestlov ble vedtatt.

Ahmed Maher melder seg for politiet

Slik ser det ut når en kjent aktivist melder seg for politiet. Ahmed Maher (i midten med lue og solbriller) ble fulgt av både presse og tilhengere da ankom politibygningen på lørdag.

Foto: Ahmed Omar / Ap

Noe har gått på tverke, skikkelig på tverke her i Egypt.

I det ene øyeblikket sitter Amr Moussa, tidligere utenriksminister under Hosni Mubarak og mislykket presidentkandidat fra i fjor, og får stemt gjennom en grunnlov i grunnlovsforsamlingen han leder mens i det andre øyeblikket arresteres en av Egypts aller mest kjente aktivister, Alaa Abdul-Fattah, tiltalt for å ha oppfordret til demonstrasjoner.

Den nye protestloven, vedtatt av en ikke-demokratiske valgt regjering, umuliggjør demonstrasjoner av den type som veltet Mubarak – og som tillot folk som Amr Moussa å stille til presidentvalg.

Loven forbyr folkeansamlinger på over 10 personer på offentlige steder uten forhåndstillatelse.

Hardhendt behandling

Alaa Abdel-Fattah

Alaa Abdel-Fattah i det han ble løslatt i mars. Torsdag ble han arrestert igjen.

Foto: Mostafa Darwish / Ap
Ahmed Maher, tidligere leder av 6. april-bevegelsen

Ahmed Maher i det han er på vei til å melde seg for politiet på lørdag. Søndag ble han løslatt igjen.

Foto: STRINGER / Reuters

Alaa Abdel-Fattah ble arrestert da rundt 20 politimenn fra innenriksdepartementet trengte inn i leiligheten hans midt på natten, ransaket den og tok med seg alt av mobiltelefoner og datamaskiner.

Da Fattah, ifølge hva hans kone forteller, ba om en arrestordre, slo de til både ham og henne.

Den brutale arrestasjonen av den kjente bloggeren har satt sinnene i kok blant miljøene som ledet an på Tahrir-plassen i januar og februar 2011.

Ned, ned med militærstyret!

I tillegg til Abdul-Fattah er også den tidligere lederen og grunnleggeren av 6. april-bevegelsen, Ahmed Maher, arrestert under samme tiltale.

I likhet med Abdul-Fattah er Maher en av landets fremste og mest kjente aktivister.

Demonstrasjonene som 6. april-bevegelsen startet i Alexandria i 2008 som en protest mot politiets drap av en ung demonstrant og den organiserte politiske virksomheten i årene som fulgte, regnes som faktoren som gjorde at opprøret mot Hosni Mubarak lyktes. For gjennom sitt store nettverk kunne gruppen kunne massemobilisere.

Maher valgte en annen måte å gå i fengsel på enn Abdul-Fattah.

– Jeg melder meg selv for politiet for avhør etter beslutningen om å arrestere meg. Jeg er uenig i loven, men i vår bevegelse har vi noen prinsipper, og risikoen for fengsel er en del av det og derfor melder meg nå, sa Maher til nyhetsbyrået Reuters i det han kom til politibygningen lørdag ettermiddag.

Han var omgitt av rundt 100 andre medlemmer av 6. april-bevegelsen, og den store gruppen sang slagord mot dagens makthavere.

– Ned, ned med militærstyret! Jeg skal skrive på fengselsmuren at hærens styre er en skam og forræderi, het det.

Hæren beholder fullmaktene

Ahmed Maher slapp riktignok å tilbringe en ny lang periode i fengsel, allerede søndag ble han beordret løslatt av påtalemyndigheten. Alaa Abdel-Fattah derimot fikk sin fengsling forlenget med 15 dager.

Samme dag stemte grunnlovsforsamlingen – som Amr Moussa leder – over utkastet til ny grunnlov.

Den forrige grunnloven som islamistene og da sittende president Mohammed Morsi utformet og fikk presset i gjennom til massive protester, er opphevet.

I det nye utkastet foreslås det at hæren får beholde sine vide fullmakter. Blant annet skal hærledelsen fortsatt få utnevne forsvarsministeren, som kan sitte uavbrutt i to presidentperioder og hvor det er svært uklart hvem som kan avsette vedkommende. Forsvarsbudsjettet skal være unntatt sivil kontroll, slik praksisen har vært i landet de siste tiårene.

Sivile skal også i enkelte tilfeller fremdeles kunne stilles for militære domstoler, en bestemmelse som har vært sterkt hatet i opposisjonsmiljøene og sterkt kritisert fra menneskerettighetsorganisasjoner.

Sterkt kritisert er også den nye demonstrasjonsloven, blant annet fra FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Uro på universitetene

Men det er ikke bare i aktivistmiljøet det er sterk uro, det samme finner man på universitetene.

På Kairo-universitet har det vært streik og store demonstrasjoner gjennom hele helgen etter at en student ble drept av opprørspolitiet, og arrestasjonene av folk knyttet til Det muslimske brorskap fortsetter med full styrke.

I tillegg har det kommet frem at fem av Morsis rådgivere forsvant i sommer og siden har ingen hørt fra dem, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

Politiet og innenriksdepartementet ser åpenbart på kuppet mot Mohammed Morsi i sommer som en anledning til å gjenvinne den samme posisjonen og makten de hadde under Hosni Mubarak, slik at politiet vil kunne ture fram mot aktivister og dissidenter akkurat som de ønsker.

Sett i denne sammenhengen blir detaljene og spissfindighetene som diskuteres i grunnlovskomiteen egentlig ikke annet enn detaljer og spissfindigheter.

SISTE NYTT

Siste nytt