Hopp til innhold

Australias landbruksminister: – Ondskapsfull mishandling

– Sjokkerende og ondskapsfullt. Det sier den australske landbruksministeren Barnaby Joyce etter å ha sett video av hvordan merinosauer mishandles. Arbeidsorganisasjon mener mange saueklippere bruker narkotika.

Klipping merinosau

Opptakene viser også at skadde sauer blir sydd av klipperne, uten noen form for bedøvelse.

Foto: Peta

I de skjulte opptakene, NRK omtalte fredag, ser man saueklippere som slår, sparker og tramper på dyrene når de klippes.

Videoene, som den internasjonale dyrevernsorganisasjonen PETA har lagt ut, er så sterke at NRK har valgt å redigere vekk de mest grusomme bildene.

Mishandling sauklipping

Saueklipperne kaster dyrene veggimellom.

Foto: Peta

Der ser man blant annet at en sau får klippet et så stort hull i øret, at klipperen sier «det er ikke kjøtt nok igjen til å få sydd det sammen».

– Sjokkerende og ondskapsfullt. Jeg vil gjerne vite mer om opptakene og hvor de er gjort, sa landbruksminister Barnaby Joyce.

PETA på sin side sier at de ikke vil opplyse om hvor filmingen er foretatt, bortsett fra at de har vært på 19 bruk i Australia og 14 i USA. I Australia har de vært i New South Wales og Victoria. I USA fulgte de klippere i Wyoming, Colorado og Nebraska. Organisasjonen vil ikke gi flere opplysninger for å beskytte sine etterforskere.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Saueklippere slår, sparker og tramper på sauene mens de klippes.

NRK advarer om sterke bilder i videoen.

Opptakene viser en kraftig bruk av noe som ser ut til å være helt meningsløs vold. Den australske arbeidsorganisasjonen AWU, The Australian Workers Union, sier dette tydeliggjør problemet med utstrakt narkotikamisbruk blant de australske klipperne.

Spør om klipperne er dopet

Talsmann Sam Beechey sier til australsk kringkasting at han spør seg om klipperne man ser er påvirket.

– Var de klar over at de ble filmet? Hvis dette ikke er rigget, er de karene vi ser på dop eller ikke ved sine fulle fem. Ingen med hodet på rett plass vil oppføre seg slik, sa Beechy da han ble intervjuet på australsk radio fredag morgen.

– Klippere lærer opp nye klippere og alt handler om å klippe flest mulig. Dessuten vet vi hvor lett det er å få tak i ulovlige stoffer, sa han til ABC.

Organisasjonen til kontraktørene, som leier ut saueklipperne til bøndene, (SCAA) innrømmer at bransjen har et narkotikaproblem, men mener det ikke er stort.

– Vi må ta tak i dyrevelferden. Hvis det avdekkes at klippere bruker narkotika, må det tas opp med politiet eller arbeidsgiverne, sier Jason Letchford i SCAA.


SISTE NYTT

Siste nytt